Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad T430: Ivy Bridge a svítící klávesnice (recenze)

12. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení nové generace a změny na klávesnici

Nová modelová řada Lenovo ThinkPad T430 a T530 přichází s aktuální řadou procesorů Intel Ivy Bridge. Stejně jako u mezigeneračních obměn T400, T410 a T420 jde i zde spíše o facelift než zcela nový model – trochu byly přeskládány porty, jinak vše zůstalo při starém. Tedy až na klávesnici, zde už jde o revoluci.

Lenovo ThinkPad T430

 

Klávesnice (skoro) z Edge

Když už jsem to nakousnul, začnu netradičně rovnou s ní. Klávesnice byla totiž na ThinkPadech řady T a X považována za jeden z výrazných argumentů, proč si pořídit notebook právě této značky a tento konkrétní model. Šla proti současnému proudu a v podstatě se nezměnila během poslední desítky let. Žádný chiclet, žádné minimalistické rozložení, jaké je dnes běžné, ale klávesnice s „oldschoolovými“ tlačítky připomínající staré stolní modely. A k tomu samozřejmě osvětlení lampičkou v horní části displeje.

T430 (a T530) na to jde zcela jinak. Přebírá tlačítka z modelů Edge a částečně také rozložení – není však stejné jako u Edge, najdete tu výrazné rozdíly. Každopádně zmizel blok funkčních kláves, jiný je Delete, BackSpace, některé funkční klávesy jako Pause zmizely bez náhrady a jiné jsou úplně jinde, jako například PrintScreen mezi pravým Altem a Ctrl. Tlačítka už jsou chicletová, nejsou ovšem „moderně“ hranatá, ale mají oblinu na spodní straně. 

 Touchpad se samostatnými tlačítky Touchpad a trackpoint Logo ThinkPad na základně Detail kovového kloubu, podsvíceného vypínače a vnitřních indikačních diod Ovládání hlasitosti

Na tvar kláves a větší mezery mezi nimi jsem si zvyknul velmi rychle a dokonce se mi na nich píše i lépe. Podklad klávesnice je velmi pevný, klávesnice se nikde neprohýbá, tlačítka mají příjemně nízký zdvih a při psaní jsou i velmi tichá. V tomto ohledu je klávesnice lepší než dřívější provedení. Ovšem nové rozložení rozhodně pochválit nemohu. Jako uživatel modelu T420s jsem si zkrátka zvykl na to, že mám k dispozici celou sadu funkčních kláves v podobném rozložení jako na stolní klávesnici.

ThinkPady byly dosud v podstatě jediné notebooky, u nichž jsem nepotřeboval při celodenní práci používat externí klávesnici. Zejména mi chybí PageUp a PageDown vpravo nahoře, stejně jako rozsvícení lampičky nebo úprava jasu na tomtéž místě. Nově se displej ztmavuje a zjasňuje kdesi na F8 a F9, což prostě po paměti netrefíte, a lampička se zapíná mezerníkem (samozřejmě s Fn). To už trefíte snáze a odměnou za trpělivost při zvykání vám budiž fakt, že nová klávesnice má i podsvícení, a to dokonce ve dvou úrovních.

Svítí, svítí slunce nad hlavou

Stiskem Fn + Space se tlačítka rozsvítí slabě, dalším stiskem silněji a teprve po stisku třetím se zapne lampička a současně vypne podsvícení. Každý ať si vybere, zda mu vyhovují svítící klávesnice nebo lampička osvětlující také okolí. Pokud je v místnosti relativně slušné osvětlení, například stolní lampou, bude vám podsvícení stačit. Je-li však v místnosti úplná tma, pak je lampička lepším řešením, protože displej díky ní tolik neoslňuje a navíc vidíte trochu i na stůl, takže můžete snáze nahmátnout případnou pracovní pomůcku nebo si i zapsat poznámku na papír.

Poznámka: Pravdou ovšem jest, že popisky tlačítek jsou po lampičkou vidět hůře než na T420 a předchozích generacích, což je asi dáno jejich poloprůhledností a tedy i nižší odrazivostí.

 

 

 

Na rozdíl od klávesnice se nezměnil touchpad a trackpoint, téčko nepodlehlo ani módnímu clickpadu. Stále tu jsou dvě tlačítka. Touchpad je kvůli nim ale relativně malý, což ale nevadí, pravověrní thinkpadisti stejně používají červený čudlík. Ten se hodí zejména ve stísněném prostoru a hlavně se s ním daleko lépe roluje stránkou. Vedle touchpadu je pak umístěn snímač otisku prstu, kterým lze notebook i nastartovat, případně probudit z režimu spánku. Lze totiž snadno propojit BIOS a Windows 7, takže ochrana počítače současně slouží i pro přihlášení do systému. A když ještě zapnete šifrování disku, jsou vaše data v naprostém bezpečí.

Lenovo ThinkPad T430 (N1T57MC)
Cena s DPH 45 600 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-3520M
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,9 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,4 GHz
Operační paměť 8 GB (DDR3)
Pevný disk (velikost) 180 GB
Pevný disk (typ, rychlost) SSD
Optická mechanika DVD±RW SuperMulti
Displej 14″, 1600 × 900 px, matný
Grafická karta Intel HD Graphics 4000 (integrovaná)
Nvidia NVS 5400M (2 GB)
Rozhraní
Výstupy na monitory DisplayPort, VGA, Intel Wireless Display
Porty (s výjimkou USB) eSATA, LAN, dokovací konektor, ExpressCard, SmartCard, 1× 3,5mm audio
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/SDXC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
Rozměry, baterie
Rozměry 340,5 × 232 × 30 mm
Hmotnost 2,3 kg
Baterie 94,5 Wh, 9 článků
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional SP1 (64b)

Konstrukce, zpracování, displej a zvuk

Stará dobrá černá

Konstrukce notebooku se nijak zvlášť nezměnila. Kdyby nebylo jiné klávesnice a odlišného rozestavění portů, ani byste si nevšimli, že máte v rukou nový model. Zkrátka Lenovo dělá přesně to, co začalo IBM – nemění to, co je úspěšné. Omílám to pořád dokola, ale je to jako u Porsche: to má stejnou koncepci už desítky let a jen se s každou generací jen piluje technika a ladí vzhled. ThinkPad T tak stále jako jeden z posledních používá například zámek na displej, který se odjišťuje jezdcem na pravé straně. Myslím ale, že je už celkem zbytečný, protože kloub je sám o sobě natolik tuhý, že by bez problému udržel víko v zavřeném stavu (například L430 zámek nemá). Tuhost kloubu je ale trochu problémem, protože je téměř nemožné otevřít notebook jen jednou rukou, když leží na stole – jednoduše se nadzvedává.

Lenovo ThinkPad T430

Kvalita zpracování, zdá se mi, se oproti předchozím modelům trochu zlepšila. T420 a T420s, pokud mohu soudit dle modelů, které jsem testoval a které používám, trochu „zplastovatěly“ – po čase se začalo ozývat nenápadné vrzání z různých míst, kloub víka displeje na mé T420s lehce povolil, takže má vůli a při zavírání vydá nepatrné zapraskání. Není to nic vážného, ale když vám popraskává plast v místě, kde si opíráte ruku, nebo krytka pevného disku, není to nic, po čem byste u notebooku za skoro čtyřicet tisíc toužili. 

Maximální úhel otevření notebooku Levý bok s porty Zadní strana s vyčuhujícím akumulátorem Pravý bok s optickou mechanikou Přední strana

T430 je v tomto ohledu lepší, nikde se neozývají žádné pazvuky, a to ani, když se pokusíte zkroutit základnu. Jen krytka pamětí a slotu miniPCI-E se lehce ozývá při promáčknutí. Stejně jako T420 nebo T410 má i T430 baterii umístěnou vzadu, aby se snadno mohla vyměnit za větší model s vyšší kapacitou. Díky tomu je notebook pevnější v místě, kde jej zpravidla berete do rukou – pod klávesnicí. Oproti tomu eskové modely mívají baterii zde, a protože ta nesedí ve své jamce nikterak pevně, je to jeden ze zdrojů drobných pazvuků (a navíc aku nelze vyměnit za větší model).

 Detail portů na levém boku Síťový konektor a USB na zadní straně Porty na pravé straně Detail kovového kloubu a vnějších indikačních diod

Zkrátka konstrukce notebooku se zdá býti dobrá a pevná a jen čas ukáže, jak to bude po delším používání. Majitelé svoje Thinkpady obvykle moc nešetří. Povrch víka je stejný jako vždycky, tedy žádný leštěný hliník nebo obyčejný plast, ale jakási jemná guma, která je na omak velmi příjemná a vypadá relativně luxusně. Jenže má to i své mouchy, po čase se na ní objeví šmouhy a drápance, kterých se už nezbavíte ani po důkladném omytí. Byl bych tedy radši za obyčejný tvrdý plast, jako měly dříve modely erkové řady.

 

Velkou výtku mám ale k provedení reproduktorů. Nacházejí se po stranách klávesnice, jde o zhruba dva centimetry silné proužky vedoucí od základny nahoru. Jsou kryty jemně perforovaným plastem, který sice vypadá na první pohled efektně, ale díry jsou přesně tak velké, aby do nich napadalo smetí a prach. Moje T420s, která má reproduktory řešeny úplně stejně, měla perforaci už po prvním měsíci zanesenu smetím – to je samozřejmě bílé, takže je to „krásně“ vidět. Majitel notebooku pak vypadá jako čuně, které se ani o svůj stroj nestará. A vyčistit reproduktory bez demontáže notebooku nelze, a to ani speciální lepicí hmotou, která má vytahovat nečistoty z klávesnice. Alespoň že reproduktory hrají o něco lépe než u minulé generace.

Vysoké rozlišení, ale stále jen TN

T430 se oproti předchozím modelům vůbec zatím neprodává s displejem o rozlišení 1 366 × 768 bodů, ale jen s vyšším 1 600 × 900. Nejlevnější model tak nezačíná na dvaadvaceti tisících, za které se T420 dříve také prodávala, ale rovnou na dvaceti sedmi. Displej je klasický s matricí TN, takže pozorovací úhly jsou omezeny a barvy poněkud vybledlé, nicméně při běžné práci to není problém. Rozsah podsvícení je velmi dobrý, bez problému můžete pracovat i za jasného osvětlení v kanceláři. T530 se pak nabízí s rozlišením 1 600 × 900 nebo 1 920 × 1 080 – tedy full HD. Displej je samozřejmě matný, nekoná se ani žádné překrývání sklem, jako například u modelu X1. Zkrátka je to starý dobrý ThinkPad se vším všudy.

Nově jsou však rozmístěny porty. Na levé straně přibylo jedno USB, nyní jsou tu dvě a obě ve verzi 3.0. Běžný DisplayPort je tu jen ve své zmenšené verzi, VGA zůstalo zachováno. Vzadu vedle baterie je pak konektor napájení a na druhé straně ethernet a třetí USB. Poslední USB se čtečkou karet a slotem na PC karty se pak nachází vpravo společně s výsuvnou DVD mechanikou. Tu lze snadno vyměnit třeba za pevný disk v rámečku. Nikoliv však už za baterii, nejedná se totiž o slot Ultrabay, ten zůstal jen v modelu S. Další možností rozšíření je slot miniPCI-e, do něhož lze dát mSATA disk SSD nebo 3G modem (musí být ale schválen od Lenova). 

Poznámka: Notebook podporuje i technologii Intel Wireless display, takže pokud máte odpovídající zařízení na druhé straně, obejdete se i bez kabelu.

Výkon, výdrž a provozní vlastnosti

Ještě výkonnější střeva

ThinkPad T430 může být vybaven procesory Intel Core i5 a i7 – model s Core i3 a nižším rozlišením zatím není v prodeji a možná ani nebude (u T420 tyto základní modely šly k hranici téměř dvacet tisíc korun). Procesory tak začínají na 2,5 GHz (turbo 3,1 GHz) a končí na 2,9 GHz (turbo 3,6 GHz) u procesoru Core i7 3520M – jde o nejvýkonnější dvoujádro, jaké Intel do notebooků dodává. V běžném provozu, při zapojení všech threadů, se turbo dostává na 3,4 GHz, což musí postačit na jakoukoli aplikaci nebo hru. Čtyřjádro vám může chybět snad jen při kompresi videa. Pokud byste trvali na čtyřech fyzických jádrech, musíte si pořídit T530, který nabízí Core i7 3720QM s frekvencí 2,6 GHz (turbo 3,6 GHz).

Výkonnému procesoru sekunduje 8 GB RAM, přičemž jeden 4GB modul můžete vyměnit za jiný – je přístupný pod krytkou na spodní části notebooku společně se slotem miniPCI-e pro 3G modem nebo mSATA disk. V nejvyšší konfiguraci dostanete navíc disk SSD, zde konkrétně Intel 520 s kapacitou 180 GB, který je uložen v šuplíku pod porty USB a miniDP. Disk se už nevkládá do malého rámečku, ale na gumových ližinách přímo zasouvá dovnitř. Zabere tak méně místa. Hry nebo filmy můžete načítat z výměnné mechaniky DVD. 

O grafiku se stará duo Intel HD 4000 a Nvidia NVS 5200M spojené technologií Optimus. Osobně považuji Nvidii za poněkud zbytečnou, HD 4000 je o více než polovinu silnější než HD 3000 a už tato grafika postačovala i na hraní starších her. NVS 5200M totiž není kdovíjak výkonná grafika, má sice 96 shaderů, ale brzdí ji pouze 64bitová paměťová sběrnice. Může se ale hodit v případě, že využijete CUDA jádra pro výpočty nebo kompresi videa.

Pořádná baterie pro pořádné fachmany

Standardně se T430 prodává s šestičlánkovou baterii, která je zarovnána se základnou notebooku a nikde nevyčnívá. S kapacitou téměř 60 Wh s ní notebook může vydržet okolo čtyř hodin. S nejvyšším modelem, který je vybaven procesorem Core i7, Nvidií NVS 5200M a 8 GB paměti, se však dodává baterie devítičlánková. Ta má kapacitu 95 Wh a notebook s ní běžně dává okolo šesti hodin, filmy pak zvládá přehrávat až sedm hodin. Velkým žroutem je zde druhý paměťový modul – například na T420s druhý modul ubral na výdrži přes patnáct procent výdrže. Baterie vzadu vyčuhuje zhruba dva centimetry a notebook s ní přibere nějakých sto gramů na výsledných 2,4 kg. 

Dobu strávenou mimo elektrickou síť můžete zvýšit další baterii typu Slice, která se připojí do dokovacího konektoru na spodní stranu notebooku. S ní byste se mohli dostat až na deset i více hodin. Je to novinka řady T420, T410 ještě používal baterii do slotu Ultrabay. A s tím přichází i další dobrá zpráva, dokovací konektor je stejný a na tomtéž místě, takže můžete notebook snadno umístit do své dokovací stanice, aniž byste museli kupovat jinou. Jediné, čeho nebudete moc využít, jsou konektory USB 3.0, neboť stará dokina pracuje jen s dvojkou.

Relativně malý 65W napájecí adaptér
Detail akumulátoru

Poznámka: Baterie nové řady jsou již vybaveny čipem, který odlišuje originální a neoriginální baterie. Pokud vložíte baterii, která tento čip nemá, ať už je jen ze staršího modelu nebo neoriginální, notebook ji odmítne nabít. To může přinést těžkosti zejména tehdy, pokud máte baterii do Ultrabay nebo Slice ze staršího modelu – při přechodu na novou generaci ji v podstatě můžete vyhodit.

 

 

Tichošlápek, co vstává sám

Zajímavou novinkou je probuzení z režimu spánku hned po otevření víka displeje, u T420s bylo nutno buď stisknout zapínací tlačítko, nebo přejet prstem po čtečce prstů, pokud heslo používáte.  Notebook také díky nové architektuře podporuje hluboký režim spánku – v něm by měl vydržet řádově desítky dnů. To je výrazné zlepšení oproti T420/T420s. U mé T420s je baterie v režimu spánku mrtvá ani ne po dvou dnech. Notebook také rychleji startuje a probouzí se z hibernace.

Při práci je notebook příkladně studený, větráček chladiče sice běží téměř neustále, ale tak tiše, že jej uslyšíte jen v naprosto tiché místnosti. Když ale budete dělat cokoliv náročnějšího, teplota jader stoupá nad 90 stupňů a větráček se ozývá hlasitěji. Stále je to ale intenzita bez problému snesitelná, nejedná se o žádný hukot. Stejně se chová i T420s, teploty jsou nad devadesátkou a větrák přitom jen ševelí, místo toho aby přidal na intenzitě. Současně s tím se zahřívá spodní část uprostřed natolik, že kolenní práci rozhodně nedoporučuji. Nahoře je ale notebook stále jen vlažný, takže pokud máte mašinu na stole, nijak vás to nebude omezovat.

Poznámka: Při maximálním zatížení, kdy v místnosti teplota dosahovala 27 stupňů a jádra měla přes devadesát, turbo běželo stále na stále velmi vysokých 3,4 GHz.

Závěrečné zhodnocení

Vyplatí se? Jak komu

Nový model Lenovo T430 je oproti předchozímu v podstatě jen mírným pokrokem, žádná revoluce se nekoná. Trochu se změnilo rozložení konektorů, kvituji, že na každé straně i vzadu jsou porty USB. Nová je klávesnice, která má lepší tlačítka, ale zase horší rozložení. Trochu to vyvažuje její podsvícení – lampičku a současně podsvícení je skutečně unikát. A konečně jsou tu nová střeva – o něco výkonnější procesory, vylepšená integrovaná grafika i grafika dedikovaná. Nejsou to sice žádní trhači asfaltu, ale na NVS 5200M si už zahrajete i nepříliš starou hru v rozlišení HD ready. 

Pokud používáte model starší než T420, tedy T400 nebo T410, pak se upgrade vyplatí, zejména kvůli úspornějším a výkonnějším komponentám, oproti T420 je pokrok ale nevýrazný a investovat do novinky skutečně nemá smysl. Pokud však ještě s ThinkPady nemáte zkušenost a pořizujete si nový pracovní stroj, mohu T430 jen doporučit. A možná se poohlédněte po modelu T430s, který je nejen tenčí, ale zejména lehčí (1,8 kg, tedy minus nějakých 500 g), což se při častém přenášení hodí. Musíte ale počítat s omezenou kapacitou baterie a v podstatě povinným nákupem druhé baterie do slotu Ultrabay.

Plusy / mínusy
  Výkonný hardware (procesor, disk)
  Pevná a masivní konstrukce
  Podsvětlená klávesnice
  Vysoká kapacita baterie
  Nové rozložení klávesnice
  Vyšší hmotnost a větší základna (kvůli větší baterii)

 

Lenovo ThinkPad T430 (N1T57MC)
Cena s DPH 47 000 Kč
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-3520M
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,9 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,4 GHz
Operační paměť 8 GB (DDR3)
Pevný disk (velikost) 180 GB
Pevný disk (typ, rychlost) SSD
Optická mechanika DVD±RW SuperMulti
Displej 14″, 1600 × 900 px, matný
Grafická karta Intel HD Graphics 4000 (integrovaná)
Nvidia NVS 5400M (2 GB)
Rozhraní
Výstupy na monitory DisplayPort, VGA, Intel Wireless Display
Porty (s výjimkou USB) eSATA, LAN, dokovací konektor, ExpressCard, SmartCard, 1× 3,5mm audio
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/SDXC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
Rozměry, baterie
Rozměry 340,5 × 232 × 30 mm
Hmotnost 2,3 kg
Baterie 94,5 Wh, 9 článků
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional SP1 (64b)

Výsledky testů, galerie a screenshoty

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage 15 864; Memories: 7254; TV and Movies: 4150; Gaming: 13 538; Music: 15 998; Communications: 14 934; Productivity: 18 499; HDD: 26 872
PCMark 7 3826; Lightweight: 4636; Productivity: 4070; Creativity: 4308; Entertaintment: 2943; Computation: 3040; Storage: 5225
3DMark 06 9905; CPU: 3505; SM 2.0: 4244; HDR/SM3.0: 3866
3DMark Vantage P5295; GPU: 4521; CPU: 10 899
3DMark 11 P1254; Graphics: 1116; Physics: 4001; Combined: 1139
Windows 7 Experience Index CPU: 7,2; RAM: 7,6; GPU (Aero): 6,7; GPU (hry): 6,7; HDD: 7,9
Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 xCPU: 3,25; 1CPU: 1,45; poměr: 2,24; OpenGL: 27,98 fps
x264 Benchmark HD v3.0 68,81/18,41 fps
Windows Media Encoder 1:58 min
SiSoft Sandra CPU: 53 GOPS; 67,78 GIPS; 41,55 GFLOPS
Cryptographic: 1,88 GB/s; AES256: 6,22 GB/s; SHA256: 582 MB/s
Memory: 19,84 GB/s 
VirtualDubMod (DivX) 1:11 min
VirtualDubMod (XviD) 1:34 min
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 (čtení) Seq: 447,9 MB/s; 512k: 376,1 MB/s;
4k: 26,35 MB/s; 4kQD32: 266,6 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis) Seq: 256 MB/s; 512k: 252,4 MB/s;
4k: 54,58 MB/s; 4kQD32: 234,6 MB/s
AS SSD Benchmark (čtení) Seq: 452,17 MB/s; 4k: 21,03 MB/s;
4k-64Thrd: 221,54 MB/s; Odezva: 0,125 ms 
AS SSD Benchmark (zápis)  Seq: 239,61 MB/s; 4k: 45,60 MB/s;
4k-64Thrd: 212,53 MB/s; Odezva: 0,239 ms
AS SSD Benchmark (skóre) Čtení: 289; Zápis: 282;
Celkem: 715
AS SSD Copy Benchmark ISO: 307,26 MB/s; 3,50 s
Program: 111,97 MB/s; 12,57 s
Game: 188,37 MB/s; 7,33 s 
HDTune Pro 4.61 Minimum: 214,5 MB/s; Maximum: 389,1 MB/s;
Průměr: 306,8 MB/s; Příst. doba: 0,12 ms
Herní testy
Trackmania Nations Forever
(1366 × 768 px)
47,2 fps
World in Conflict
(1366 × 768 px)
27 fps
Far Cry 2
(1366 × 768 px)
35,25 fps
Testy výdrže
Výdrž web (čas) 5:26 hod
Výdrž video (čas) 6:53 hod

 

Galerie screenshotů

AS SSD Benchmark AS SSD Copy-Benchmark CPU-Z (bez zátěže – idle) CPU-Z (v zátěži – load) CrystalDiskMark 3 x64 HDTune Pro (extra testy) HDTune Pro Minimální a maximální teploty v HWMonitoru (maximální měřeny v zátěži pomocí Prime95) Futuremark PCMark 7

Galerie fotografií

Lenovo ThinkPad T430 Lenovo ThinkPad T430 Pohled zepředu Spodní strana notebooku Nová klávesnice Vnější strana víka Maximální úhel otevření notebooku Levý bok s porty Zadní strana s vyčuhujícím akumulátorem Pravý bok s optickou mechanikou Přední strana Detail portů na levém boku Chlazení s viditelnými radiátory Síťový konektor a USB na zadní straně Porty na pravé straně Západka zajišťující víko v zavřeném stavu Pohled pod spodní krytku na paměti Detail kovového kloubu a vnějších indikačních diod Logo ThinkPad na víku Notebook s otevřenou optickou mechanikou Šuplík mechaniky Touchpad se samostatnými tlačítky Touchpad a trackpoint Logo ThinkPad na základně Detail kovového kloubu, podsvíceného vypínače a vnitřních indikačních diod Webkamera ve víku Ovládání hlasitosti Relativně malý 65W napájecí adaptér Srovnání TP420s (vlevo) a TP430 (vpravo) Srovnání TP420s (vlevo) a TP430 (vpravo) Klávesnice u starších ThinkPadů (TP420s, vpravo) a těch novějších (T430, vlevo) Srovnání tloušťky TP420s (dole) a TP430 (nahoře) Masivní akumulátor Detail akumulátoru

Byl pro vás článek přínosný?