Hlavní navigace

Krásné satelitní snímky bez mraků si můžete vytvořit i sami

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od tohoto týdne na oběžné dráze najdeme nový satelit Sentinel-2B, který v rámci programu Copernicus vypustila Evropská vesmírná agentura. Dvojice družic snímkuje Zemi multispektrální kamerou a ESA poskytuje data (v nižším rozlišení) k volnému užití.

Firma EOX poskytuje služby využívající geodata a navíc pomáhá s vývojem open-source nástrojů pro tvorbu a prezentaci map. Využívá také dat ESA a na svém blogu vydala návod, jak si nadšenci mohou data stáhnout a vytvořit si vlastní alternativu pro Google Mapy. Navíc stejně jako mapy od internetové jedničky mohou být vyčištěny od mraků.

Nebo si je nemusíte tvořit ručně, ale můžete se podívat na to, co vypadlo z automatiky od EOXu. Na webu s2maps.eu najdete vyčištěnou satelitní mapu Evropy a okolí. Při velkém odzoomování jsou vidět pruhy. Automatika si neporadila se sousedními snímky úplně dokonale. Pruhy nad Británii a Irskem zase ukazují, že ne všechny mraky se podařilo odstranit.

První chybu může vyřešit citlivější nastavení expozice a barev. Ve druhém případě pomůže více vstupních dat. Země je denně ze 70 % pokryta oblačností, takže k odstranění mraků bude potřebat více snímků daného místa. EOX měl k dispozici část loňských snímků z družice Sentinel-2A. S přidaným „béčkem“ se rychlost snímkování zdvojnásobí a kompletní pokrytí celé planety bude hotové vždy za pět dní. Rozlišení ve viditelném spektru je až 10 metrů na pixel.

 

Byl pro vás článek přínosný?