Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad Mini Dock III: bez docku to nejde

8. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dokovací stanice a replikátory portů jsou pro velkou spoustu uživatelů pracovních notebooků nezbytným příslušenstvím. Lenovo si to plně uvědomuje (stejně jako si to uvědomovalo IBM), proto nabízí hned několik druhů těchto doplňků.

S příchodem nové vlny ThinkPadů (první vlaštovkou byl T400s) přišel i nový dokovací konektor verze 3, který odpovídá současným potřebám a trendům - je schopný vést větší množství digitálních obrazových dat, podporuje také rychlé rozhraní eSATA, jeho velikost se přitom zmenšila. Na druhou stranu zaplakat mohou ti, kteří stále ještě vyžadují přítomnost sériového či paralelního portu - s nimi se už nepočítá.

Mini Dock III

Nejčastěji se setkáme s klasickým Mini Dockem (obdoba bývalého Advanced Mini Docku), jehož se týká i dnešní recenze. Ten navyšuje možnosti základního replikátoru portů především o digitální obraz.

Lenovo má opravdu pohodlně vyřešené vkládání notebooku metodou "roh na roh" - roh počítače vložíte do rohu stanice, čímž jakékoliv laborování se správným zarovnáním končí. Nově má ale zadní hrana dvě pozice, nastavit ji musíte podle toho, zda máte 14", nebo 15" model (jak jsme u ThinkPadů zvyklí, nastavování je jednoduše označené jak na stanici, tak na samotném notebooku jednoznačným piktogramem). Notebook je po vložení do stanice mírně nakloněný směrem k uživateli.

Právě ve vyvýšeném "zarovnávacím" rohu se nachází veškeré dostupné ovládání dokovací stanice a také zámek pro zamezení vyjmutí notebooku (v balení najdeme dva klíče, v případě jejich ztráty je možné za nemalý poplatek objednat nové). Dále tu máme tlačítko napájení (shodné s novým designem, ovšem podsvícené není), u nějž se nachází červená indikace zámku a (zelená) vloženého notebooku. Tlačítko pro vyjmutí počítače má v porovnání s minulou generací dokovacích stanic mnohem příjemnější chod, samotný mechanismus byl totiž vylepšen - nově notebook nenadzvedávají pouze malé válečky, ale celá sklopná deska, která zároveň chrání konektor, když není vložen počítač. Funkce bezpečného odebrání zařízení, kterou u starších modelů ovládalo vyhrazené tlačítko, byla v souvislosti s absencí starých portů vypuštěna.

Jaké konektory a zdířky ale na Mini Docku série III najdeme?

  • Napájecí ThinkPad konektor 20V
  • DisplayPort
  • DVI-D
  • 2 × 3,5 mm audio jack (mikrofon, reproduktory)
  • Ethernet (RJ-45)
  • 6 × USB 2.0
  • VGA (D-Sub)
  • Zámek Kensington

Konektorová výbava je pro většinu uživatelů naprosto dostatečná, zamrzí snad jen nepřítomnost podporovaného eSATA. K dispozici máme kromě analogového video výstupu hned dva digitální - DVI-D a moderní DisplayPort, ze kterého pomocí vhodného kabelu není problém druhý (single-link) DVI-D vyvést; podpora přenosu zvuku samozřejmě nechybí, což je zřejmě důvodem pro odstranění S/PDIF výstupu. Notebook je schopen posílat obraz pouze do dvou zařízení zároveň (do toho se počítá i displej notebooku), kombinace tří nebo čtyř obrazovek tedy možná není. Poměrně velkorysá je porce USB výstupů, kterých je šest.

Rád bych se ještě zastavil u nepřítomnosti zdířky modemu - ne všechny ThinkPady jí oplývají, proto byla zřejmě odebrána i z dokovací stanice. Na druhou stranu byl tento konektor na všech nových modelech přemístěn tak, aby byl dostupný i po zadokování.

K dokovací stanici je přibalen také 90 W napájecí adaptér.

Kompatibilita

Mini Dock III je jako každá správná dokovací stanice plně kompatibilní bez nutnosti instalovat jakékoliv ovladače s ThinkPady T400s, T410s, T410, T510, W510, L412, L512 a novějšími. Řada L však nevyužívá audio konektory, u vyšších verzí také eSATA konektor. Náš test byl proveden s ThinkPadem W510.

Cena a další verze

Lenovo ThinkPad Mini Dock III se prodává za cenu pod 4 000 Kč s DPH, která se příliš neliší od ceny modelu minulé generace.

Jak jsem zmínil, kromě dnes testované dokovací stanice nabízí Lenovo ještě nižší a vyšší model. Ten nižší, ThinkPad Port Replicator, je pouhý replikátor portů, k dispozici jsou proto jen čtyři USB 2.0, ethernet a VGA, cena oproti Mini Docku klesla o 1 000 Kč. Vyšší verze, ThinkPad Mini Dock Plus, má bohatší výbavu především pro uživatele vícemonitorových systémů, protože všechny digitální obrazové výstupy jsou dostupné hned dvakrát (dva DVI-D a dva DisplayPorty), doplněn je i konektor eSATA. Cena tohoto řešení už ale lidová věru není - něco málo přes 6 000 Kč s DPH.

Za zapůjčení ThinkPad Mini Docku III děkujeme společnosti Lenovo ČR.

Za poskytnutí ateliéru a fotografické techniky děkujeme společnosti VOR, s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?