Hlavní navigace

Lenovo vydalo nástroj na odstranění Superfishe. Zlikviduje ho i Windows Defender

21. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech to Lenovo nemá lehké a velmi pravděpodobně si veškerou kritiku zaslouží. Na počítače instalovalo Superfish, což je adware, které můžeme bez problému říkat malware. Vkládal do reklam jiné reklamy, takže si někdo přišel na slušné peníze. Jak se ukázalo, že malware obsahuje díru, skrze kterou se v podstatě kdokoli může nabourat do online účtů.

Prakticky se sešlo více problémů kvůli jednomu špatnému rozhodnutí. Na videonávod na kompletní odstranění Superfishe jsme vás odkázali. Mezitím se objevily snazší způsoby, jak se breberky zbavit. Samotné Lenovo uvolnilo nástroj na odstranění Superfishe, včetně certifikátu, jenž adwaru umožnil sledovat šifrovanou komunikaci.

 

Nástroj je ke stažení na fóru Lenova, případně využijte tento přímý odkaz vedoucí k aktuální verzi. Lenovo zveřejnilo také návody na ruční odebrání. Nachází se na stejné stránce. Mezitím Microsoft aktualizoval Windows Defender, takže tento antivirus Superfish detekuje a z počítače vystrnadí. Teoreticky tak nemusíte podnikat další kroky, používáte-li Windows Defender.

Osobně bych však doporučil, abyste se raději ještě ujistili, že je adware pryč. Možná budete mít lepší spaní, když se o zvládnutí situace postarají Redmondští, protože věřit Lenovu je v tuto chvíli těžké. Důvěru zákazníků firma nenávratně poškodila. Mohlo by se o tom diskutovat, nicméně někteří si myslí, že není možné, aby Lenovo nevědělo, co Superfish vlastně všechno provádí.

K tomu bych se také přiklonil. Čínský podnik se přesto brání, že netušil, co všechno přídavný software provádí. Buď lže, nebo byl líný a nezjišťoval si, k čemu software slouží. A že do počítače přidává certifikát, který je navíc děravý. Buď jak buď, omluva neexistuje. Navíc, pořád platí, že se firma chtěla obohatit na uživatelích tím, že upravovala obsah (reklamy) na webu.

Zdroj: ‏@lenovo | The Verge

Byl pro vás článek přínosný?