Hlavní navigace

Lenovo hodlá vyrábět více počítačů na vlastních linkách na místo u ODM

17. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínský obr mezi prodejci výpočetní techniky Lenovo má v plánu přesunout větší část výroby od výrobců ODM (Original Design Manufacturer) a začít ve svých vlastních závodech vyrábět více počítačů než doposud. To jistě ODM nepotěší, Lenovo patří s podílem 14,7 % (12,82 milionů počítačových sestav a notebooků) ve druhém čtvrtletí 2012 na celosvětovém trhu s PC k největším hráčům.

V současné době Lenovo odebírá 85 % veškerých svých notebooků od ODM, především od Compalu a Winstronu. Compal pro něj vyrábí hlavně "domácí" modely, tedy zřejmě řady IdeaPad; Winstron pak modely zaměřené na pracovní využití. Lenovo hodlá část výroby přesunout do vlastních továren v jižní Americe (Brazílii) a v Japonsku; další část výroby by se měla přesunout pod křídla společnosti LCFC, kterou vlastní společně s Compalem. Tato společnost by měla koncem roku 2012 začít vyrábět s kapacitou zhruba 300 000 počítačů měsíčně, postupem času by kapacita měla narůst až na ohromných deset milionů ročně.

 

Co tento přesun bude znamenat pro nás, uživatele, se zatím dá těžko odhadovat. Přestože se na cokoliv se štítkem "Made in Taiwan" někdy máme sklony dívat s nedůvěrou, výroba u tchajwanských ODM nutně neznamená, že jde o nekvalitní notebooky – ostatně v současnosti pět největších ODM (Compal, Quanta, Wistron, Pegatron, Inventec) produkuje 90 % veškerých notebooků. Motivací Lenova pro tento krok pravděpodobně bude spíše snaha ušetřit a větší kontrola nad výrobou.

Zdroj: The Register

Byl pro vás článek přínosný?