Hlavní navigace

Lenovo IdeaPad – malé ThinkPady pro zábavu

26. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lenovo ThinkPad byly profesionální notebooky pro firmy a podnikatele, řada IdeaPad by tento dojem měla smazat, a z Lenova udělat značku pro "normální lidi". Nové modely reprezentující řadu představila společnost Lenovo hned tři, respektive dvě modelové podtřídy.


Lenovo IdeaPad U350

‚Ä¢ Lenovo IdeaPad U350 je tenký a lehký 13,3" notebook za přijatelnou cenu

‚Ä¢ Lenovo IdeaPad S10-2 a S12 (10" a 12") jsou trochu levnější a také obyčejnější notebooky, o to větší bude jejich možná využitelnost mezi běžnými uživateli

Pojďme si představit každý kousek zvlášť:

Lenovo Ideapad U350

Notebook do 25 mm tloušťky a 1,6 kg hmotnosti se snaží zaujmout designem a zároveň dobrým kompromisem mezi přenositelností a výkonem. Širokoúhlá (16:9) 13,3" obrazovka s LED podsvícením nabízí rozlišení 1366 × 768 pixelů, hodí se HDMI konektor. Vyrábí se stříbrné a černé provedení.

Najdeme zde pár vychytávek, jako je například senzor okolního světla. Stejně jako v mobilních telefonech, odkud jej známe, upravuje jas displeje podle světelných podmínek okolí. Technologie Dolby Sound Room zase zdokonaluje zážitek z filmů přidáním prostorového zvuku. VeriFace zase umožňuje přihlásit se pouze ukázáním svého obličeje webkameře.

Jako procesor je osazen Core 2 Solo SU3500, nízkonapěťový 45nm kousek na 1,4 GHz, kterému asistují 4 GB pamětí DDR3. Grafická karta je integrovaná GMA 4500M HD od Intelu (čipset GS45). Jako úložný prostor je zvolen 320GB pevný disk. Kvůli spolehlivosti si řada IdeaPad vypůjčila od korporátních ThinkPadů technologie Active Protection System a OneKey Rescue. První jmenovaná dovede zastavit pevný disk v případě pádu notebooku, druhá je obnovení systému a záchrana dat jednoduchým postupem po havárii.

Vzhledem ke čtyřčlánkové baterii bych se jako u všech tenkých notebooků bál slabé výdrže. S12 a S10-2 jsou úspornější stroje s šestičlánkovou baterií.

Lenovo IdeaPad S12

První 12" notebook od Lenova má ambice stát se velmi úspěšným. Doporučovala ho například sama Nvidia na své červnové prezentaci v Mnichově. Ano, to je ten první Ionový notebook.

Notebook váží 1,4 kg (s tříčlánkovou baterií) a jeho tloušťka je pod 28,9 mm. Výdrž dosahuje až šesti hodin, ovšem s šestičlánkovou baterií. 12,1" displej má rozlišení 1280× 800 pixelů. Klávesnice je na stejné velikosti, jako u klasických notebooků. Touchpad je vícedotykový.

Většina S12-ek je poháněna procesorem Intel Atom N270 na 1,6 GHz, starší modely jsou "Atomové", novější "Ionové". Znamená to, že u nových kousků nenajdete čipset od Intelu s grafickou kartou GMA 950, nýbrž Nvidia čipset s moderní GeForce 9400M, grafickým jádrem, které nabídne mnohem vyšší grafický výkon, akceleraci HD videa a další užitečné vlastnosti, a to se stejnou spotřebou jako GMA 950. Neměli bychom zapomínat ani na třetí platformu, na které mohou být dvanáctipalcové IdeaPady postaveny, a sice na VIA. Zde bude místo Atomu N270 osazen procesor VIA Nano ULV 2250 na frekvenci 1,3 GHz (a vyšší), kterému bude asistovat čipset VIA VX800 MSP s integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HC3.

Paměti najdeme pouze 1 GB, pevný disk má kapacitu 160 GB. Tento limit platí pro Windows XP. IdeaPady S12 s Windows Vista budou mít nejspíše více RAM a větší pevný disk.

Technologie VeriFace či OneKey Rescue (viz IP U350) tu s námi zůstávají, prostorový zvuk díky Dolby Headphone si můžete užít do sluchátek. Lenovo Quick Start je zřejmě konkurencí k Asus Express Gate, v praxi by to mělo celé fungovat tak, že po zapnutí notebooku se po několika vteřinách octnete v linuxové distribuci, , kde můžete libovolně surfovat, Skypovat a provádět další věci (bez nabootování OS).

Lenovo IdeaPad S10-2

S10-2 není ničím jiným, než 10,1" sourozencem S12. Parametry kromě velikosti jsou stejné. Hmotnost se snížila na 1,1 kg a notebook zhubl na 25,4 mm. Bohužel, s velikostí displeje zřejmě kleslo i rozlišení na pouhých 1024 × 576. Klávesnice dosahuje necelých 90 % rozměrů notebookového standardu. Baterii můžete mít opět tříčlánkovou (tři hodiny) či šestičlánkovou (šest hodin). Stejně jako S12 je S10-2 barevný, na kroužkovém vzoru na víku notebooku můžeme vidět celou paletu.

Ceny, dostupnost, závěr

Všechny notebooky by měly být dostupné od začátku srpna/augusta a to za následující ceny:

‚Ä¢ IdeaPad U350 od 14490 Kč

‚Ä¢ IdeaPad S12 od 9390 Kč

‚Ä¢ IdeaPad S10-2 od 7990 Kč


Lenovo IdeaPad S12

Řada IdeaPad ukazuje, že Lenovo umí i notebooky pro zábavu, nejen podnikové produkty. Osobně bych doporučil zejména modely S12 či S10-2, za nízkou cenu nabídnou plnohodnotný počítač schopný hraní starších her, akcelerace HD videa, flashe, plnohodnotného surfování po internetu a dalších věcí, a to vše za čtyřmístné ceny. IdeaPad U350 si najde oblíbence u těch majetnějších, narozdíl od eskové řady by měl být výrazně vhodnější pro náročnější práci (silnější procesor, více RAM, vyšší rozlišení displeje).

Zdroj: TZ Lenovo

Byl pro vás článek přínosný?