Hlavní navigace

Letem bezpečnostním světem: bezpečnostní zprávičky (duben 2013)

2. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvoufázové ověření u Microsoft Account

Microsoft Account

Přihlašování pomocí unikátního uživatelského jména a hesla za zenitem není, samo o sobě však z bezpečnostního hlediska přestává dostačovat. Dvoufázové ověření se stává stále populárnějším doplňkem. Jako jeden z prvních ho zavedl Google. Po zadání uživatelských údajů vám na vybrané telefonní číslo přijde SMS s ověřovacím kódem (eventuálně vyžijete aplikace na generování kódů). Dvě fáze lze konečně aktivovat také u účtů Microsoft, s nimiž se přihlašujeme ke službám jako Outlook.com nebo Skype. Pro aplikace, kde dvě fáze nelze využít, se generují samostatná hesla.

 

Bitcoin zažívá těžkosti vinou vzrůstající popularity

Bitcoin

Digitální měna Bitcoin v posledních měsících zažívá strmý nárůst popularity. Dokonce se možná blíží její podpora ve slavném platebním systému PayPal. Hodnota měny roste, současně s tím ale přibývají také problémy různého druhu. Např. zkraje dubna se skrze Skype poměrně masivně rozmáhal malware, jenž důvěřivého uživatele nechal klepnout na odkaz. Postižený počítač se po aktivaci malwaru stal těžebním prostředkem pro nové Bitcoiny. Autorovi tímto vydělával peníze prostřednictvím počítačů cizích lidí. Považte, za hodinu na odkaz kleplo průměrně 2 000 uživatelů.

 

Čtvrtina počítačů není chráněna antivirem

Myslíte si, že každý ví, že bez antiviru není dobré počítač – zejména pak ten s připojením k internetu – provozovat? Průzkum společnosti Microsoft ukazuje, že povědomí o důležitosti bezpečnostního softwaru je stále potřeba šířit. Nechráněný počítač je podle něj 5,5× náchylnější k tomu, aby chytil infekci. Přesto 24 % počítačů neobsahuje aktuální antivirový software. Často se stává, že si uživatel na novém stroji nechá předinstalované demo antiviru, jemuž ovšem po čase vyprší platnost a uživatele nadále nechrání.

 

Čína stále používá Internet Explorer 6

Internet Explorer 6

Více než deset let starý prohlížeč logicky nemůže splňovat dnešních standardy, a to jak z hlediska uživatelského prostředí a funkcí, tak v otázce bezpečnosti. Internet Explorer 6 byl již před lety považován za nevyhovující a nebezpečný produkt, což ovšem nikterak nezabraňuje čtvrtině Číňanů, aby s ním brouzdali po webu. Vysoké číslo je kritické především z toho důvodu, že se blíží konec životnosti prohlížeče. V dubnu 2014 přestane být společně s Windows XP podporován. Bez záplat se stane snadným terčem záškodníků.

Hacky účtů na Twitteru

Twitter

V dubnu sociální síť Twitter čelila zvýšenému počtu crackerských pokusů nabourat uživatelské účty. Několik velice významných účtů, které sledují přinejmenším tisícovky uživatelů, bylo napadeno a útočníci následně zveřejnili nepravdivé informace. Zpráva na účtu @AP informovala o dvou údajných explozích v Bílém domě. Výbuch měl zranit prezidenta Obamu. K žádné detonaci sice ve skutečnosti nedošlo, poplašná zpráva ovšem vyděsila nemálo lidí. Twitter upozorňuje, že s dalšími hacky počítá. V současnosti rovněž testuje dvoufázové ověření přihlašování.

Byl pro vás článek přínosný?