Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad T15p: všestranný notebook bez kompromisů (recenze)

26. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Vlajková řada pracovních a ergonomických notebooků ThinkPad před časem změnila číslování a aktuálním topmodelem je T15p. Lenovo do něj nacpalo samé dobré věci a stvořilo téměř perfektní nejen pracovní nástroj.

Musím se přiznat, že ThinkPady řady T patří k mým nejoblíbenějším notebookům. A to hlavně díky perfektní ergonomii a skvělé klávesnici, u které si výrobce odpustil uvažovat nad tím, jak by to „hezky“ vypadalo v rukou influencerů na fotkách a o to více se snažil vyrobit užitečný stroj.

Ne vždy se to povede, ale T15p je pecka. Bohužel tomu odpovídá i vysoká cena. K dostání je nyní jediná konfigurace s displejem 4K, procesorem Intel Core i7-10750H a silnou grafikou GeForce GTX 1050. Matné tělo s pogumovaným povrchem je stále přibližně stejné – na pohled neoslní, ale velmi pevné a praktické.

model Lenovo Thinkpad T15p Gen1
představení / zahájení prodeje říjen 2020
displej 15,6" IPS 4K (LEN4185 / MNF601EA1-1)
procesor Intel Core i7-10750H(14nm, Comet Lake) na 0,8–2,6 GHz (turbo 5 GHz), 6/12 jader, TDP 45 W
grafický čip GeForce GTX 1050 / Intel HD Graphics
operační paměť 16 GB
SSD 512 GB NVMe 4x (Toshiba KXG6AZNV512G)
HDD (úložiště) ne
klávesnice ISO / alfanumerická + numerická, podsvícená, diakritika
porty USB-C, 2 USB-A, jack, HDMI, SD, SmartCard, LAN
sítě Wi-Fi (802.11ax Intel AX201), Bluetooth (5.0), LAN (Intel I219-V), LTE (ano)
biometrika/čtečka otisků čtečka otisků
akumulátor 68 Wh
rozměry a hmotnost 366 × 250 × 22,7 mm / 2,07 kg
OS Windows 10 Pro
doporučená cena 61 990 Kč

Rozměrově jde o 15,6" laptop s hmotností lehce přes dva kilogramy. S velikostí nic udělat nejde, pokud chcete zachovat numerický blok kláves, hmotnost je také limitována kvalitnějšími materiály či velikostí akumulátoru. Zájemci o menší a lehčí ThinkPad mají velký výběr u jiných modelů.

Konektorová výbava zahrnuje nabíjecí port, USB-C, dvě USB 3.2 (DP 1.2, Thunderbolt 3), HDMI, gigabitovou síť a čtečku SD karet. Nechybí ani sluchátkový jack slot na SIM kartu.

Povedené 4K

Lenovo  jinak nabízí tři varianty displeje a všechny by si našly své zákazníky. Základní matné Full HD dostačuje na většinu činností a kdo chce dotykovou variantu, Lenovo ji nabízí taktéž v matném provedení. Třetí varianta je rozlišení 4K a podpora Dolby Vision.

Vysoké rozlišení 4K je u laptopu většinou zbytečné a více „žere baterku“. V případě T15p je ale proti Full HD i kvalitativně lepší volbou. Výhodou je kromě většího jasu a kontrastu i široký barevný gamut. ThinkPad T15p má však velký 68Wh akumulátor a rozlišení jde vždy snížit.

Homogenita
Homogenita
Gamut
Gamut

Oba Full HD displeje jsou typu IPS, u 4K ale Lenovo typ neuvádí. Může jít o VA či nějakou lepší formu IPS, což ale není tak důležité – ve výsledku jde o velmi kvalitní displej. Naměřil jsem rozsah jasu 15 až 630 nitů při kontrastu téměř 3000:1. Barevný gamut odpovídá rozsahu AdobeRGB s velmi dobře vyváženou bílou. Krásně rovná je i křivka gama a homogenita obrazu patří také k lepším. Jediným negativem je tak absence senzoru okolního jasu.

Displej, klávesnice

Víko displeje otevřete až do 180°, což usnadňuje polohování ve stísněných prostorách (například v letadle). Webkamera obsahuje užitečnou krytku a rámečky okolo displeje jsou přiměřeně tenké – ne málo, abyste koukali na obraz v tlustém rámu, ani ne příliš, což by mělo vliv na pevnost a mohlo způsobit absenci numerické klávesnice (časté to zdůvodnění některých výrobců).

Lenovo ThinkPad T15p obr2 Lenovo ThinkPad T15p

Klávesnice je zkrátka perfektní, lepší ergonomii nenabízí žádný jiný notebook. U nás se prodává varianta ISO, tedy evropské rozložení s dvouřádkovým Enterem a krátkým levým Shiftem. Samozřejmostí je česká diakritika a bílé podsvícení. Ergonomické odsazení kurzorových šipek se v dnešní záplavě jednolitých klávesnic také jen tak nevidí. Na IdeaPady dnes Lenovo dává velmi neergonomické klávesnice, ale psát na ThinkPadech je radost.

Zapínací tlačítko je zvlášť a pod šipkami se nachází čtečka otisků prstů pro Windows Hello. Touchpad i typický červený trackpoint jsou pak klasika a spíše jen průměrné. U nich má Lenovo co zlepšovat. Začal bych třeba skleněným či jiným povrchem, po kterém bude prst lépe „klouzat“.

Klávesnice si bohužel nepamatuje podsvícení a po probuzení z uspání je vždy zhasnutá. Pamatuje si ale Numlock, což také není pravidlem. Nejvíce mi nakonec vadila drobnost při používání klávesové zkratky Alt+F4. V režimu Fn totiž u žádného Lenova nefunguje, a je třeba stisknout Alt+Fn+F4. Některé konkurenční notebooky s tím přitom problém nemají.

Lenovo ThinkPad T15p screen Vantage1
Lenovo ThinkPad T15p screen Vantage1
Lenovo ThinkPad T15p screen Vantage2
Lenovo ThinkPad T15p screen Vantage2

Přes utilitu Lenovo Vantage lze mj. nastavit klávesové zkratky, prohodit Ctrl a Fn či omezit nabíjení akumulátoru pro jeho delší životnost. Klávesu F12 zde můžete nastavit například na otevírání aplikace, či přímo prohlížeče s konkrétní webovou stránkou.

Rozborka

Po sundání spodního krytu získáte přístup ke komponentám. Chlazení je bohužel pouze jednookruhové, ale během testů jsem nezaznamenal žádné problémy s teplotou. Ventilátor je poměrně masivní a spouští se zhruba kolem teploty 60 °C. Při zátěži se chová umírněně, řev jsem zaznamenal pouze při přeinstalaci systému (kde zrovna žádné horko nevznikalo), kdy jej software nemá jak usměrňovat.

Modul LTE
Modul LTE
Paměti
Paměti
SSD
SSD

Přístupné jsou oba sloty pro paměťové moduly a jeden je volný pro pozdější upgrade. Velký modul s připojenými anténami je Fibocom L850-GL, modem LTE Cat9. Více nenápadný je modul Wi-Fi a Bluetooth od Intelu, který umí nejnovější rychlostní standard 802.11ax.

Místo pro úložiště velikostí odpovídá 2,5", ale místo jednoho jsou zde dva sloty na SSD formátu M.2. Lenovo osadilo 512GB SSD od Toshiby, jež odpovídá retailovému produktu Toshiba XG6 (96vrstvé 3D TLC paměti).

Naměřený výkon a výdrž

Výkon
PCMark 10 5 319 bodů
Cinebench R20 2 969 bodů
3DMark (time spy) 2 059 bodů
Výdrž
kapacita akumulátoru 68 Wh
nabíječka 135 W
PCMark 10 (Modern Office)  7:44 h
přehrávání Full HD H.265 videa  6:42 h
rychlost nabití za 60 minut 94 %

Nabíjecí adaptér je silný a zároveň velmi kompaktní. Jeho 135 W nabije 68Wh akumulátor za hodinu na 94 % a pozitivní dojem z ThinkPadu jen umocňuje. Výdrž při běžných činnostech dosahuje téměř 8 hodin, video zvládne přehrávat necelých 7 hodin. Velmi kvalitní je i zvukový projev stereoreproduktorů.

Lenovo ThinkPad T15p obr12 Při plném zatížení spadne frekvence procesoru z 2,8 na 1,8 GHz.

Hodnocení

Tohle se Lenovu povedlo, jako hlavní pracovní notebook bych T15p bral všemi deseti. Přes několik málo chyb jde dle mého o jeden z nejlepších současných notebooků. Místo nepraktického designu, nabízí ergonomii, výkon i výdrž.

Velký akumulátor ani kvalitní displej přitom nebývaly silnými stránkami ThinkPadů T5xx. U tohoto stroje to už neplatí. Pokud se při výběru nedíváte hlavně na cenu, určitě ThinkPad T15p zvažte. Zahrajete si i hry. Jen je trochu škoda, že neexistuje varianta s AMD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.