Hlavní navigace

LG má největší OLED televizor světa: 55 palců a 4mm „tloušťka“

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejský výrobce LG doveze na lasvegaský veletrh CES největší OLED televizor. Na plazmy nebo LCD nestačí úhlopříčkou, ale více než 55 palců jsme u této technologie dosud neviděli. Úchvatné jsou i další parametry: pouze 4mm hloubka, minimální rámeček a hmotnost pouze 7,5 kg.

Displeje na bázi OLED zatím vídáme pouze v menších zařízeních jako mobily (Nokia, Samsung…) nebo tablety (Samsung), ale pro větší panely zatím nebyly připraveny výrobní procesy. Letos by mohl nastat zlom, kdy se OLED pomalu dostane i do nejběžnějších úhlopříček displejů.

LG OLED

LG slibuje přirozené barvy. Každý pixel displeje je totiž tvořen čtyřmi subpixely: obvyklá sada RGB (červený, zelené a modrý) plus bílý pro lepší jas a kontrast. Všechny LED jsou ale bílé, ostatní barvy mají před sebou filtry. Jak se to projeví na výsledném obraze, to si počkáme až na reálné zkušenosti.

Oproti LCD má také lepší pozorovací úhly a nepostřehnutelnou dobu odezvy. Otázkou je cena, tu zatím LG neuvádí. Ale u takové novinky počítejme klidně s desetinásobkem toho, co zaplatíte za podobně vybavenou 55" plazmu nebo LCD. Jestli se toto LG bude vůbec prodávat a neslouží jen jako demo.

Zdroj: LG

Byl pro vás článek přínosný?