Hlavní navigace

Lenovo ukázalo „notebook“ s ohebným displejem. Prodávat jej bude až za rok

14. 5. 2019

Sdílet


Budoucnost patří aluminiu a ohebným displejům. Huawei letos představil skládací telefon Mate X, Samsung zase Galaxy Fold (s nímž má hromadu problémů). V obou případech slouží ohebný displej k tomu, aby se z kapesního telefonu dal vytvořit větší tablet. Lenovo včera na akci Accelerate ukázalo skládací tablet, z něhož se po rozložení dá vytvořit… ještě větší tablet. Nebo notebook?

Čínská společnost představila prototyp, který zapadne do prémiové řady pracovních zařízení ThinkPad X1. Říká, že to není telefon, tablet ani žádný jim podobný hybrid. Označuje jej jako plnohodnotný notebook se skládací obrazovkou.

Víme o něm to, že poběží na hardwaru od Intelu. Obsahuje 13,3" OLED displej od LG s rozlišením 2K, který půjde složit přesně napůl. V režimu notebooku se tak spodní část klávesnice může proměnit ve virtuální klávesnici. V režimu tabletu zase bude fungovat jako velké malířské plátno. Lenovo ale chystá také dokovací stanici, takže ThinkPad bude sloužit jako monitor, k němuž se připojí externí klávesnice. Nebo jej ohnete a bude v něm číst jako v knize.

Těžko říct, jak přesně bude Lenovo zařízení propagovat v kampaních. Odhlédneme-li od možných problémů se skládacími displeji, otázkou bude též mobilita. V plně rozevřeném stavu má displej rozměry 27 × 20,3 cm. Po rozpůlení to tedy bude 20,3 × 13,5 cm, čemuž odpovídá tablet s úhlopříčkou 9,6 palce a poměrem stran 3:2. Podobně měří papír formátu A5 (A4 přeložený na polovic).

TIP: 25 let ThinkPadu naeb jak šel čas s legendou

To je pořád dost velký půdorys na to, abychom zařízení považovali za kapesní. Z obrázků navíc působí poměrně tlustě. Z praktického hlediska pak můžou být užitečnější ultrabooky, které už dnes mají v pase pod 9 mm, váží méně než kilo a to k 13,3" displeji mají i plnohodnotnou klávesnici. V brašně se budou nosit tak jako tak. Ale třeba Lenovo z rukávu vytáhne nečekané trumfy.

Až příští rok

U čínské společnosti každopádně nejde o první pokus o skládací zařízení. Je ale první, které chce opravdu prodávat. Lenovo mluví o dostupnosti v roce 2020. Firma již v roce 2016 ale ukázala koncept telefonu Cplus, který šlo ohnout tak, aby se dal nosit na ruce jako náramek. Předloni se chlubila skládacím mobilem/tabletem Folio.

K ohebnému ThinkPadu se ale Číňané nejspíš propracovali přes Yoga Booky (recenze). První model z roku 2016 vypadal jako klasický notebook, místo klávesnice ale měl velký touchpad. Loňská druhá generace již obsahuje dotykový e-ink displej. Chystaný ThinkPad X1 tak půjde ještě dál, když nabídne jeden celistvý displej bez viditelných okrajů nebo pantu. O takové budoucnosti již Lenovo mluvilo předloni při příležitosti oslav 25 let ThinkPadu. Tehdy měl jejich koncept ohebný displej, ale ponechal si i klasickou klávesnici.

Zdroj: Lenovo

Byl pro vás článek přínosný?