Krok za krokem: Zabezpečte si profil na Facebooku

0

Konkurence je zdravá (není-li příliš dravá) a Facebooku zřejmě jen a jen prospívá. Když přijde někdo z velkých internetových hráčů se zásadní novinkou, je Facebook nucen pružně reagovat, aby postupně neztratil své uživatele.

Tentokrát to byl internetový velikán Google se svou sociální sítí Plus, kdo Facebook popohnal k uvedení nových možností a nastavení. V poslední době se navíc také vyskytlo větší množství případů, kdy si uživatelé stěžovali na to, že jim někdo zcizil jejich profil. Pokud jste aktivními uživateli této sociální sítě, některé novinky jste určitě sami zaregistrovali. Tou nejvýraznější jsou zejména nová nastavení soukromí příspěvků, kdy můžete u již zveřejněných příspěvků měnit to, kdo je může vidět.

 

Změny naleznete také v nastavení vašeho účtu, kde můžete aktivovat další bezpečností prvky, jako například zabezpečené procházení Facebooku, nebo upozornění SMS zprávou ve chvíli, kdy se někdo přihlásí k vašemu účtu.

1 Příspěvky pod kontrolou

Soukromí příspěvků doznalo notných změn – v nabídce vedle nepřehlédnutelného tlačítka Sdílet můžete nyní volit v zásadě ze dvou okruhů, pro které může být váš příspěvek viditelný. A to buď komukoliv, kdo navštíví váš profil (možnost Public), či jen vašim přátelům. Po klepnutí na možnost Vlastní nastavení si v novém okně můžete volbou položky Konkrétní lidé z nabídky Tito lidé vybrat kamarády, kteří budou moci váš příspěvek vidět (ostatní jej pak neuvidí). Chcete-li naopak někomu příspěvek skrýt, aniž byste museli volit jména všech ostatních kamarádů, zadejte jméno nežádoucí osoby do řádku Tito lidé u položky Skrýt pro.

U již zveřejněných příspěvků můžete dodatečně měnit i to, komu budou viditelné. Stačí, když najedete ukazatelem myši na požadovaný příspěvek a klepnete na nabídku s ikonou osoby. Z ní poté zvolte požadovaný rozsah sdílení příspěvku.

TIP: Pokud na Facebook přispíváte z mobilního telefonu, nemáte v něm pravděpodobně možnost nastavit soukromí příspěvku. To ale můžete nastavit předem, když klepnete na nabídku Účet a zvolíte možnost Nastavení soukromí. Přepínačem u položky Nastavení výchozího soukromí si nakonec vyberte, pro jaký rozsah uživatelů budou vámi zveřejněné příspěvky z mobilu viditelné.  

2 Označování na fotografiích

Určitě si dokážete představit situaci, kdy vás fotoaparát zachytí ve chvíli, na kterou zrovna nejste pyšní, a „hodný“ kamarád pak samozřejmě nezapomene fotku zveřejnit na Facebooku a označit ji vaším jménem. Nově si ale můžete aktivovat funkci, díky níž nebude vaše jméno na označené fotce viditelné do té doby, než ji schválíte. Najdete ji v nabídce Účet pod možností Nastavení soukromí. Na nové stránce poté klepněte u položky Jak funguje označování na odkaz Upravit nastavení.

V novém okně pak klepněte na možnost Kontrola označení a funkci aktivujte klepnutím na tlačítko Zapnout kontrolu označení . Označí-li vás později někdo na své fotografii, budete nejprve dotázáni, zda s vaším označením souhlasíte.

3 Soukromá fotoalba

Chcete-li vybraným kamarádům ukázat nové fotografie, nemusíte je nahrávat do některého z řady fotoalb na internetu a složitě rozesílat přístupové odkazy. Snadnější je jejich nahrání přímo na Facebook, kde si pak můžete zvolit, kdo si je bude moci zobrazit.

Při nahrávání nových fotografií stačí ve formuláři pro vyplnění informací o albu z nabídky Sdílet album s vybrat možnost Vlastní nastavení a ze seznamu Tito lidé v novém okně zvolit položku Konkrétní lidé. Do políčka, které se následně zobrazí pod seznamem, nakonec napište jména kamarádů, kterým fotoalbum chcete zpřístupnit.

TIP: Pokud budete chtít změnit rozsah sdílení některého již zveřejněného alba, otevřete jej a vedle jeho názvu klepněte na možnost Upravit album. V nabídce Sdílet album s pak stejným způsobem zvolte, komu bude viditelné a komu ne.  

4 Omezení příspěvků aplikací

Při spouštění nových aplikací na Facebooku uživatelé mnohdy přehlédnou to, že jim povolují přispívat na jejich profil, a poté se diví záplavě nežádoucích příspěvků. Místo toho, aby aplikaci zakázali zveřejňovat příspěvky, nakonec bojují s větrnými mlýny a neustále mažou její nové příspěvky.

Zakázat aplikaci přispívat na zeď je přitom otázka minuty – toto nastavení vždy naleznete po klepnutí na nabídku Účet a poté na položku Nastavení soukromí. Na další stránce klepněte u položky Aplikace a webové stránky na možnost Upravit nastavení a na tuto volbu poté ještě jednou klepněte u textu Aplikace, které používáte. V seznamu nakonec vyhledejte neposlušnou aplikaci, klepněte na možnost Upravit u její položky a v řádku Uveřejnění na mé zdi [D4] pak klepněte na tlačítko Odebrat.

5 Na Facebook už jen bezpečně

Pokud se připojujete k Facebooku na nezabezpečených bezdrátových sítích (typicky v kavárnách nebo obchodních centrech), určitě byste měli aktivovat volbu zabezpečeného procházení, kterou naleznete po klepnutí na možnost Nastavení účtu v nabídce Účet.

V nabídce nalevo klepněte na položku Zabezpečení a u řádku Zabezpečené procházení následně klepněte na odkaz Upravit. Nakonec zaškrtněte políčko a klepněte na volbu Uložit změny. Aktivace této volby bude šifrovat komunikaci mezi vámi a Facebookem, takže se na nezabezpečených sítích nebudete muset bát, že by někdo „zachytil“ vaše přihlašovací údaje.

TIP: Pokud se k Facebooku přihlásíte ze zahraničí (třeba na dovolené), budete muset nejprve zadat bezpečností otázku, kterou jste si zvolili při zakládání účtu (a tudíž ji mnoho uživatelů samozřejmě nevěnovalo patřičnou pozornost). Změnit ji můžete v kategorii Zabezpečení pod možností Bezpečností otázka.

6 Upozorňování na přihlášení

Jestliže chcete mít nad svým účtem absolutní přehled, můžete si v kategorii Zabezpečení pod položkou Upozornění na přihlášení nastavit, aby vám Facebook zasílal upozornění v případě, že se (vy či kdokoli jiný) přihlásíte k vašemu účtu. V nabídce si poté zvolte, zda chcete při přihlášení obdržet upozornění ve formě e-mailu či SMS (musíte mít v profilu zadané své číslo) a klepněte na tlačítko Uložit změny.

TIP: Zapomenete-li se třeba v zaměstnání odhlásit od Facebooku, můžete tak učinit dodatečně pod možností Aktivní relace.

Ohodnoťte tento článek!