Hlavní navigace

LG Optimus 2X: dvoujádrový smartphone realitou

16. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trvalo to něco přes pět let, než se dvoujádrové procesory přesunuly z běžných desktopů do mobilních telefonů. LG je zřejmě prvním výrobcem, který to dokáže. Smartphone LG Optimus 2X, dříve známý pod názvem LG Star, přijde už v lednu a vzhledem k výkonu se stane na čas králem mezi kapesními zařízeními.

Nvidia Tegra 2 nastupuje

Podobně jako dříve oznámené tablety i Optimus 2X využívá čipové sady Nvidia Tegra 2. Jestli se stane etalonem mezi novou generací procesorů rodin ARM Cortex-A9, zatím tvrdit nemůžeme. Nvidia do ní ale vkládá velké naděje, zvlášť když předchozí Tegra se až na přehrávač Zune HD nestihla pořádně prosadit. A protože v mobilním segmentu je velká konkurence, ale zároveň žádný dominantní hráč, šanci mají všichni.

LG Optimus 2x

LG Optimus 2X (Star): první dualcore na světě, zdroj: LG

Tegra 2 obsahuje nejen dvě 1GHz jádra Cortex-A9, ale i dalších šest procesorů: obrazový čip, akcelerátor enkódování videa, akcelerátor dekódování videa, zvukový procesor, jeden řídicí ARM 7 a 2D/3D procesor, jakousi ultramobilní GeForce.

Díky tomu si Optimus 2X může dovolit výstup HDMI s rozlišením 1080p a stejné rozlišení nejen přehrávat, ale také zaznamenávat integrovanou kamerou. V režimu fotoaparátu zvládne 8 Mpx, obrazový procesor Tegry 2 zvládne i 12 Mpx. LG navrch přidává přisvětlovací diodu a ještě 1,3Mpx kamerku (také nezvykle hodně) dopředu.

Funkce, výkon a další střípky

Možná je to jen můj pocit, ale nové LG mi svým designem hodně připomíná iPhone 4, jen je trochu zaoblenější. Čtyřpalcový displej s rozlišení 480 × 800 px zřejmě využívá některou z lepších technologií LCD. Podle preview Engadgetu neměl obraz hrubý rastr ani tak dobrou černou jako AMOLED, ale pozorovací úhly byly dobré.

Z oficiálních parametrů ještě můžeme vyčíst 8GB vnitřní paměť rozšiřitelnou kartou microSDHC. Podporuje bezdrátové streamování hudby a videa díky certifikaci DLNA, obsahuje kromě akcelerometru také gyroskop. Zdá se, že se stane standardem v nové generaci telefonů. Určitě nebude chybět A-GPS, Bluetooth ani Wi-Fi 802.11 b/g/n. Vzhledem k tomu, že se má objevit i v Evropě, tak lze čekat GSM/3G modul. Více toho LG neprozradil.

Velikost operační paměti můžeme jen hádat. Očekávám 512 MB, nebo pak až 1 GB (nepravděpodobné a zbytečné). Otazník visí nad spotřebou a s ní spojenou výdrží. Víme jen, že akumulátor má kapacitu 1500 mAh. Nvidia se nás sice snaží přesvědčit, že Tegra 2 bude při vyšším výkonu oproti starší generaci méně žravá, ale dokud to neuvidím v praxi, neuvěřím. O hlavní bolístkou dnešních high-end smartphonů je hlavně výdrž.

Přijde už v lednu

LG Optimus 2X se má prodávat už v lednu, zatím pouze v domovské Koreji. Hned potom se má objevit v Evropě a dalších asijských zemích. Z počátku nabídne Android 2.2, co nejdříve pak upgrade na 2.3. Softwarová podpora bude v tomto případě klíčová.

Nejsem si jistý, nakolik je nová architektura podporovaná ve Froyu, Android 2.3 už by na tom měl být lépe. Osobně si myslím, že Tegru 2 a další podobné čipsety nakopne až Android Honeycomb, který už bude připraven i pro tablety (u kterých bude takový procesor rozšířenější). Možná budeme chytřejší na jaře.

LG Optimus 2X je papírově velká pecka, ale špatná softwarová optimalizace a horší správa napájení by jej mohla složit do kolen. Snad tomu tak nebude a příští rok budeme pět chválu.

Mimochodem na Engadgetu si můžete přečíst starší preview LG Star.

Zdroj: LG

Byl pro vás článek přínosný?