Hlavní navigace

Last.fm má po letech novou aplikaci pro Android, umí scrobblovat i ze Spotify a spol.

21. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hudební sociální síť Last.fm má kompletně přepracovanou aplikaci pro zařízení, která jsou poháněná Androidem. Protože stará verze aplikace byla napsaná několik let zpátky v době Androidu 2.x, tak vzhledově i ovládáním na současných telefonech působila jako pěst na oko.

Last.fm se zaměřuje na sledování a porovnávání hudebního vkusu mezi lidmi, hlavní a základní funkcí takové aplikace tedy je zasílání statistik o tom co člověk zrovna poslouchá na server k danému účtu. Last.fm si dříve rozumělo s vestavěným hudebním přehrávačem v Androidu, nyní by aplikace měla automaticky podporovat i Spotify, Rdio, Google Play Music, Soundcloud, Deezer a další streamovací služby. Je sice pravda, že některé z těchto služeb už měly podporu Last.fm dřív, teď se už ale uživatel nemusí přihlašovat v každé aplikaci zvlášť.

Mimo synchronizační záležitosti aplikace nenabízí nic světoborného. Můžete si prohlédnout výpis vašich nejposlouchanějších interpretů, alb a písniček za různé časové úseky. Mimoto se můžete podívat na seznam naposledy poslechnutých písniček. Ovšem když máte tento seznam nastavený jako soukromý, aplikace vypíše chybu o nedostupnosti serveru.

To je bohužel všechno, co program umí. Pokud se budete chtít podívat na profil nějakého muzikanta, alba či kamkoliv jinam v rámci sítě, aplikace vás přesměruje do desktopového webu v prohlížeči. Mobilní web totiž Last.fm taky nemá. Zamrzí i absence jakýchkoliv sociálních funkcí, aplikace neumí vypsat ani seznam přátel. Navíc oproti staré verzi už Last.fm neumí synchronizovat data koncertů s Google kalendářem.

 

Docela zajímavou věcí je, že Last.fm k vydání nové aplikace nezveřejnilo žádné oznámení nebo zprávu. O změně není jediná zmínka ani na oficiálním diskuzním fóru v sekci věnované Androidu. Původní aplikace byla Open Source (konkrétně pod licencí GNU GPL v3), zdrojové kódy jsou dostupné na GitHubu. Ani tady ale není po nové verzi jediná stopa.

Je docela možné, že brzy vyjde aktualizace aplikace, která přinese i nějaké nové funkce. Dávalo by smysl přidání rádia, kolem kterého je postavená beta nového webu. O tom co a jak bude se ale zatím můžeme jen dohadovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku