Hlavní navigace

LG začne prodávat první 8K OLED TV na světě. Cena je ohromná

10. 6. 2019

Sdílet


Z LG si již tak trochu děláme legraci, protože svůj 8K OLED televizor představuje už skoro rok a půl, ale stále si jej nikdo nemůže koupit. To se ale brzy změní, korejská společnost zahájila předobjednávky na domácím trhu a během třetího čtvrtletí 2019 novinku dostane i do Evropy a USA.

Televizor nazvaný jednoduše LG 88Z9 se bude prodávat za 50 milionů wonů, což je v přepočtu přibližně milion korun. První zákazníci ale v rámci předobjednávek zaplatí „jen“ 40 milionů wonů (cca 800 tisíc korun).

TIP: V Japonsku startuje první televizní vysílání v rozlišení 8K

Jak už napovídá název, televizor má úhlopříčku 88 palců. Na nich svítí 33 milionů pixelů v mřížce 7680 × 4320 pixelů. Tj. 16× více než Full HD. Uvnitř dříme obrazový procesor Alpha 9 druhé generace, který se postará o ještě kvalitnější přepočet obrazu z nižšího rozlišení. A že jej bude třeba, nativní 8K video je velmi vzácné zboží.

Televizor si samozřejmě rozumí s HDR (Dolby Vision) a jako jeden z mála podporuje HDMI 2.1. Skrz něj přenese 8K video v 60 fps, ale nabízí režim s nízkou odezvou a variabilní snímkovou frekvenci. Po zvukové stránce nechybí Dolby Atmos, ani virtuální 5.1 zvuk vysílaný z jednoho soundbaru. LG 88Z9 půjde ovládat klasickou dálkou, mobilem i hlasem. Uvnitř budou zabudovány asistentky od Amazonu (Alexa) a Googlu.

Zdroj: LG via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?