Hlavní navigace

Lenovo chystá zakřivené herní LCD o poměru 16:9, se 144Hz panelem SVA a G-Sync

16. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední dobou jsme zde měli hodně monitorů s Freesync, takže budou asi občerstvující informace pro změnu o LCD, které bude k implementaci adaptivního obnovování používat systém G-Sync od Nvidie. Jde o poměrně zajímavý (nebo minimálně nezvyklý) monitor Y27g od Lenova. Ten firma formálně odhalila už v lednu na CES, tehdy nám ovšem trestuhodně unikl, což teď napravíme.

Lenovo Y27g je monitor s úhlopříčkou 27 palců a na tento rozměr poměrně malým rozlišením 1920 × 1080 bodů. Výjimečné je, že panel má až 144Hz obnovování spolu s podporou G-Sync, čímž se stává atraktivním pro hraní. Navíc je ještě prohnutý pro lepší zážitek. Prohnuté monitory nemají moc často poměr stran 16:9 (obvykle jsou to 21:9 modely), tento je ještě navíc zakřivený hodně výrazně – poloměr plochy je jen 1,8 metru. Křivost bude asi hodně věcí gusta, ale pro herní použití by mohla poskytovat více vtahující zážitek.

Lenovo Y27g
Lenovo Y27g (Zdroj: Ubergizmo)

Podle informací, které nyní přinesl web TFT Central, je monitor založen na obrazovce typu SVA (technologie rodiny VA) vyráběné Samsungem. Panel má odezvu stanovenou na hodnotu 8 ms, pozorovací úhly 178°/178° (firma tedy neudává asymetrické úhly, jak tomu u některých prohnutých panelů je), jas podsvícení až 300 cd/m² a osmibitové barvy. Kontrast je 3000:1, tedy minimálně na papíře podstatně lepší než u technologie IPS, která obvykle poskytuje 1000:1. Tento panel se má začít vyrábět v průběhu tohoto čtvrtletí, linky tedy možná ještě neběží. Vzhledem k tomu má Lenovo monitor začít prodávat až začátkem léta, údajně by to mělo být v červnu.

Lenovo Y27g bude mít stojan s možností natavit náklon a výšku, ale bez pivotu. Není známo, zda má monitor ještě nějaké další vstupy kromě DisplayPortu, který je vyžadován pro funkci G-Sync. Integrován ale bude čtyřportový hub USB 3.0 a výstup na sluchátka, pro která by měl být dodáván držák.

Cena monitoru má být v Americe 549 dolarů, což by u nás s daní znamenalo šestnáct tisíc korun (přesně řečeno 16 100 při dnešním kurzu). Cena tedy bez ohledu na rozlišení nebude malá, za což je nejspíš odpovědný onen prohnutý panel, což je vlastnost zatím hodně příplatková. Lenovo se prý také dohodlo s Razerem na přípravě druhé verze s brandingem tohoto výrobce herních doplňků a hardwaru. Verze „Razer“ bude mít navíc iluminaci sedící k designu myší a klávesnic Razer Chroma, ale také bude ještě dražší (599 $/17 600 Kč).

Zdroje: Ubergizmo, TFT Central

Byl pro vás článek přínosný?