Hlavní navigace

Lenovo B560: základ pro všední den

31. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Je dlouhodobě patrné, že se Lenovo čím dál tím usilovněji snaží ukousnout část konzumního trhu, kam v podstatě také segment malých a středních firem (popř. podnikatelů) patří, protože tito uživatelé nehledají drahé ryze korporátní stroje s kovovým šasi a dokonalým zabezpečením. Naopak se spíše zaměřují na úsporu peněz a možnost notebook využít nejen k práci, ale také k základní zábavě. Je pravdou, že mezi konzumními řadami de facto nemělo Lenovo tento trh pokrytý - řada G už spadá čistě do low-end konzumu, ThinkPady SL a Edge jsou v "jiné lize".

Z toho důvodu byly v říjnu uvedeny řady B a V. My se důkladně podíváme na 15" model řady B, B560, který je zcela totožný s dražším kolegou V560, jen shodil kovové pláty na víku displeje a opěrkách zápěstí, místo nichž přichází s tradičním plastem. Ve výbavě nejvyšší konfigurace tohoto mobilního přítele nechybí dvoujádrový procesor Arrandale, přepínatelná grafická karta nVIDIA nebo čtečka otisků prstů. To vše za cenu kolem 15 000 Kč s DPH.

Vzhled

Máme tu čest s klasickým 15,6" strojem, proto nepřekvapí rozměry 378 × 255 × 18 - 34 mm a celkem příjemná váha pod 2,4 kg i s baterií.

Je to zvláštní, ale přestože je zavřený notebook pouze matně plastově černý, má poměrně rafinovaně střižené ostré tvary, a tak působí až nečekaně zajímavě (některými rysy mi notebook připomínal vybavení netopýřího superhrdiny Batmana). Vnější strana víka displeje má výraznou linkovou konturu, ve které je utopené pouze plastické logo Lenovo.

Po otevření víka notebook striktně pokračuje ve stylu, který byl patrný už v zavřeném stavu - veškeré prvky mají ostře řezané obrysy, prostor kolem klávesnice má stejný povrch jako víko. Jediná lesklá plocha na celém notebooku je displej a jeho rámeček. Samozřejmě, že je to nepraktické, ovšem také až překvapivě vkusné - kontrast matných ploch a lesklého rámečku s displejem je povedený.

Lenovo B560
Cena 15 500 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo (www.lenovo.cz)
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i3-370M
Frekvence 2,4 GHz
Max. frekvence (turbo) -
Operační paměť 3 GB (2+1 DDR3 1 066 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 15,6"
Rozlišení displeje 1366 × 768
Grafická karta Intel HD Graphics / nVIDIA GeForce 310M
Grafická paměť 512 MB (GDDRIII 64 bit)
Optická mechanika DVD¬±RW (HL-DT-ST GT30N)
Wi-Fi a/b/g/n
Bluetooth 2.1 s EDR
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) sluchátka, mikrofon, ethernet
Počet portů USB 2.0 3 + 1 kombinovaný eSATA/USB
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet 5 v 1
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 378 × 255 × 18/34 mm
Hmotnost 2,39 kg
Kapacita baterie (Wh) 48 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Professional 64 bitů
Další aplikace Microsoft Office 2007 trial, McAfee Internet Security trial, Lenovo OneKey Recovery, Lenovo ReadyComm 5, Cyberlink YouCam 3, Cyberlink Power2Go 5, Egis BioExcess, Egis Port Locker, Lenovo Security Suite

Tabulka hlavních parametrů

Co se světelných indikátorů týče, nepřekvapí, že jsou všechny - jak je u Lenova zvykem -bílé. Základní tři najdeme vlevo na přední hraně základny - stav napájení (za chodu svítí, spánek je indikován blikáním), ukazatel baterie (nízký stav baterie signalizuje červeně, nabíjení problikáváním) a sdružený ukazatel bezdrátových adaptérů. Nad klávesnici se přesunula indikace aktivity pevného disku.

Kvalita zpracování a konstrukce

Už od první chvíle, kdy jsem vzal notebook do ruky, jsem se přesvědčil o tom, že se Lenovu B560 konstrukčně povedla. O lícování plastů se nemá smysl bavit - to je naprosto v pořádku. Pokud se zaměříme na konstrukci, ta má stejnou (ne-li v některých směrech lepší) tuhost jako low-end business notebooky. Základna je dostatečně pevná, nedochází téměř k žádnému prohýbání, zvedání za rohy notebook snáší zcela bez problémů. Také víko musím hodnotit pozitivně - při působení vyššího tlaku se příliš neprohýbá, i když vady v obraze pozorujeme. V krutu podává dostatečný odpor. Notebook je možné zvednout za roh plně otevřeného displeje.

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

V Lenovu B560 najdeme starou známou klávesnici ze starších modelů, která je vybavena také numerickým blokem. Jedná se o dobrou klávesnici, na které se díky adekvátnímu odporu a zdvihu pohodlně píše. Klávesnice má hluboký zvuk a je poměrně tichá. Přestože má její plocha dobrou podporu, při silném tlaku se mírně prohýbá, v oblasti Enteru pozorujeme samovolné prohýbání, což není příliš příjemné.

Rozložení je dle zvyku šestiřadé, oranžová klávesa Fn v levém spodním rohu (na místě Controlu) ovládá vedlejší funkce v horní řadě (spánek, vypnutí displeje, přepnutí zobrazovacích zařízení, změna rozlišení, přepínač bezdrátových adaptérů, vypínání touchpadu a multimediální funkce) a několik v oblasti kurzorových šipek, kam bohužel jako obvykle nelogicky spadají i klávesy Home a End. Zvyknout si budete muset také na nestandardní rozložení numerického bloku, který je kvůli redukci místa přeskupený.

Nad klávesnicí ještě najdeme tlačítko napájení (podsvícení spojené s indikací napájení) a OneKey Rescue pro vstup do obnovovací utility či spuštění počítače v režimu stejnojmenného záchraného rozhraní. Vedle tlačítek jsou ještě tři zbylé indikátory - Num, Caps a Scroll Lock.

Touchpad

Do B560 byl instalován touchpad ELAN. Musím uznat, že se povedl a Lenovo tak snad konečně napravuje, co v minulých generacích nedopadlo úplně nejlépe. Přestože má řešení stále své drobné mušky, touchpad má velice dobrou odezvu, netrpí chybným vyhodnocováním, podporuje některá příjemná vícedotyková gesta (např. akce po klepnutí jedním, dvěma a třemi prsty, které mi u jiných notebooků vyloženě chybí). Zvyknout si uživatel musí pouze na vyšší zrychlení kurzoru a s tím spojený "dojezd". Povrch touchpadu je matný s drobným vroubkováním, rolovací plošku poznáte už po hmatu.

Tlačítka jsou samostatná. Mají tužší chod s mělkým stiskem a hlubokým, tichým zvukem, v některých místech však dokáží být hlučnější. Jejich tvar je ale velmi příjemný, stisknout se dají v celé ploše. V prostoru pod nimi najdeme ještě diodovou indikaci vypnutého touchpadu pomocí Fn+F8.

Porty

Na levé straně základny zabírá část prostoru výdech chlazení. Přesto se zde našlo místo pro dva USB 2.0 porty a jeden kombinovaný eSATA/USB 2.0. Jako zajímavý nápad vnímám umístění jednoho z nich na samotný zadní okraj strany, který může sloužit např. pro připojení myši. Pak už na levé straně najdeme pouze gigabitový ethernet (Atheros), analogový D-Sub (1680 × 1050 bez problémů v obraze) a digitální HDMI (Full HD se zvukem bez problému). Pravá strana toho kromě optické mechaniky příliš nenabízí. Po napájecím konektoru a zdířce pro zámek Kensington zbylo místo pouze pro jeden USB 2.0 konektor a dvojicí audio jacků. Na přední hraně už najdeme pouze čtečku paměťových karet.

Lenovo B560 má poměrně chytře rozmístěné konektory, chválím vyhrazený USB na vzdálené hraně levého boku. V konektivitě nám toho pravděpodobně mnoho chybět nebude, zastesknout se nám může snad jen po ExpressCard slotu, s tím se už však nepočítalo.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Osazen byl standardní 15,6" "HD Ready" (1366 × 768 bodů) displej s TN maticí, LED podsvícením a lesklou povrchovou úpravou (LTN156AT05J01). Intenzita podsvícení je dobrá, pozorovací úhly odpovídají použité technologii, displej má oproti matným kolegům tradičně vyšší kontrast a lepší podání barev.

Víko se díky netradičnímu umístění pantů, jejichž tuhost je dostatečná, vyznačují se plynulým chodem bez "třesení", neotvírá zcela za základnu. I přesto je ale úhel otevření omezený zhruba na běžných 135¬∞.

Ve víku displeje nad obrazovkou najdeme ještě VGA (640 × 480 bodů) webovou kameru s průměrnou kvalitou obrazu.

webkameraSnímek z webové kamery

Zvukové možnosti

O zvuk se stará výhradně HD kodek Realtek vestavěný v čipové sadě. Ten zprostředkovává zvuk nejenom vnitřním a analogovým zařízením, ale také digitálnímu výstupu HDMI.

Vestavěné stereofonní reproduktory jsou umístěné nestandardně na rubu notebooku, je tak nutné na měkkých podložkách počítat s jejich dušením. Zvukové podání je ovšem až překvapivě dobré, čisté a hlasité - určitě s nimi bez problému ozvučíte i větší, tišší místnost. Jinými slovy - reproduktory v B650 jednoznačně překvapily!

Vestavený mikrofon je umístěný v levé opěrce zápěstí pod klávesnicí a možná i kvůli nešťastnému umístění je kvalita záznamu opravdu silně podprůměrná - na pozadí je silný šum, zvuk však není příliš dobrý ani po použití různých vylepšení.

Datové úložiště

V testované konfiguraci jsme našli klasický 500 GB pevný disk Western Digital s 5 400 otáčkami za minutu a 8 MB vyrovnávací paměti. Ten podával mírně nadstandardní výsledky, ať už v přenosové rychlosti (téměř 74 MB/s při sekvenčním čtení), či přístupové době (18,2 ms).

Od výrobce je disk rozdělený na dva uživatelsky přístupné oddíly - disk C: (421 GB), kde je nainstalovaný operační systém, a disk D: (29 GB) s ovladači a výchozím mapováním záloh aplikace OneKey Recovery. Zbylých téměř 15 GB zabírá skrytý oddíl s tovární zálohou notebooku a záchranným rozhraním OneKey Rescue.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Lenovo B560 má být základním všestranným společníkem jak na práci, tak zábavu. Nepřekvapí proto použití dvoujádrového procesoru Intel Core i3-370M s frekvencí 2,4 GHz a 3 MB L3 cache, který kromě technologie Turbo Boost disponuje všemi vymoženostmi rodiny Arrandale, především možností zpracovávat dvě vlánka na jenom jádře (Hyper Threading). Společníkem procesoru se stala stará známá čipová sada HM55 a 3 GB operační paměti DDRIII taktované na 1 066 MHz. K dispozici je také low-endový dedikovaný grafický čip nVIDIA GeForce 310M s mírně sníženým taktem jádra (606 MHz) a 512 MB vyhrazené GDDRIII paměti s 64bitovou sběrnicí. Díky technologii nVIDIA Optimus notebook automaticky přepíná mezi dedikovaným a integrovaným grafickým čipem u procesoru (Intel HD), který poskytuje dostatek výkonu pro vše kromě her.

Ve výsledku je tak výkon notebooku více než dostatečný pro pracovní využití (od práce v tabulkových či textových editorech po prohlížení webu), ale také pro multimédia (akcelerace HD videa podporovaná oběma grafickými čipy) a základní herní vyžití (starší a méně náročné hry poběží plynule i s vysokými detaily, novinky si zahrajete pouze na nízké, maximálně střední detaily).

Provozní hluk a chlazení

O chlazení notebooku se stará blok s jednou trubicí heatpipe a radiátorem, který profukuje ventilátor. Vzduch nasává přes několik otvorů na rubu notebooku a vyfukuje jej vlevo. Ventilátor dokáže být - nejenom díky inteligentní regulaci otáček správcem napájení - poměrně tichý, často vypíná, nicméně při roztáčení úplně příjemný zvuk nemá. Při chodu na napájecí adaptér a nastavení vyššího výkonu se hlučnost o něco zvýší, ventilátor spíná častěji.

výkon v testech 3Dmark

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Samsung R540: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD545v, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • Acer Travemate 8172: 11,6",  1366 × 768, Intel Core i3-80UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 640 GB, 5400 ot./min.

Při nízkém vytížení (kancelářská práce) se teploty komponent drží na příjemných hodnotách (čipy kolem 40¬∞C, pevný disk pod 40¬∞C), ventilátor je většinu času vypnutý, jen nárazově občas přidá ruku k dílu. Povrchové teploty šasi jsou naprosto v pořádku (lícní strana nepřesáhne 33¬∞C, rub notebooku má tělesnou teplotu), vyfukovaný vzduch má  41¬∞C. V reálném provozu na nabíječce mají komponenty teplotu zhruba o 5-7¬∞C vyšší, začíná se projevovat zahřívání rubu notebooku. Práci s notebookem na klíně ale teploty ani tak bránit nebudou.

HD tune

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Travelmate 8172: 1366 × 768, Intel Core i3-80UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • Samsung R540: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD545v, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • Sony VAIO  F13: 16,4", 1920 x 1080 px, Intel Core i5-560M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 425M, HDD 500 GB/7200 ot./min.
  • Acer Aspire 5745G: 15,4", 1366 x 768 px, Intel Core i7-740M, 6 GB RAM, Nvidia GeForce GT420, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • MSI GT660R: 16,6", 1920 x 1080 px, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 285M, HDD 640 GB, 7200 ot./min.
  • Asus G73JW: 17,3", 1920 × 1080, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, HDD 1000 GB, 7200 ot./min.

Vysoký výkon snáší chlazení poměrně dobře, ventilátor má i ve vysokých otáčkách příjemný, šumivý zvuk. Čipy drží teplotu kolem 70¬∞C, ve špičkách přesáhne grafický čip 75¬∞C, pevný disk nepřesáhne 42¬∞C. Líc šasi má snesitelné teploty (běžně 34¬∞C, maximum 37¬∞C), rub běžně nepřesahuje 42¬∞C, výjimkou je hrana u výpustě ventilátoru s 46¬∞C, vyfukovaný vzduch dosahuje 50¬∞C.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

O bezdrátové připojení se stará běžná dvojice vestavěných adaptérů - Bluetooth nedodávané nikým jiným než oblíbeným Broadcomem a Wi-Fi všech standardů (802.11a/b/g/n) od Atherosu.

Softwarové přepínání adaptérů řeší menu, které vyvolá klávesová zkratka Fn+F5, na přední hraně přístroje je k dispozici také hardwarový přepínač.

Napájení a výdrž

Notebook napájí šestičlánková baterie s nominální kapacitou běžných 48 Wh (články Sanyo, váha 302 g). O její nabíjení se stará příjemně kompaktní 65 W napájecí adaptér nové generace (243 g včetně kabeláže), který už snad definitivně vytěsní původní "cihly" starších modelů. Adaptér dokáže za chodu notebook dobít za méně než 2 hodiny.

Automatické přepínání grafických karet dává příslib delší výdrže na baterii. Přestože výchozí nastavení technologie nVIDIA Optimus není úplně nejinteligentnější (dedikovaný grafický čip se spouští i v případech, kdy by v procesoru integrované řešení poskytlo naprosto stejnou službu - přehrávání HD či flashového videa), výdrž není špatná.

výdrž multimédia

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Travemate 8172: 11,6",  1366 × 768, Intel Core i3-80UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • Samsung R540: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD545v, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • Sony VAIO  F13: 16,4", 1920 x 1080 px, Intel Core i5-560M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 425M, HDD 500 GB/7200 ot./min.
  • Acer Aspire 5745G: 15,4", 1366 x 768 px, Intel Core i7-740M, 6 GB RAM, Nvidia GeForce GT420, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • Lenovo ThinkPad W701ds: 17", 1920 × 1200, Intel Core i7 920XM Extreme Edition, 4 GB RAM, Nvidia Quadro 3800, HDD 500 GB, 7200 ot./min.
  • Acer TravelMate 8372G: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Intel HD, Nvidia GeForce 310M, Cuda, HDD 160 GB, SSD
  • Sony VAIO F12: 16,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-740M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 330M, HDD 500 GB, 7200 ot./min.
  • MSI FX600: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 325M, HDD 500 GB, 5400 ot./min.

Při nenáročné kancelářské práci se můžete spolehnout na výdrž přesahující 4 hodiny při spotřebě mezi 9-11 W. Na jedno nabití baterie rovněž bez problému přehrajete i dlouhý celovečerní film - B560 v takovém případě vydrží více než 2 a tři čtvrtě hodiny (spotřeba 14-16 W). Surfování na internetu nedělá notebooku problém téměř 3,5 hodiny při běžné spotřebě 12 W (sledování videa na YouTube si vyžádá zhruba 19 W). Maximální výkonové vytížení notebook vydrží při spotřebě pohybující se kolem 42 W zhruba hodinu.

Lenovo B560 v kombinaci s pátou verzí správce napájení Lenovo Energy Management přináší kromě běžných funkcí také dvě zajímavé vlastnosti. Jednak, jak je u nových notebooků Lenovo zvykem, je možné volit mezi dvěma režimy nabíjení baterie - první je vhodný pro co nejdelší výdrž, druhý nabíjí baterii pouze do 80%, aby prodloužil její životnost (praktické). Druhou záležitostí je inteligentní regulace otáček ventilátoru pro nižší hluk.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

Poslední verze Linuxové distribuce Ubuntu 10.10 nedělala Lenovu B560 problém, vše fungovalo, včetně většiny klávesových zkratek pomocí tlačítka Fn či bezdrátových adaptérů. Pouze Touchpad se nechoval tak dobře jako ve Windows (bez originálních ovladačů je nepřesný), je také nutné se smířit s faktem, že v prostředí Linuxu není podporováno přepínání grafických karet nVIDIA Optimus.

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem je Microsoft Windows 7 v 64bitové "pracovní" edici Professional. Lenovo naštěstí nepatří k výrobcům, kteří by své notebooky zaplavovali velkým množstvím zbytečného software (zvlášť v rodině Essential) a nejinak tomu je i zde.

Mezi zkušební aplikace třetích stran patří Microsoft Office 2007 a McAfee Internet Security. Zbytek softwarové výbavy už tvoří utility a programy pro ovládání základních funkcí notebooku od výrobce nebo partnerů. Základ tvoří zálohovací systém OneKey Recovery se záchranným rozhraním OneKey Rescue, zajímavou alternativou k vestavěnému správci internetových připojení je utilita ReadyComm. Pro pořizování snímků vestavěnou webovou kamerou slouží Cyberlink YouCam, základní vypalování optických disků zastane Cyberlink Power2Go.

Zabezpečení a záruka

V oblasti zabezpečení přináší Lenovo B560 pouze základní funkce s několika nadstandardními softwarovými řešeními. Přítomna je čtečka otisků prstů (samozřejmě bez TPM čipu) Egis s ovládacím software BioExcess, který obsahuje také správce hesel, možnost šifrování jednotlivých souborů a trezor Yo-Safe. Poměrně zajímavou záležitostí je možnost zabezpečení portů počítače heslem (na úrovni Windows samozřejmě) Port Locker, který ovšem nespolupracuje s otisky. Veškerou správu v sobě integruje balík Lenovo Security Suite 2.0.

Záruka notebooku je standardní, rozšiřující balíčky nejsou pro řadu Essential k dispozici.

Zhodnocení

Lenovo B560 je velice sympatický notebook, který určitě zaujme každého, kdo hledá levný, avšak kvalitní konzumní notebook pro každodenní použití a ocení jednoduché, do jisté míry funkcionální matné provedení jen s mírnými náznaky moderních designových výstřelků.

Jednoznačně oceňuji velmi dobrou kvalitu konstrukce, která za sebou nechává i spoustu levných, ryze pracovních notebooků, a povedené, veskrze tiché chlazení s příjemným ventilátorem. Díky technologii nVIDIA Optimus nabízí notebook rozumnou výdrž na baterii, ale případně také základní multimediální a herní výkon. B560 by tak (podobně jako před dvěma lety G550) mohla být vhodným počítačem pro dojíždějící studenty, domácnosti, ale samozřejmě také malé živnostníky, kteří kromě jiného ocení také základní možnosti zabezpečení.

Plus a mínus  
+ Velmi dobrá konstrukce a zpracování
+ Poměrně tiché chlazení
+ Konečně dobrý touchpad v low-end Lenovu
+ Technologie nVIDIA Optimus
- Občas hlučnější ventilátor v nižších otáčkách
- Měkčí klávesnice
-

Absence ExpressCard slotu

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Poznámka pod čarou

Předinstalovaný ovladač grafické karty nVIDIA (8.16) má v mnoha aplikacích a hrách problémy s kompatibilitou technologie Optimus. Lenovo na svém webu však k dispozici novou verzi 8.17 zatím nemá. Provizorně jsem situaci řešil instalací ovladače pro IdeaPad Z360, nicméně tuto variantu nedoporučuji!

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Screenshoty CPU-Z

cpu-z

cpu-z 2

cpu-z 3

cpu-z 4

cpu-z 5

cpu-z 6

cpu-z 6

Výsledky benchmarků

Výsledky testů

 
3DMark2001SE (body) 14 099
3DMark06 (body) 3 624, SM2.0: 1 362, SM3.0: 1 347, CPU: 2 407
3DMark Vantage (body) P1 125, GPU: 880, CPU: 6 086
3DMark 11 (body) Chybí podpora DX11
PC Mark Vantage 4 698, Memories: 3 073, TV and Movies: 2 096, Gaming: 3 917, Music: 4 576, Communications: 4 032, Productivity: 3 815, HDD: 3 101
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] 35,5 - 75,1 MB/s, ~58,2 MB/s, Přístupová doba: 18,2 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 30,25 MB/s, 35,51 s, Program: 26,55 MB/s, 53,00 s, Game: 29,05 MB/s, 47,55 s
wPrime 2.00 32M 21,015 sec.
HWiNFO32 (Single- / Multi-threaded) CPU: 34 847 / 86 500, FPU: 15 540 / 54 591, MMX: 35 446 / 72 680, Paměť: 4 511 MB/s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 29,64 GOPS, Dhrystone: 35,18 GIPS, Whetstone: 25 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 293 MB/s, Aggregate Memory Performance: 8 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 73,91 / 73,34, 512K: 28,59 / 39,69, 4K: 0,405 / 0,851, 4K QD32: 0,924 / 0,940
Devil May Cry 4 16,49 / 11,08 / 18,93 / 13,06 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 7,78 FPS, CPU Single/Multi Core: 0,77 / 1,98 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 39,76 / 11,05 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:21
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 2:41
WM9 Encoder (čas) 3:14
Windows 7 Experience Index Procesor: 6,6, Paměť RAM: 5,5, Grafika: 4,0, Herní grafika: 6,0, Pevný disk: 5,6
Výdrž web (čas) 3:25 (~12 W)
Výdrž kancelář (čas) 4:12 (~11 W)
Výdrž multimédia (čas) 2:46 (~15 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 12,4 FPS
FarCry 2 7,09 FPS (2,61 - 10,37)
World in conflict demo 6 FPS (3 - 11)
Crysis demo CPU: 5,10 FPS (2,54 - 6,73), GPU: 5,59 FPS (3,48 - 5,49)

Výsledky benchmarků

crystal disk info

DXVA checker

GPU-Z

gpu-z

 

 

Byl pro vás článek přínosný?