Hlavní navigace

Kozí příběh je online. Tvůrci prvního českého 3D animáku jej prodávají svépomocí

23. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Studio Art And Animation, které před čtyřmi lety poslalo do kin první český 3D animovaný celovečerák, začalo snímek prodávat online. Ale ne přes iTunes, Topfun nebo Voyo, ale přímo u sebe na webu, jako to dělají například někteří hudebníci nebo nezávislí tvůrci her.

Na kozipribeh.cz si můžete snímek Kozí příběh – Pověsti staré Prahy (ČSFD 38 %) koupit v HD (720p) či SD verzi, případně jej zhlédnout/zapůjčit přímo v prohlížeči. Zakoupení HD verze stojí 99 Kč, ve standardní kvalitě pak 69 %. Zapůjčení je za 59 Kč, respektive 39 Kč. Platí se kartou nebo pomocí brány PayPal. Tvůrci platby vtipně přirovnávají k pivu, jejich Kozí příběh můžete mít za jednu až tři Plzně.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Na webu filmu se dozvíte i motiv – na naše poměry – originálního prodeje. Výroba filmu stála 35 milionu korun, ale vinou stahování a oslabujícího trhu s DVD je film stále 15–20 milionů ve ztrátě.

Na filmu pracovaly desítky lidí 5 let a věřte, že je to stálo opravdu spoustu sil. Když stáhnete film zdarma, nebo dokonce platíte serverům, které podporují sdílení souborů, okrádáte tvůrce. Je to asi jako byste měli rádi psy, chovali je, ale nekupovali pro ně jídlo. Jednoduše chcípnou. A s českým filmem (i zahraničním nezávislým) to bude stejné. Tvůrci skončí a filmy prostě nebudou.

Že se film začal v červenci prodávat přímo na webu je ale také chytrý kalkul. Média (i Cnews) věnují Kozímu příběhu, který kritici ani filmoví fanoušci zrovna nechválili, trochu prostoru. Za tři měsíce dorazí do kin druhý díl s názvem Kozí příběh se sýrem, což jistě není náhoda. Art And Animation si ale pozornost zaslouží. Pokud bude online prodej úspěšný, motivuje to i jiné tvůrce.

 

via @mpl75

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku