Hlavní navigace

Letos se prodá o 78 % více elektronických čteček

18. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

LG předpokládá, že by se letos mohlo prodat asi 8 milionů čteček elektronických knih. Největší boom nastal loni, kdy se prodalo 5 milionů kusů, což bylo pětkrát více než kdy předtím. Největší podíl na tom měl určitě Amazon.com se svou čtečkou Kindle a Sony Reader. U nás jsou populární třeba Cybooky. V zahraničí se navíc slušně rozjíždí trh s e-knihami, čeští vydavatelé zatím nový trend ignorují, takže jste odkázání na Google a hledání PDF souborů.

Sony Reader na tři způsoby, e-ink displej pochází z dílny LG, zdroj: Sony

Druhý největší výrobce e-papíru přitom nevidí jako konkurenci Apple iPad. Zdůrazňuje, že většina lidí raději sáhne po hloupějším a levnějším přístroji, který je papíru více podobný. A je v podstatě nezávislý na elektřině. LG však uznává, že Apple může trh dále rozpumpovat a dostat mezi lidi elektronické knihy.

Pravdou je, že každé zařízení má něco do sebe a záleží na prioritách čtenářů. Někdo si potrpí na klasiku a někomu zase nevadí další hodiny před aktivním displejem s omezenou výdrží. Hlavně, že má více funkcí a knihy mohou být o dost zábavnější (viz video s Alenkou v říši divů).

Doporučuji přečíst článek na blogu Martina Hassmana, který popisuje roční zkušenosti s e-čtečkou Cybook Gen 3. Třeba se dozvíte, že i ten „klasický“ elektronický papír po čase trochu omrzí.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?