Hlavní navigace

LG představilo obří 55" OLED televizi: 55EM9600 má na každý pixel čtyři barvy

24. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost LG Electronics představila v Monaku největší a současně nejtenčí televizor s technologií OLED s úhlopříčkou 55", neboli 140 cm. Zřejmě končí doba, kdy měli výrobci problém vyrobit velké OLED displeje a televize se opět pohnou kupředu. Bylo to právě LG, kdo prý poprvé přišel s komerčně prodávanou OLED televizí, i když úplně první bylo Sony XEL-1 v roce 2007. Na letošním CESu prezentoval 55" OLED TV také Samsung. O prvenství tu ale nejde.

lg

RGB ze čtyř barev

Místo klasických tří barev na jeden pixel je v případě LG tvořen čtyřmi barvami. Běžné RGB je doplněno ještě bílou barvou (WRGB), což by mělo poskytnout vyšší jas a přirozenější barvy. Technologie OLED má (až 100×) rychlejší překreslení pixelu, než běžné LCD a navíc nepotřebuje podsvícení.

 

Díky tomumůže být obrazovka velmi tenká, LG uvádí pouze 4 milimetry. Kam se pak ale vměstnají reproduktory a konektory je otázka pro designéry, kteří se často utrhnou z řetězu a "zvítězí" nad egonomií, jako tomu bylo u jejich starší OLED TV, 15" EL9500. Model 55EM9600 však vypadá opět normálně. Rámeček kolem obrazovky je široký pouze 1 mm, podporuje 3D včetně převodu 2D do 3D a prostřednictvím Smart TV je připojen k internetu.

LG 55EM9600: 55" OLED televize (s dvoujádrovým procesorem)
lg lg

Známý problém OLEDu s rychleji stárnoucí modrou samozřejmě nezmizel a není jasné, jak si s tím LG poradilo, alejelikož se kromě zvyšující se životnosti modré také zkracuje interval mezi nákupy nových modelů televizí (spotřebka jako všechno ostatní), nebude to zřejmě problém. Na trh by se LG OLED TV měla dostat ve druhé polovině roku.

Video z CESu

zdroj: LG

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.