Hlavní navigace

Ve stopách tornáda. Letecký ústav brněnského VUT vytvořil pro záchranáře ortofotomapu

28. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Letecký ústav FSI VUT
Malé ultralehké letadlo, které na VUT v Brně běžně slouží Leteckému ústavu pro potřeby výzkumu a výcviku, mělo tento víkend zcela jiný úkol: nasnímat oblast poničenou čtvrtečním tornádem. Vzniklé ortofotomapy od sobotního rána používají složky integrovaného záchranného systému.

Do pomoci po ničivém tornádu se o víkendu zapojili i odborníci z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Letecký ústav je integrovaný do záchranného systému kraje, takže záchranáři mohou letce v případě potřeby kdykoliv oslovit.

Nad oblastí létal Aerospool WT-9 Dynamic, který šestkrát přelétl území v trase tornáda. To se táhne od Břeclavi až za Hodonín. Mapovací lety trvaly každý přibližně dvě hodiny a byla během nich zmapována celá oblast zasažená čtvrtečním tornádem, přibližně 100 kilometrů čtverečních. Výsledné mapy mají rozlišení přibližně 20 centimetrů na jeden pixel (obrazový bod). Podrobné snímky, jako například úvodní foto článku, jsou k dispozici složkám integrovaného záchranného systému.

Ortofoto pro záchranáře (zdroj: Letecký ústav)
Ortofoto pro záchranáře (zdroj: Letecký ústav)
Trasa snímkovacího letadla
Trasa snímkovacího letadla

„Po dohodě se záchranáři působícími na místě katastrofy jsme vyrazili zmapovat zasaženou oblast. Vzhledem k rozsahu území nebylo možné použít naše standardní bezpilotní prostředky. Proto jsme během několika hodin adaptovali snímací systém pro pilotované letadlo a v pátek večer oblast poprvé nasnímkovali. Přes noc na sobotu jsme zpracovávali data a od sobotního rána pomáhají naše ortomozaiky záchranářům jak ve štábu, tak přímo v terénu,“ uvedl Petr Dvořák z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Petr Dvořák chystá techniku (foto Tereza Kadrnožková VUT)
Petr Dvořák chystá techniku (foto Tereza Kadrnožková VUT)
Ultralehké letadlo Leteckého ústavu FSI VUT (foto Tereza Kadrnožková VUT)
Ultralehké letadlo Leteckého ústavu FSI VUT (foto Tereza Kadrnožková VUT)

Nikdo jiný to teď udělat nemohl: tradiční snímkovací letadla, která pracují ve výšce několika kilometrů, potřebují  bezoblačné počasí, stejně jako satelity. Na snímkování drony je zase oblast příliš rozsáhlá. My v tomto případě létáme ve výšce 850 metrů, což v pátek i v neděli bylo pod základnami oblačnosti,“ dodává Dvořák.

Tornádo Hodonín snímkování VUT Tornádo Hodonín - snímkování VUT

Dvoumístný ultralehký letoun, vybavený synchronizovanou kamerou a přesným navigačním systémem, poprvé vzlétl v pátek večer, kvalita výstupů ovšem nebyla ideální kvůli nedostatku světla a přeháňkám. V neděli bylo provedeno druhé snímkování ve výrazně lepších podmínkách. Záchranné složky také chtěly vidět změny, které se v mezičase v terénu udály.

zdroj: VUT

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.