Hlavní navigace

Laserový projektor od LG vykouzlí 90 palců ze vzdálenosti 5 cm od stěny

15. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni na CESu LG představilo svůj první 4K projektor Cinebeam Laser 4K (HU80K). Vypadá trochu jako hranatá bandaska na mléko. Jde o ultra short throw model, který umí díky zrcadlu a pokročilé optice vykreslit velkou úhlopříčku na krátkou vzdálenost. Takové projektory se pak umisťují na televizní stolek kousek od stěny, nemusí viset u stropu a nikdo nebude světelným paprskům zaclánět, když půjde okolo.

Letos Korejci odhalili druhý model nazvaný HU85L. Tvarem již připomíná jiné UST projektory. Krabička velká asi jako VHS přehrávač v sobě ukrývá i reproduktory, takže může plně nahradit televizor. Výhodou projektoru je ostatně to, že s ním získáte větší úhlopříčku, než dokážou nabídnout sériově vyráběné LCD nebo OLEDy.

LG Cinebeam Laser 4K (HU85L) LG Cinebeam Laser 4K (HU85L)

U LG je to 90 palců ze vzdálenosti 5 cm nebo 120 palců z 18 cm. Za vzdálenost se považuje mezera mezi zadní stranou těla projektoru a stěnou, nepočítá se od posledního optického členu.

Výrobce je bohužel na informace hodně skoupý. Projektor začne prodávat až na jaře a zatím prozradil jen málo informací. LG slibuje přesné barvy, široký gamut a dobrý kontrast. Jas je až 2500 lumenů. Projektor nepoužívá lampu, ale tři laserové paprsky s dlouhou životností. Pak už víme jen o 12bodovém nastavení korekce obrazu, funkcích Smart TV, magickém ovladači a přítomnosti rozhraní HDMI, USB a Ethernetu.

TEST: 4× Full HD projektory na domácí kino

Předchozí model využíval falešné 4K. V nitru byl jako u běžných „dálkových“ projektorů 0,47" DLP čip s nativním rozlišením 1920 × 1080 px, takže 4K vzniká jen jako iluze díky rychlému posuvu bodů (tzv. pixel shifting). LG HU80KG lze v Česku koupit pod 60 000 Kč. Jak na tom bude novinka, to zatím nevíme. Běžné „falešné 4K“ projektory se již dají koupit od 29 000 Kč. Jen na ně potřebujete více prostoru a budete se muset potýkat s řádově kratší životností lampy.

Byl pro vás článek přínosný?