Hlavní navigace

Krásné noční fotky bez šumu. Google ukázal, že to jde i s mobilem

27. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na podzim 2014 Google ukázal novou technologii HDR+, která pomáhá s focením nočních nebo hodně kontrastních scén. Mobil v krátkém čase zachytí až 10 snímků s vysokou citlivostí, ty pak spojí do jedné fotky, jež nabídne lepší dynamický rozsah a bude odšuměná, aniž by se to výrazně podepsalo na detailech. Tzv. stacking není žádnou novinkou, Google ale byl první, kdo tuto technologii zautomatizoval v mobilech. Už dříve ale spojování více fotek do jedné používali zrcadlovkáři pro focení noční oblohy, makro (focus stacking) nebo třeba ono HDR. Florian Kainz, softwarový inženýr Googlu, teď zkusil, jestli už mobil dokáže pro noční focení nahradit zrcadlovku. Samozřejmě nedokáže. Ale s vhodným nastavením a dobrou přípravou se mobil může přiblížit a nabídnout výborné snímky.

Zrcadlovka vs. mobil

Loni vyfotil Golden Gate Bridge fullframem Canon 1DX s objektivem Zeiss Otus 28mm f/1,4 ZE. Tahle kombinace stojí na naše asi čtvrt milionu. Výsledkem je tento snímek.

Noční fotka Canonu 1DX a Zeisse Otus 28mm f/1,4 ZE Noční fotka Canonu 1DX a Zeisse Otus 28mm f/1,4 ZE

Kainz se pokusil stejnou fotku reprodukovat pomocí Nexusu 6P. Výsledek se povedl, bohužel neznáme podrobnosti nastavení…

Stejná místo zachycené Nexusem 6P Stejná místo zachycené Nexusem 6P

… ty prozradil až u dalších fotek. Maják Point Reyes vyfotil dvěma způsoby. Zde udělal 32 snímků s čtyřsekundovou expozicí při ISO 1600 a dalších 32 stejně dlouhých dark framů (zakryl objektiv lepicí páskou). Dark framy používají hlavně astrofotografové. Focením při dlouhých expozicích vzniká spousta šumu a hotpixelů, které jsou na všech snímcích stejné.

Pomocí temných snímků se zachytí jen vzorek šumu a ten se následně v počítačovém programu odečte od barevné fotografie. Touto technikou vyfocený maják má přirozené barvy, hodně detailů i málo šumu.

Stacking 32+32 fotek Nexusu 6P Stacking 32+32 fotek Nexusu 6P

Automatika HDR+ si na stejné scéně vylámala zuby. Obdélník je uměle zesvětlený, aby se expozice trochu rovnala předchozímu snímku. Hrůza.

HDR+ se nechytá HDR+ se nechytá

Noční obloha

Vliv spojování více expozic hezky ilustruje i další snímek s noční oblohou (zhruba uprostřed snímku je Polárka). Toto je fotka z Nexusu 6P s dvousekundovou expozicí a ISO 6400. Plná šumu, v němž se ztrácejí i hvězdy.

Jeden snímek (2s, ISO 6400) Jeden snímek (2s, ISO 6400)

Pak vyfotil 32 takových dvousekundových expozic a spojil je dohromady. Země se otáčí, takže hvězdy měnily vůči krajině polohu. Kainz proto slepil dvě sady obrázků. V této je scéna zarovnaná podle hvězd, proto je popředí rozmazané.

Stacking 32+32 snímků (2s, ISO 6400), zarovnáno podle hvězd Stacking 32+32 snímků (2s, ISO 6400), zarovnáno podle hvězd

Zde je zarovnal podle popředí, ale hvězdy se už rozutíkaly. Astrofotografové tomu říkají star trailing.

Stacking 32+32 snímků (2s, ISO 6400), zarovnáno podle popředí Stacking 32+32 snímků (2s, ISO 6400), zarovnáno podle popředí

Nakonec vzal dva slepence dohromady a spojil je v jednu fotku, u které ještě stáhl stíny, aby obloha byla tmavší a hvězdy výraznější.

Spojení dvou stacků Spojení dvou stacků

Poslední pokus zachycují Mléčnou dráhu. Pro focení naší galaxie už Kainz šel do extrému. Udělal 128 dvousekundových expozic (64 normálních a 64 dark framů) při ISO 12 800.

Stacking 64+64 snímků (2s, ISO 12 800) Stacking 64+64 snímků (2s, ISO 12 800)
Stacking 64+64 snímků (2s, ISO 12 800) Stacking 64+64 snímků (2s, ISO 12 800)

V této galerii najdete zmíněné fotky i pár dalších v plném rozlišením. Z mobilu vhodným způsobem ždímají maximum. Stacking fotografií se ale nehodí všude. Musíte mít dobrý stativ, snímat do RAWu a hlavně je třeba fotit jen statické objekty. Na ty pohybující se je třeba co největší snímač (bez)zrcadlovky a co nejsvětelnější objektiv.

Byl pro vás článek přínosný?