Hlavní navigace

Lamax GentiLight Touch – flexibilní bezdrátová lampička s microUSB (vyzkoušeno)

28. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká značka Lamax se zaměřuje na příslušenství a periferie, jméno si získala i poměrně kvalitními reproduktory. Kromě toho, že se snaží se proniknout i do chytré domácnosti, má v nabídce třeba i (ne)obyčejnou lampičku. Funguje na akumulátor a má microUSB. Tělo by mělo být odolné proti pádu, což jsem nezkoušel, ale minimálně gumový podstavec něco vydrží.

Stolní lampička není zrovna IT produkt, ale čím jiným si osvětlit stůl s počítačem, než lampičkou s microUSB. Gentilight je bezdrátová a trochu designová lampa s dotykovým ovládáním a nekonečnými možnostmi polohování. Její prohnutí na úvodní fotografii je jedna z možných poloh, silikonový kloub lze ohnout a lampičku zavěsit.

dsc_0047

Přes den tak stojí na psacím stole, večer ji zavěsíte za čelo postele. Tohle přenášení je zároveň i nevýhodou, přeci jen jsem zvyklý na statická světla, která si nechci po bytě každý den stěhovat. Ale GentiLight nemá nahradit existující osvětlení, má být doplňkem. Velmi jsem ocenil nejnižší úroveň jasu, při které se večer dobře čte a zároveň neruší okolí.

Pro zapnutí a ovládání slouží senzorová tlačítka. Ta umožňují přepínat tři teploty barev a pět úrovní jasu (piktogram na lampičce ale naznačuje šest úrovní). Ovládání je poměrně citlivé a lampička se občas přepne, i když se jí prokazatelně na tlačítkách nedotýkáte.

dsc_0054

Tři teploty barev jsou výrobcem myšlené na různé činnosti. Studená na psaní, neutrální na čtení a teplá pro příjemnější světlo na večer. U každé jsou i jiné rozsahy jasu. Nejméně svítí teplá (170 až 3100 nitů), pak studená (200 až 3600 nitů) a nejvíce svítí neutrální (340 až 5200 nitů). Výrobce uvádí hodnoty v kelvinech: 3100K, 4200K a 5400K.

Tři úrovně vyvážení bílé

Zleva: normální, studená, teplá

dsc_0061dsc_0060dsc_0059

gentilight-chromacity-normal gentilight-chromacity-studena gentilight-chromacity-tepla

Intenzita jasu se každým stupněm vždy zdvojnásobí. U neutrální barvy jde postupně o  hodnoty 340, 770, 1420, 2600 a 5200 nitů. Pro srovnání – jas mobilního displeje svítí většinou mezi 5 až 500 nitů, respektive cd/m².

Uvnitř jde o jeden velký difuzor, bílé LED svítí zřejmě ze dvou kratších stran. Celý panel je ještě překrytý ochrannou vrstvou. Homogenita je asi na 85 %, nejvíce lampa svítí ve spodní části, ale okem to vůbec nejde poznat. Vestavěný Li-Pol akumulátor s kapacitou 2000 mAh vydrží svítit mezi 3 a 30 hodinami v závislosti na intenzitě jasu. Spotřeba se pohybuje od 0,09 po 3,75 W, ale nelze to měřením ověřit.

dsc_0057 Utopené microUSB

Lampička je i vcelku vyvážená, základna s tlačítky a akumulátorem je těžší, než horní část s diodami v hliníkovém těle. Ale úplně stabilní na stole není, zvlášť když máte kočku. Slabinou je hodně zapuštěném konektoru, kvůli čemuž ji lze nabíjen jen dodávaným kabelem, který má konektor delší. Odhadoval bych, že to výrobce zjistil až poté, co tělo základny obalil silikonovým krytem, které nabíjecí port „utopilo“. Nejsnazší řešení potom bylo přibalit jiný kabel. Osobně bych tak raději viděl již moderní USB-C.

lamax-tech-gentilight Takto si využití představuje výrobce

Gentilight Touch je příjemná lampička hlavně díky vestavěnému akumulátoru (a tím pádem možnosti svítit i bez kabelu). Při čtení večer v posteli vyrobí jen takové světlo, které stačí na čtení, ale už neoslňuje toho, kdo chce spát. Možnosti regulace i polohování jsou skvělé, škoda jen velké citlivosti senzorových tlačítek. Vedle bílé je v prodeji i černá varianta.

Infobox: Lamax GentiLight Touch

rozměry: 56,2 x 6,5 x 2,1 cm, 385 g

cena: 1690 Kč

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.