Hlavní navigace

Kuba konečně nabídne mobilní internet. Drahý a jen 3G

20. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší ostrovní stát Karibiku se dočká mobilního internetu. Nebude ale zase tak rychlý, a hlavně ne všichni si jej budou moci dovolit. Na Kubě funguje pouze jediný monopolní operátor Cubacel vlastněný vládní společností ETECSA. A jak víme, chybějící hospodářská soutěž brzdí vývoj.

Cubacel v zemi provozuje 2G síť a v Havaně a dalších turisticky atraktivních místech opatrně spouští i 3G. Mobilní internet už měly k dispozici místní firmy a velvyslanectví, do konce roku se dočkají i běžní občané. A kolik zaplatí? Dle ceníku Cubacelu od 8 dolarů za 600 MB až do 45 dolarů za 4 GB. Každý další megabajt je za 10 centů. Průměrná mzda v zemi je přitom jen 30 dolarů měsíčně.

TIP: Rusko zakázalo služby VPN a nařídilo ověřování identity při používání komunikátorů

Lépe na tom Kubánci nejsou ani s pevným internetem. V zemi chybí pořádná infrastruktura a lidé jsou závislí na veřejných Wi-Fi hotspotech, které vláda buduje od roku 2015 a kterých je v současnosti okolo 500. Kuba navíc síť přísně monitoruje a cenzuruje. Ostatně místní obyvatelé mají spíš přístup ke státnímu intranetu, kde mají schválenou komunistickou wikipedii EcuRed, kontrolovaný e-mail i chat. Za hodinu připojí k intranetu platí 10 centů, za celosvětový internet pak desetkrát víc, tedy jeden dolar.

TIP: Čína se ještě více uzavře. Státem neposvěcené VPN budou nelegální

Byl pro vás článek přínosný?