Hlavní navigace

LCD s kvantovými tečkami pro sytější barvy prorážejí do tabletů. Acer má první model

26. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dlouhou dobu se v technologiích LCD panelů nic moc nedělo, ale v poslední době se zase technologicky rozhýbávají a výrobci panelů přinášejí nová zlepšení. Jedním z nich jsou filtry z materiálu na bázi tzv. „kvantových teček“, anglicky Quantum Dots. Ty výrazně rozšiřují barevný gamut panelu, takže obrazovka zobrazuje sytější odstíny barev, které jsou mimo omezenější běžný rozsah sRGB. Kvantové tečky tak umí poskytnout podobnou kvalitu jako dražší AdobeRGB monitory pro úpravu fotografií a dobrá zpráva je, že se utěšeně rozšiřují. Nyní se dokonce začínají objevovat v tabletech.

Mobilní zařízení s LCD panelem založeným na technologii kvantových teček nyní vytasil Acer, který by jej měl příští týden vystavovat na Computexu. Na trh půjde jako Acer Iconia Tab 10 A3-A50. Zařízení má desetipalcovou úhlopříčku a běží na systému Android 7.0 – což úplně nepotěší nás konzervativní zastánce PC platformy.

Zatím bohužel nemáme informace o tom, jak výrazně použitý LCD panel rozšiřuje barevný gamut. V PC monitorech dokáží kvantové tečky dosáhnout pokrytí okolo 125 % sRGB, zde by to teoreticky mohlo být i o něco méně, ale to teprve uvidíme. Panel s nespecifikovaným rozlišením a matricí typu IPS by díky této technologii mohl mít podobně živé barvy jako obrazovka OLED, ale bez problémů s vypalováním statického obrazu, stárnutím a změnou barevného podání během času.

Acer Iconia Tab 10 A3-A50 Acer Iconia Tab 10 A3-A50

Z dalších parametrů zatím známe jen to, že půjde o zařízení založené na procesoru MediaTek (tedy samozřejmě architektury ARM), bude vybaveno bezdrátovou konektivitou Wi-Fi 802.11ac (plus Buetooth) a na baterii má vydržet osm hodin. Tablet to má být hlavně pro multimediální využití, takže kromě kvantové obrazovky je ve výbavě integrovaná čtveřice reproduktorů doplněná subwooferem. Pro profesionální využití širšího gamutu LCD by byla nutná kalibrace, takže bych s ním zatím moc nepočítal.

Acer Iconia Tab 10 A3-A50 Acer Iconia Tab 10 A3-A50

Kdy přesně tento tablet dorazí do obchodů a za kolik ho Acer bude prodávat, zatím ve zveřejněných informacích není. Nicméně samotná (eventuální) existence tohoto zařízení a v něm použitého širokogamutového panelu LCD by měla být příslibem, že se podobných tabletů či konvertiblů objeví víc (pokud pomineme možnost, že si Acer obrazovku nechal vyvinout jako exkluzivní záležitost).

Byl pro vás článek přínosný?