Hlavní navigace

Kromě cen kryptoměn padá i největší výrobce krypto hardwaru Bitmain

Zdroj: Redakce
Rok 2017 byl rokem kryptoměn.
Komerční sdělení
22. 1. 2019

Sdílet

Jejich cena rostla závratnou rychlostí o stovky i tisíce procent. A to všechno během několika málo měsíců. Ti, kteří do té doby o kryptoměnách ani neslyšeli, se najednou začali zajímat a mnoho z nich s nimi dokonce i obchodovat a nakupovat. Na začátku roku 2017 se pohybovala cena Bitcoinu okolo 1,000 USD a na jeho konci přesahovala neuvěřitelných 19,000 USD. Všechno se zdálo být zalité sluncem a kryptoměny neohroženě stoupaly ke svému historickému vrcholu.

Jenomže po tomto vrcholu žádný jiný postup vzhůru nenásledoval. Jak to často u každého nejvyššího vrcholu bývá, následuje cesta dolů. V případě trhu s kryptoměnami to byla hodně strmá cesta dolů. Na samé dno této propasti padlo velké množství firem, které si od kryptoměn slibovaly pohádkové zisky, ať už to byly investiční společnosti, společnosti vydávající nové kryptoměny (Basis), burzy (česká NakamotoX) či těžební společnosti (americká Giga Watt Pte Ltd.)

Kde je problém s kryptoměnami?

Ono je to s těžbou kryptoměn v tuto dobu poměrně složité. Těžební společnosti do hardwaru hodně investovaly a slibovaly si vysoké zisky. Jenomže na trhu vznikl tak trochu přetlak.

Konkurence je vysoká a cena kryptoměn hodně nízká. Všichni jsou paradoxně připraveni těžit, ale ve skutečnosti se do toho nikomu nechce. Proč?

Těžba kryptoměn se v současné době, vzhledem k nízké hodnotě kryptoměn a vysokým cenám energií, mnohým zkrátka nevyplatí a ba naopak těžaři na každém vytěženém Bitcoinu prodělávají místo toho, aby vydělávali.

Nejvýhodnější je těžit ve Venezuele, nejdražší v Jižní Korei

Komu se těžba stále vyplatí, jsou však Venezuelci, kde mají nejnižší cenu elektřiny na světě, pouhé 0,002 USD za kWh. A Američané? Cena elektrické energie se v USA pohybuje okolo 12 centů za kWh. Takže zatímco Venezuelan vytěží jeden Bitcoin za méně než 600 USD, Američan za téměř 5 tisíc USD. Ale oproti Jihokorejcům jsou na tom Američané pořád dobře, protože v Jižní Korei vytěžení jednoho Bitcoinu vyjde na více jak 26 tisíc USD.

Jakou reakci na trhu nízká cena kryptoměn vyvolává?

Kromě výše zmiňovaných subjektů, které padají, má také obrovské problémy hardwarový gigant z Číny, firma Bitmain. Ten je teď na tom hodně špatně. Zatímco ještě před rokem Bitmain plánoval velké věci a v srpnu 2018 slavnostně oznámil, že v texaském městě Rockdale otevře velké blochainové (co je blockchain?) datové centrum, dnes je všemu jinak. Nedá práci 400 lidem, jak původně sliboval. Obrovské blockchainové centrum totiž neotevře vůbec.

A aby toho nebylo málo, Bitmain po celém světě propustil 50 % svých zaměstnanců a zavřel své pobočky v Amsterodamu a v Izraeli. I taková rozhodnutí bohužel patří k bear marketu, který začal už v polovině roku 2018.

Bitmain se ale snaží zachránit a přečkat toto krušné období. Už v září 2018 podal IPO žádost (první veřejná nabídka akcií), ale hongkongští regulátoři označili kryptoměnový trh za nevyzrálý a obtížně regulovatelný. Je to jako by z letícího balónu Bitmain vyhazoval zátěžové pytle s pískem, aby se nezřítil a mohl pokračovat dál v letu. Co myslíte, podaří se mu to?

Bitmain jako největší výrobce ASIC minerů

Osud Bitmainu a mnohých dalších (těžební společnosti, výrobci hardwaru) záleží na různých okolnostech, ale zejména pak na cenách kryptoměn, resp. na tom, jestli se těžařům těžba začne opět vyplácet. Bitmain je totiž výrobcem těžebního hardware ASIC miner, který měl ještě před několika málo měsíci obrovský odbyt. Výrobců ASIC minerů existuje více, ale Bitmain je producentem toho nejvýkonnějšího na světě, který pojmenoval AntMiner.

Co je to ASIC miner? Zkratka ASIC znamená Application Specific Integrated Circuit, přeloženo do češtiny, jedná se o zákaznický integrovaný obvod. Je to zkrátka čip, který se nepoužívá pouze k těžbě kryptoměn, ale také v obrovských sériových výrobách, například při výrobě mobilních telefonů.

 

Takže paměťové karty jsou v těžbě kryptoměn už přežitek?

Technologický pokrok byl v oblasti těžby kryptoměn až doposud obrovský. Pryč jsou ty doby, kdy mohl kryptoměny těžit doma na vlastním počítači kdokoli. V současné době existují těžařské společnosti, které jsou mimochodem v podobně beznadějné situaci jako Bitmain.

Jak vidíte, od těžby kryptoměn na grafických kartách se na jedné straně upouští, ale na druhé straně by to bez nich stejně nešlo. ASIC minery můžete použít pouze na algoritmy těch kryptoměn, na které byly navrženy, například Bitcoin nebo Bitcoin Cash. Některé kryptoměny, například Monero, Bitcoin Gold, Ravencoin, Vertcoin, pomocí ASIC minerů těžit nejde, jsou totiž ASIC-rezistentní. Mají jiný algoritmus. Zde si můžete o těžbě kryptoměn přečíst více – pokud máte zájem.

Proč tedy používat k těžbě kryptoměn ASIC minery?

Důvod je prostý. Pořizovací náklady ASIC minerů jsou sice vyšší, ale na druhou stranu je jejich provoz výrazně levnější a pracují mnohem rychleji.

Jak to bude s kryptoměnami dál?

Kdo bude kryptoměny těžit, když současná situace kryptoměnám (těžení) nepřeje? To se uvidí, chce to hlavně čas. Je těžké odhadovat, na jakou stranu se kryptoměnový trh nakloní. Také je otázkou, zda Bitmain vydrží ve svém úsporném režimu, který nastolil anebo padne také. A co všechny ty těžařské společnosti a burzy?

Cena kryptoměn a čas, zde na poli těžení kryptoměn budou hrát klíčovou roli a myslím si, že se ještě budou dít velké věci. Jak to vidíte vy?

Zdroje:

  1. https://www.theblockcrypto.com/2018/12/12/stablecoin-project-basis-is-shutting-down-and-returning-the-majority-of-capital-raised-to-investors/
  2. https://cointelegraph.com/news/following-bankruptcy-filing-mining-firm-giga-watt-reportedly-closes-day-to-day-operations
  3. https://www.chepicap.com/en/news/6025/is-it-still-profitable-to-mine-bitcoin-these-days-.html
  4. https://coingeek.com/bitmain-shuts-texas-mining-operations/