Hlavní navigace

LG G8 dostane OLED displej. Bude sloužit i jako reproduktor

14. 2. 2019

Sdílet


LG pokračuje v tradici postupného odhalování telefonu ještě před oficiální premiérou. Za necelé dva týdny na MWC představí novinku LG G8, o které už víme, že dostane hloubkový snímač pro bezdotykové ovládání a bezpečné přihlašování. Známe také vzhled, snímky telefony nově prozradil proslulý Evan Blass (viz galerie).

Samotný korejský výrobce ale odhalil ještě další zajímavost. Gé osmička dostane OLED displej, na což v řadě G nejsme zvyklí. LG jej využívá jen v sérii V (naposledy V40) a dříve také u ohebných telefonů G Flex. LG G7 a předchůdci ale používaly LCD s matricí IPS. To by ale nebyl ten největší šok, když na technologii OLED u top telefonů přechází celý trh s výjimkou HTC.

LG navíc zobrazovací panel využije i pro reprodukci (nebo přesněji – zesílení) zvuku. S technologií nazvanou Crystal Sound OLED v posledních dvou letech objíždí výstavy a ukazuje, že televizory pro skvělý zvuk nepotřebují žádné viditelné reproduktory nebo externí soundbary. Obdobnou technologii nabízí Sony pod názvem Acoustic Surface s tím rozdílem, že takto vybavené OLED TV již prodává.

Novinka funguje tak, že pod displejem se nachází zvukový měnič, který dokáže rozvibrovat tenkou vrstvu OLED panelu (na tlustém LCD to nefunguje), který zvuk díky velké ploše zesílí. V případě LG G8 se měnič bude nacházet v horní polovině telefonu, kde poslouží i pro účely telefonního sluchátka, a tradičně ve spodní hraně jej doplní ještě basový reproduktor.

LG slibuje skvělý zvuk s jasným podáním hlasu i čistým přednesem hudebních nástrojů. Mluví i o kvalitním stereu, ale tam už může dopředu budit nedůvěru fakt, že oba měniče nereprodukují stejná pásma, takže dvoukanálový zážitek nebude plnohodnotný. A to LG chce ještě vykouzlit virtuální 7.1 zvuk pomocí DTS:X 3D. No, v praxi uvidíme. Pro náročnější posluchače ale v telefonu naštěstí zůstanou i sluchátkový výstup a u LG již tradičně kvalitní Quad AD převodník.

Byl pro vás článek přínosný?