Hlavní navigace

Lamax Pax X-1 a Energy Sistem Earphones 1: sluchátka bezdrátově a levně (vyzkoušeno)

18. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V minulém testu bezdrátových sluchátek jsme se zaměřili na špičkové modely typu True Wireless. Ale i s desetkrát menším rozpočtem se dají pořídit sluchátka, která nepotřebují smartphone s 3,5mm jackem. Navíc se spojovacím kabelem, takže při vyndání z uší je nemusíte schovávat do krabičky. Prostě visí na krku.

Vyzkoušel jsem Energy Sistem Earphones 1 za 599 Kč a Lamax Pax X-1 za tisícovku. Ty první jsou typu pecky a druhé špunty. Levé a pravé sluchátko jsou spojené krátkým kabelem mezi sebou, nejde tedy úplně o bezdrátové řešení jako u sluchátek True Wireless. Výhodou je ovšem nižší cena, jelikož akumulátor a elektronika nemusí být přímo ve špuntech.

img_6731 Lamax Pax X-1

Levnější Earphones 1 jsou sluchátka typu pecky. Modul s ovládáním u pravého ucha doplňuje stejně velký modul u levého. Jsou oba zhruba stejně těžké a pravděpodobně bude v jednom elektronika a ve druhém akumulátor. Baterie se nabíjí přes konektor microUSB.

img_6730 Energy Sistem Earphones 1

Lamax Pax X-1

Pax X-1 jsou od pohledu více propracovaná, navíc lépe drží v uchu. Jejich plochý kabel se v kapse nezamotá (i když u tak krátkého kabelu by se nezamotaly ani Earphones 1). Ovládací modul je tvarovaný a dobíjecí konektor má na sobě krytku.

dsc_0012 dsc_0015

V uších hrají obě sluchátka dost podobně, rozdíl je spíše v tom, že špunt více ucpe zvukovod. Na filmy z mobilu je to plně dostačující, v případě hudby jste sice omezeni technologií Bluetooth, ale minule testovaná sluchátka za 5000 Kč hrají samozřejmě podstatně lépe a mnohem prokresleněji.

Ani k jedněm sluchátkám nedostanete pouzdro, nosí se buď na krku, nebo v kapse. Aplikace jako u drahých sluchátek z minulého testu také neexistují. Výrobci sází na jednoduchost.

K tématu: Velké srovnání Apple Airpods s bezdrátovými sluchátky Sony, Samsung a Beoplay (test)

Pax X-1 s telefonem komunikuje přes Bluetooth 4.1, podporuje profily HFP, A2DP a AVRCP a dosah je standardních 10 metrů. Stav indikuje zelená dioda. Akumulátor má kapacitu 70 mAh a sluchátka vydrží zhruba pět hodin (v zimě a při vyšší hlasitosti o něco méně). To je zhruba stejně jako u špičkových True Wireless sluchátek, která ale můžete snadno dobít i na cestách v krabičce. V balení dostanete tři velikosti špuntů i krátký nabíjecí kablík. Jako vždy, raději bych místo microUSB viděl moderní USB-C, ale u levných produktů starší a rozšířenější konektor chápu.

Zajímavou funkcí je multipoint. Lamax se umí připojit na dvě zařízení současně, což v praxi znamená třeba přijímání hudby z tabletu a telefonních hovorů z mobilu.

img_6732img_6734

Pax X-1 má poměrně výrazné basy, možná až moc. Zbytek hudebního projevu je proti nim o něco slabší. Celkově jde ale o vcelku kvalitní (bezdrátový) poslech, který nebude stačit jen lidem s netopýřím sluchem.

Lamax má v nabídce i o něco lepší a o tři stovky dražší model Prime P-1. Ten už má kovové provedení sluchátek a dostanete k nim užitečné pouzdro. Mají ale kulatý kabel náchylnější na zamotání a nabíjecí port postrádá krytku (což ničemu nevadí). Jejich magnetické konce se na krku spojí a nemusíte se bát ztráty.

Energy Sistem Earphones 1

Earphones 1 za poloviční cenu hrají podle očekávání hrají o něco hůře. Jejich plastové provedení mi příliš nesedlo a druhý modul bez ovládání se trochu plete – nelze při nasazování hned na první sáhnutí rozpoznat, které sluchátko je pravé.

dsc_0016 dsc_0017

Hudební projev má slabší basy, ale celkově na běžný poslech úplně stačí. Konektivita probíhá opět přes Bluetooh 4.1 a kromě HFP, A2DP a AVRCP podporují sluchátka navíc i protokol HSP.

2_cmondfidanlj_2000-500x500img_6733

Akumulátor má kapacitu 100 mAh, ale vydrží opět jen zhruba pět hodin. Dobíjení probíhá přes microUSB, ke sluchátkám ale žádné příslušenství kromě kablíku nedostanete. Energy Sistem má v nabídce ještě sluchátka Earphones Sport (různé verze), které se liší hlavně tvarem.

Značková začínají na 1200 Kč

Sluchátka spojená krátkým kablíkem mi subjektivně přijdou praktičtější než samotné moduly True Wireless, se kterými musíte po vyndání z uší něco udělat, někam je schovat. Tato sluchátka vyrábí (i když často v jedné čínské továrně) mnoho firem a výběr v eshopech je skoro nekonečný. Ta značková (rozuměj Sony apod.) začínají zhruba na 1200 Kč, ale i tato levná udělají dobrou službu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.