Hlavní navigace

Kvantový krok. Firefox 53 výrazně zlepšuje stabilitu a přidává kompaktní motivy vzhledu

19. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Jedna z částí projektu Quantum byla zhmotněna v novém stabilním vydání Firefoxu. Prohlížeč také nabízí alternativní motivy vzhledu, které působí kompaktnějším dojmem. A co dál?

V dnešních večerních hodinách bude ke stažení oficiálně dostupný Firefox 53. Jako vždy platí, že v předstihu případně jej seženete v repozitáři Mozilly. Automatická aktualizace pak bude probíhat v nadcházejících dnech. Dubnové novinky nejsou zanedbatelné. Pojďte se s námi podívat, co je nového.

Vyšší stabilita při zapojení grafického procesoru

Nová verze přináší významná vylepšení v oblasti zapojení grafické karty. Kdo má Windows 7 Platform Update či novější, podporovaný grafický čip a zapnutou multiprocesovou architekturu, pocítí lepší stabilitu. V tuto chvíli by z novinky mělo těžit zhruba 25 % lidí z celé uživatelské základny prohlížeče.

Během testování byl o 17 % snížen počet pádů aplikace spojených s ovladači ke grafické kartě, o 22 % méně pádů spojených s Direct3D a o 11 % méně pádů při přehrávání videa akcelerovaného pomocí Direct3D. Mimochodem, zpracování pomocí grafického čipu je součástí projektu Quantum a samotná funkce se nazývá Quantum Compositor.

Nový kompaktní motiv přichází ve dvou barevných variantách Nový kompaktní motiv přichází ve dvou barevných variantách

Jak bylo vyšší stability dosaženo? Zpracování pomocí grafického čipu bylo přesunuto do vlastního procesu, tudíž když dojde k pádu, může být komponenta restartována a nedojde k pádu celého Firefoxu. Velká část pádů Firefoxu přitom podle Mozilly je spojena právě s grafickými ovladači.

Alternativní motivy vzhledu

Firefox 53 obsahuje dva nové motivy vzhledu, které jsou odvozeny z končícího Firefoxu Developer Edition. Jedná se o kompaktní motivy ve světlé a tmavé variantě. Nenahrazují přitom výchozí kabát prohlížeče. Nově platí, že lehké motivy vzhledu jsou aplikovány také na okna patřící režimu pro soukromé prohlížení. Pokud využíváte režim pro čtení článků, všimnete si odhadovaného času, který vám zabere čtení článku.

I další novinky patří k drobnostem. Např. přehrávání multimédií nezačne, dokud se do příslušného panelu nepřepnete. Grafické prostředí prvků pro ovládání multimédií navíc bylo přepracováno. Pro videa ve WebM přibyla podpora průhlednosti. Zbývá zmínit pár položek souvisejících s podporou a technickými aspekty:

  • síťový instalační program v 64bitovém Windows 7 a novějších verzích dává na výběr mezi instalací 64bitové a 32bitové edice Firefoxu,
  • byla ukončena podpora Windows XP a Windows Vista, zatím je pod těmito systémy podporována ještě edice ESR,
  • ukončena byla též podpora 32bitového OS X, zatím zde můžete používat Firefox ESR,
  • aktualizace pro macOS budou menší než dříve,
  • byla ukončena podpora Firefoxu pro Linux na procesorech, které předcházely Pentiu 4 a Opteronu.

Byl pro vás článek přínosný?