Hlavní navigace

Levné Ryzeny 3 by mohly vyjít už za tři měsíce. Ryzen pro notebooky prý koncem roku

3. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už víme od února, AMD prozatím na platformě AM4 počítá se třemi „třídami“ procesorů s architekturou Zen. V březnu vypustilo highendové Ryzeny 7 začínající na ceně deset tisíc korun, minulý měsíc pak přišly maintreamové Ryzeny 5, které lze pořídit od pěti tisíc. Pokud ale chcete levnější PC, bude pro vás až třetí a nižší řada, nazvaná Ryzen 3 v analogii k dvoujádrovým Intelům Core i3, kterým „R3“ patrně bude cenově konkurovat. Kdy přijdou na trh ty, nebylo zatím úplně jasné, nyní však AMD konečně poskytlo jasnější představu o tom, jak dlouho se na ně ještě bude čekat.

AMD doposud uvádělo pro Ryzeny 3 jako datum vydání jen „druhou polovinu roku 2017“. To je údaj, který nevidíme zrovna rádi, protože může a často také znamená až konec tohoto období, čtvrté čtvrtletí. Panovaly tedy obavy, že by se levnější procesory pro desktop s jádry Ryzen mohly zdržet třeba až do zimy. Naštěstí to tak zlé podle všeho nebude. V konferenčním hovoru k finančním výsledkům za první kvartál roku totiž něco k uvedení dalších Zenů padlo a šéfka firmy Lisa Su byla tentokrát sdílnější.

Levné Ryzeny o prázdninách

Na otázku, kdy přesněji se v avizovaném druhém pololetí mají produkty objevit, odpověděla, že Ryzeny 3 přijdou „kolem začátku“ tohoto období (oné druhé poloviny roku). Není to úplně konkrétní, takže zůstává prostor pro interpretaci, nicméně toto určení by téměř jistě mělo značit, že termín bude už ve třetím čtvrtletí, nikoliv ve čtvrtém. Ovšem měsíc září už představuje spíše prostředek pololetí, takže počítám, že touto opatrnou formulací byly míněny měsíce červenec a srpen. Ryzeny 3 by se tedy mohly objevit v prodeji ještě během letních prázdnin.

To by mohlo vyhovovat stavitelům sestav, kteří by je tak mohli použít v počítačích prodávaných během tzv. období „back to school“. Je asi i určitá pravděpodobnost, že by AMD tyto čipy pustilo přednostně právě jim a na volný trh by se podívaly až později, snad na to ale nedojde.

AMD Ryzen 3 1200, údajně reálný exemplář (Zdroj: Hardware Battle) AMD Ryzen 3 1200, údajně reálný exemplář (Zdroj: Hardware Battle)

Ryzeny 3 mají nabízet čtyři jádra jako levnější z modelů Ryzen 5, ale údajně už bez aktivního SMT, takže by zpracovávaly jen čtyři vlákna. Částečné parametry jednoho z modelů, Ryzenu 3 1200, už se stihly objevit v seznamu podporovaných CPU jedné desky ASRock, což by mohl být další doklad, že nejsou daleko. Kromě něj se prý má objevit také výkonnější model Ryzen 3 1300X.

Parametry Ryzenu 3 1200 na stránkách ASRocku Parametry Ryzenu 3 1200 na stránkách ASRocku

Zenová APU pro notebooky budou na konci roku

Kromě Ryzenů 3 jakožto čistých procesorů bez integrované grafiky (což nevadí u herních sestav, ale je problémem pro kancelářské nebo multimediální použití) bylo zmíněno i vydání Raven Ridge, tedy prvních APU založených na Zenu. Tyto čipy mají být uvedeny někdy blízko vánoční nákupní sezóny, nebo v předstihu před ní. Ovšem platí to asi jen pro jejich mobilní verze, tedy čipy pro notebooky. O desktopových APU Raven Ridge zatím zmínka nepadla. V noteboocích budou jádra Zen a 14nm proces pravda nejužitečnější, nicméně odklad desktopové verze asi až na příští rok zamrzí. APU se zřejmě také budou prodávat pod značkou Ryzen, odlišena budou písmenkem U, M nebo H za modelovým číslem (u desktopových verzí pak G a S).

Byl pro vás článek přínosný?