Hlavní navigace

Už i LG chystá revoluční MicroLED. Obří TV možná ukáže už za týden

22. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mluvčí LG potvrdil listu The Korea Herald, že jejich výzkumné a vývojové centrum pracuje na nových televizorech využívajících panely typu MicroLED. Technologie, která na papíru nemá prakticky žádné slabiny, má v budoucnu nahradit LCD i OLED. MicroLED už vyvíjí také Samsung, Sony nebo AU Optronics, nasadit jej plánuje též Apple.

Technologie vynalezená v roce 2000 využívá barevné mikrodiody, které samy produkují obraz. Na rozdíl od OLEDu ale diody nejsou organické (OLED = Organic LED), takže jim nehrozí (tak rychlé) stárnutí způsobující ztrátu jasu. MicroLED využívá anorganické diody z nitridu gallitého (GaN), které najdeme i v LED podsvícení LCD panelů, ale tady nebudou mít velikost počítanou v milimetrech, nýbrž mikrometrech.

LCD OLED MicroLED Informační materiál k technologii MicroLED od TrendForce

MicroLED slibuje dokonale homogenní obraz, perfektní kontrast (černá je černá), špičkové barevné podání, násobně vyšší jas při stejné spotřebě, vyšší zobrazovací frekvence i kratší dobu odezvy. A nebude trpět na vypalování obrazu.

The Korea Herald tvrdí, že by LG mohlo představit první takto vybavený televizor už příští týden v Berlíně na veletrhu IFA. Spekuluje se o obří 175" úhlopříčce, která má zahanbit i konkurenční The Wall od Samsungu (146"). Půjde ale jen o demonstraci schopností. Technologie ještě musí uzrát, takže v obchodech nás LG bude ještě pár let přesvědčovat o výhodách OLEDu a Samsung o výhodách QLEDu (LCD s LED podsvícením využívající kvantové tečky).

Byl pro vás článek přínosný?