Hlavní navigace

Launchy: superrychlý start jakýchkoliv aplikací a položek Windows

12. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když se Windows 7 samotná v rámci efektivity práce snaží o co nejpřehlednější strukturu – kombinací pracovní plochy, nabídky Start, hlavního panelu atd. – není od věci vyzkoušet další nástroje, jejichž propojením se stávajícími prvky Windows můžete pracovní výkon ještě o něco zvýšit. Hlavně a především si můžete z rozsáhlé nabídky nástrojů vybrat právě ten, který bude vyhovovat přímo vám. No a kdo by to alespoň nevyzkoušel, když už je to zadarmo.

Download: Šikovný nástroj Launchy najdete zdarma ke stažení zde.

Instalace a okamžité použití

K tomu, abyste mohli Launchy ihned používat, nepotřebujete vlastně nic kromě vlastní instalace. Veškeré rozhraní aplikace je vměstnáno do jediného řádku, jehož prostřednictvím prohledáváte indexovaný katalog souborů nejrůznějších typů. Do řádku jednoduše píšete název požadované aplikace a pokud taková v katalogu existuje, Launchy ji najde a po stisknutí klávesy Enter i spustí.

Soubory můžete i vyhledávat – zadáte-li do pole např. jen několik počátečních písmen názvu souboru, Launchy vám vyjede seznam čtyř nejrelevantnějších možností, jejichž název zadanému řetězci odpovídá.

Defaultně jsou do katalogu zařazeny soubory z nabídky Start, z Ovládacích panelů a z Panelu rychlého spuštění. Síla aplikace Launchy ovšem, jak již bylo zmíněno v úvodu, vyplývá z její celkové variability. Do katalogu si tedy můžete přidat jakýkoliv adresář, přičemž je vhodné ještě upřesnit typ souborů, které se budou brát v potaz. Do nastavení katalogu se dostanete kliknutím na ozubené kolečko v pravém horním rohu aplikace a výběrem karty Catalog.

Zde můžete libovolně přidávat a odebírat relevantní složky a typy souborů a v případě, že došlo ke změnám v používaném úložišti, můžete provést reindexaci.

Alt + Space a program je tu

Launchy se, pokud se nenachází zrovna ve stavu aktivního okna, schovává na pozadí a spustit jej můžete pomocí ikony v system tray v pravém dolním rohu obrazovky.

Ještě pohodlnější variantou je však možnost vyvolání pomocí klávesové zkratky – po instalaci je to Alt + Space (na Linuxových systémech Ctrl + Space). Kombinaci kláves si můžete nastavit k vlastnímu pohodlí v nastavení aplikace na kartě General pod heslem User Interface a Hotkey.

Příjemná variabilita nastavení

Nastavení Launchy Options vyvoláte kliknutím na ozubené kolečko v pravém horním rohu okna.

Pozměnit můžete celou řadu prvků. Za zmínku stojí např. povolení vlastnosti always-on-top na kartě General. Okno s Launchy tak zůstane permanentně připíchnuté nad všechna ostatní, takže jej budete mít stále na očích a tím i možnost otevírat si libovolné aplikace a soubory z katalogu.

Nabízí se i změny nastavení Suggestion listu, neboli seznamu doporučení, který vám vyjede, pokud do pole zadáte neúplný název. Dále pod heslem System Options lze povolit automatický update katalogu, čímž předejdete spouštění souborů s neplatnými odkazy, nebo lze povolit prohledávání i mezi soubory s příznakem hidden (skryté soubory).

Jistou dávkou flexibility se může pochlubit i estetická stránka aplikace. Kromě míry průhlednosti a efektu prolínání si můžete vybrat i z několika přednastavených vzhledů (skins), přičemž celou jejich databázi, v níž jistě najdete i ten váš vysněný skin, nabízí autorská stránka projektu.

Pluginy a bonusy

Opět se setkáváme s příjemnou vlastností programů s otevřeným zdrojovým kódem a tou je možnost spolupráce na projektu. V nastavení na kartě Plugins tak můžete povolit nebo zakázat používání několika základních pluginů, z autorského webu pak máte příležitost vybrat ze seznamu pluginů vytvořených pro Launchy externě.

Se základní výbavou splňuje Launchy např. i funkci jednoduché kalkulačky – stačí jen zadat matematický výraz a výsledek se automaticky zobrazí.

S výhodou lze rovněž využít pluginu pro vyhledávání na internetu. Do pole zadáte Google, stisknete tabulátor a píšete hledaný výraz. Obdobně můžete funkci vyhledávání na internetu použít např. pro Wikipedii, YouTube, Yahoo!, Bing a řadu dalších serverů.

Byl pro vás článek přínosný?