Hlavní navigace

Kvůli Androidu a Chrome OS už Microsoft kasíruje i LG

13. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příběh dojné krávy pokračuje. Microsoft včera oznámil, že spolu s LG podepsali patentovou dohodu ohledně Androidu a Chrome OS. Korejská firma bude mít přístup k relevantním patentům Microsoftu a ten naopak bude vybírat licenční poplatky.

Podobnou smlouvu už Redmondští podepsali i s dalšími velkými hráči včetně HTC, Aceru a Samsungu. Teď už vydělává na 70 % zařízení s Androidem nebo Chrome OS, které se prodávají v USA.

Spolu s LG už ale podobnou dohodu podepsal v roce 2007. Tehdy LG potřebovalo patenty kvůli zařízením založeným na Linuxu. Což vlastně platí i pro Android a Chrome OS. S Microsoftem tak nejspíš pouze prodloužili smlouvu, detaily ale neznáme. (To ani u ostatním licenčních dohod.)

Co je ale zajímavé. LG dosud nevydalo žádný produkt operačním systémem Google Chrome OS. Možná jen Microsoft udělal chybu ve zprávě, možná LG opravdu něco chystá. Dosud se kolem „prohlížečového systému“ motali pouze lidi ze Samsungu a Aceru.

Z velkých výrobců, kteří ještě Microsoftu za používání Androidu neplatí, zmiňme například čínskou dvojku ZTE a Huawei, Sony, Asus nebo Motorolu. S tou ale Microsoft vede soudní spory, které se časem přesunou na Google, neboť Motorolu kupuje.

Byl pro vás článek přínosný?