Hlavní navigace

LG chystá větší 5K, IPS panel s rozlišením 5120 × 2880 bodů na 32" uhlopříčce

11. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni se ve světě počítačových monitorů otevřely dveře k dalšímu stádiu v postupném zvyšování rozlišení, když Dell a poté Apple přišli s obrazovkami o 5120 × 2880 bodech. Po rozlišení 4K nám tak přišlo takzvané „5K“. Ke zmíněným dvěma věrozvěstům se teď během CES přidaly další jména (ViewSonic a HP, jehož Z27q má dokonce být překvapivě levné). Užitek z obrovského rozlišení nyní trošku kazí to, že je dostupné jen na 27" monitorech. Ale ne nadlouho, společnost LG už totiž chystá také 5K panely vyšších úhlopříček.

Panely LG Display jsou použité už v existujících 5K monitorech. Nyní ale tento výrobce podle webu TFTCentral připravuje do výroby také panel, který už bude mít 31,5" úhlopříčku (a opět rozlišení 5120 × 2880 bodů). Jeho přesné označení zatím není známo (kód má prý obsahovat znaky LM315). Mělo by ale jít o panel založený na technologii AH-IPS, s čímž korespondují udané specifikace: kontrast 1000:1 a pozorovací úhly 178°/178°, pro tuto technologii typické. LG také udává odezvu pro přechod šedá-šedá v hodnotě 14 ms. Vyšší hodnotou se nenechte zmýlit, jde o odezvu pro samotný panel a stejné číslo má LG u velké části svých IPS (včetně toho 27" 5K). Výsledné odezvy monitorů ale jsou vždy nižší díky overdrive.

Dell Ultrasharp UP2715K. LCD s rozlišením 5120 × 2880 bodů
Dell Ultrasharp UP2715K, první LCD s rozlišením 5K. Letos by mu ale mohla vyrůst 32" konkurence

LG také u panelu uvádí charakteristiku „oxide“. Ačkoliv to asi není úplně jisté, je podle TFTCentral možné, že by v tomto panelu mohla být použit technologie podobná IGZO, používanému Sharpem. Tato zkratka totiž znamená Indium gallium zinc oxide. Nicméně ty charakteristiky panelu LM315, které známe, jsou zcela stejné, jako u existujících AH-IPS od LG založených na amorfním křemíku. Takže podstatně vylepšené vlastnosti (třeba lepší kontrast) se asi čekat nedají.

 

Dvaatřicítky s rozlišením 5K založené na tomto panelu se asi bohužel neobjeví na trhu nijak brzo. LG prý momentálně plánuje rozjet sériovou výrobu až v třetím čtvrtletí roku. Hotové monitory budou tím pádem asi až v roce 2016 nebo na samém konci roku letošního. Také asi půjde o poměrně drahé modely, neboť kombinací úhlopříčky a rozlišení budou představovat špičku obrazovek pro PC.

Rozborka LG IPS237L
Rozborka monitoru s LCD panelem LG

Mimochodem, podle TFTCentral chystá panel s rozlišením 5K také Samsung, a to panel LTM270RL01. Ten bude založen na technologii PLS, ovšem bude mít úhlopříčku jen 27". Na trh by mu to údajně také nemělo trvat moc dlouho, a Samsung na něm určitě založí i nějaký vlastní monitor. Podobný 27" panel by měl chystat také Sharp s technologií IGZO (LQ270D1JG01). 5K monitorů by se tedy postupně mohlo objevit větší množství.

Zdroje: TFTCentral (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?