Hlavní navigace

Které HDD jsou nejvíce poruchové? Podle statistik Backblaze je to Seagate

21. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Backblaze, která poskytuje cloudové služby, uveřejnila v listopadu minulého roku zajímavé statistiky z provozu víc jak 27 000 disků. Nešlo přitom o žádné specifické RAID edice, ale o zcela obyčejné modely používané v klasických počítačích.

Podle dat, o kterých jsme psali i na Extrahardware, se většina poruch projevila v prvním roce a pak mezi třetím a čtvrtým rokem. Leckdo si ale povzdechl nad tím, že společnost Backblaze nezveřejnila data o tom, jaké disky používala a které z nich měly největší poruchovost. A právě tyto informace odhalila právě teď.

Na konci minulého roku měla společnost celkem 28 635 disků, z nichž převážnou většinu tvořily disky od výrobců Seagate (44 %) a Hitachi (45 %). Jako relevantní vzorek však posloužilo i 2838 disků Western Digital (10 %).

Výsledky měření hovoří zcela jasnou řečí a za rámeček si je určitě nedá Seagate. Jeho disky totiž ve srovnání s konkurencí dopadly suverénně nejhůř. Nejhorší byly 1,5TB disky s roční poruchovostí téměř 14 %, následované 3TB modely s 9 % a 4TB modely s necelými 4 % selhaných kusů.

Naproti tomu 1 a 3TB modely Western Digital dosahovaly poruchovosti kolem 3 % a nejlépe dopadly disky Hitachi, jejichž 2, 3, 4TB modely selhaly jen v 1 % případů.

Z  disků Seagate dopadly nejhůř 7200 otáčkové Seagate Barracuda (ST31500341AS) s kapacitou 1,5 TB, které dosáhly poruchovosti 25,4 %. Katastrofálně dopadly relativně nové 5900 otáčkové Seagate Barracuda Green (ST1500DL003) s poruchovostí 120 %, ale Backblaze upozornil na to, že v jejich případě šlo jen o několik kusů, které firma dostala v rámci reklamace a nemuselo tak jít o zcela nové jednotky.

Nejlépe si z disků od Seagate vedl 4TB Seagate Desktop HDD.15 (ST4000DM000) s poruchovostí 3,8 %. Těchto hodnot dosáhly i disky od Western Digital, přičemž konkrétně šlo o 1TB Western Digital Green (WD10EADS) s poruchovostí 3,6 % a 3TB Western Digital Red (WD30EFRX) s poruchovostí 3,2 %. Disky v podání druhého jmenovaného modelu však byly v průměru mnohem mladší, což je vidět v tabulce.

U disků Hitachi se vyznamenaly prakticky všechny použité modely v různém věku. Poruchovost kolem 1 % je skutečně špičková. Jak ale zcela určitě víte, diskovou divizi Hitachi koupila v roce 2011 společnost Western Digital za 4,3 miliardy dolarů. Z obav před vznikem duopolu Evropská komise a Federální obchodní komise (FTC) donutila odprodat výrobní divizi 3,5" modelů Toshibě a to, jestli si disky kvalitu zachovají i do budoucna, dnes nikdo neví.

Společnost Backblaze bohužel neměla dostatek disků Samsung na získání relevantní statistiky. Jelikož je ale disková divize Samsungu už dnes součástí Seagatu, i v tomto případě by tato informace dorazila už s křížkem po funuse.

 

Z hlediska životnosti v průběhu let je vidět na grafu od Backblaze  velice mírné zvyšování poruchovosti na straně Hitachi, zatímco v případě Western Digital je linka po úvodním poklesu v prvních měsících takřka neměnná. V případě Seagate je pokles mnohem strmější a velký zub je patrný zejména kolem dvacátého měsíce.

Statistiky z velkého počtu kusů disků jsou každopádně vždy mimořádně zajímavé. Na rozdíl od zkušeností běžných uživatelů, kteří obvykle mají k dispozici dva až deset disků a jejichž poznatky jsou tak spíše jen pro pobavení, se statistikám společnosti Backblaze dá přikládat i velká váha.

Na základě svých měření Backblaze ze současné nabídky doporučuje zejména 3TB Western Digital  Red (WD30EFRX) a se zdviženým prstem také Seagate Desktop HDD.15 (ST4000DM000), který si zatím vede relativně dobře. Nejlepší možností zůstávají disky Hitachi, jejichž nevýhodou je však vyšší cena a také nejistá budoucnost z hlediska nového majitele.

Zdroj: Backblaze

Byl pro vás článek přínosný?