Hlavní navigace

Lenovo Yoga Smart Tab: Jaký je nový domácí tablet se stojánkem? (recenze)

26. 11. 2019

Sdílet

Lenovo po dlouhé době inovovalo svůj konstrukčně zajímavý tablet Yoga Tab. Na rozdíl od běžných tabletů – placek, má tento typ integrovaný stojánek a potenciálně prostor pro větší akumulátor či lepší reproduktory. Tohle je zkrátka takový domácí tablet, který užijete nejvíce třeba v kuchyni. Zaujal nás už před pěti lety, kdy s ním Lenovo přišlo poprvé. Klasické tablety, za které by se jejich majitelé nemuseli stydět a na kterých výrobci nešetří, dnes vyrábí kromě Applu už jen Samsung a Huawei. Zbytek je low-end, na kterém běží Android jen velmi neochotně a pomalu. A líp už nebude, trh s tablety nemá kam růst. Ani Lenovo nemá v nabídce žádný „supertablet“, ale se svým Yoga-tabletem se i tak vymyká.

Smart?

Yoga Smart Tab (proti minulým generacím přibylo slůvko smart) je 10,1" tablet s válečkovým tělem na jedné straně. Váleček by mohl ukrývat větší bateriové články, ale do konstrukce nevidíme a udávaná kapacita 7000 mAh tomu nenapovídá. Obsahuje však stereoreproduktory, jež hrají velmi dobře. Co je na novém tabletu „smart“? Jde o funkci asistenta, kdy se po chvíli neaktivity tablet přepne do naslouchacího módu. Poté s ním lze ovládat třeba prvky chytré domácnosti.

Lenovo Yoga Smart Tab foto4 Reproduktory

Výklopný stojánek otevřete stisknutím tlačítka, které se ale plete s čočkou kamery. Ta tam nemusela být vůbec, Lenovo by ušetřené dva dolary mohlo věnovat třeba do silnějšího SoC, nebo lepšího mechanismu otevírání, neboť stojánek jde trochu ztuha. Má aretační pozici ve vzpřímené poloze (115°) a nepůsobí (ač jde o pořádný kus kovu) příliš bytelně. Přepadávat začne zhruba ve 140°, pokud na něj saháte, tak dříve.

Lenovo Yoga Smart Tab foto9 Lenovo Yoga Smart Tab

Kromě provozu nastojato můžete tablet i otočit, přičemž stojánek pak působí jako nízká podpěra. V tomto režimu jsem měl ve stabilitu větší důvěru. Na jednom boku najdete USB-C, na druhém ovládací tlačítka jako u telefonu. Záda mají příjemný matný povrch.

Lenovo Yoga Smart Tab foto11 Lenovo Yoga Smart Tab

Výkon se za tři roky nezměnil

Jedna věc je šikovná konstrukce, druhá svižnost a výbava. Lenovo u minulých generací některé modely i v zájmu nižší ceny zkrátka pokazilo. Vyjímal se snad jen Yoga Tab 3 Plus (9999 Kč) se Snapdragonem 652 (LTE verze měla o kousek rychlejší Snapdragon 652 na 14 nm) a 4 GB operační paměti.

minulé modely byly zajímavé tvarem, případně integrovaným projektorem, ale jinak dost slabé a špatně použitelné. Také novinka má výkon nižší, nicméně Lenovo už podle označení YT-X705F navazuje právě na zmíněný tři roky starý Yoga Tab 3 Plus (YT-X703F). Opět existuje i ve variantě s LTE, už se stejným SoC a zhruba o 1800 Kč dráže.

výkon Lenovo Yoga Tab 3 Plus Lenovo Yoga Smart Tab
Antutu 6 93 898 bodů 92 897 bodů
PCMark (Work 2.0) 4 552 bodů 4 483 bodů
výdrž
akumulátor 9300 mAh 7000 mAh
PCMark (Battery 2)  9:18 h  10:02 h
výdrž při přehrávání videa 1080p HEVC  11:52 h  10:47 h
úroveň nabití za 60 minut (%) 42 % 31 %

Snapdragon 439 opět se 4 GB RAM není v dnešní době žádná výhra. Naměřený výkon v Antutu je však téměř totožný s původním tři roky starým modelem. Kvalita displeje šla naopak trochu dolů, jelikož Lenovo z původních 2560 × 1600 px přešlo na Full HD (s výškou 1200 px). Velikost 10,1" i kvalita barev zůstaly stejné. Zmenšily se alespoň rámečky okolo displeje a tablet je lehčí.

rozsah jasu 8–426 cd/m² (200 při 45 %) 3,8–358 cd/m² (200 při 87 %)
úroveň černé (při jasu 200 cd/m²) 0,18 cd/m² 0,13 cd/m²
kontrast (při jasu 200 cd/m²) 1117:1 1636:1

Akumulátor je také menší, pouze 7000 mAh proti tehdejším 9300 mAh. Naměřená výdrž je však opět podobná a vlastně stejná, jako u průměrného smartphonu. Rychlost nabíjení je však ještě pomalejší.

Z výbavy zůstal zachován port USB-C, Wi-Fi standardu 802.11ac, Bluetooth povýšil na verzi 4.2. Novinku už nemá už ani GPS. Z původních čtyř reproduktorů se staly dva, ač hrají velmi dobře a podporují i Dolby Atmos (to uměl i starý model). Zhoršily se parametry kamery, což u tabletu nikoho trápit nemusí. Přibyla čtečka obličeje, která se ale také docela pomalá a ne vždy přesná.

Dětský režim je navázaný na sekundární účet s omezenými právy – funkci Androidu. Jde o z poloviny nepřeloženou aplikaci, takže se vaše dítě možná naučí i švédsky (sarkasmus). Ale spíše si zvykne na to, že tablet je pomalý a třeba půjde místo toho na hřiště. Z tohoto pohledu funguje dětský režim výborně.

Lenovo Yoga Smart Tab foto13 Lenovo Yoga Smart Tab

V rámci Androidu se potažením zleva objeví nová instance Youtube. Nejste na naí přihlášení jako když spustíte Youtube přes ikonku, je v angličtině a láká na přihlášení přes Lenovo ID.

Hodnocení

Lenovo opět tak trochu propáslo šanci – má (zřejmě) patentovaný výborný tvar tabletu, se kterým se dal udělat hit. Takovéto zařízení se totiž dá doma využít mnoha způsoby. Ale dopadlo to jako obvykle – Android je pomalý, dětský režim nepoužitelný, čtečka obličeje zafunguje jen někdy, umístění kamery překáží ovládání stojánku.

Lenovo Yoga Smart Tab foto3 Lenovo Yoga Smart Tab

Pokud jej budete používat na sledování Youtube při vaření, zavěšený někde v kuchyni, jde to. Jinak jde o ještě více osekaný tablet, ovšem za cenu telefonu střední třídy. Konkurence (pravda, pouze Samsung a Huawei) za tu cenu umí podstatně lepší tablet, ovšem ano – bez šikovného stojánku. I ten byl ale u minulé generace lepší.

Pochválit ale musím kvalitu zvuku a pořád si myslím, že až jednou udělá Lenovo výkonnovu verzi tohoto tabletu (ne kvůli hrám, ale kvůli svižnosti Androidu), bude to pecka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.