Hlavní navigace

Larry Page rezignoval jako šéf Alphabetu, jeho místo převezme Sundar Pichai

3. 12. 2019

Sdílet

Jeden ze dvou zakladatelů Googlu a CEO nadřazené společnosti Alphabet, Larry Page, dnes rezignoval na svou funkci. Oznámil to v dopise, kde také uvedl důvody. Akciové trhy na to zatím nijak nezareagovaly, respektive poskočily o půl procenta nahoru.

Připomeňme si, že Google založili Larry Page a Sergei Brin v roce 1998. Ovšem v roce 2015 jej převedli pod nově založenou společnost Alphabet, jehož se stal Google dceřinkou. Spolu s dalšími jejich společnostmi. Důvody byly ryze strukturální, aby se Google soustředil na své původní poslání, zatímco další společnosti zase na ty své.

Larry Page se tedy v roce 2015 stal šéfem (CEO) celého Alphabetu, Sergei Brin prezidentem společnosti a pro Google si otcové zakladatelé vybrali nového šéfa. Sundar Pichai se do té doby staral o vývoj Chromu a Androidu, nově se stal CEO Googlu (který od té doby patřil pod Alphabet).

Larry Page důvody svého odstoupení komentoval prostřednictvím dopisu. V něm shrnul, co všechno Google, ale i další firmy v holdingu za ta léta dokázaly. „Googlu je 21 let a může se osamostatit. Stále zůstáváme akcionáři, zakladatelé i členové správní rady. Se Sundarem se i nadále budeme radit. Není ale potřeba dohlížet na každodenní chod.“ Důvodem je prý také zjednodušení manažerské struktury. „Alphabet již nepotřebuje dva CEO a prezidenta“. Larry zdůrazňoval hlavně úspěchy, ale například nezmínil, že Alphabet předloni raději prodal firmu na „robotické psy“, tedy Boston Dynamics.

Larry Page vlastní 5,8 % Alphabetu a Sergei Brin 5,6 %. Sundar Pichai drží 0,1 %. Hodnota celého Holdingu činí přes 800 miliard dolarů (údaje za leden 2019) a je tak čtvrtou na světě po Microsoftu, Applu a Amazonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.