Hlavní navigace

LG utlumuje výrobu LCD panelů, přesouvá ji do Číny a více se soustředí na OLED

6. 2. 2020

Sdílet

LG Display (součást LG zabývající se výrobou obrazovek) hodlá ukončit domácí produkci LCD panelů pro televizory. LG se sice zaměřuje stále více na OLED, ale LCD stále tvoří většinu prodejů. Navíc jeho technologie NanoCell dokáže konkurovat i QLEDu (také vylepšené LCD) od Samsungu.

Ukončení výroby se ale týká pouze továrny v Jižní Koreji, LG si ponechá druhou továrnu v Číně. LG Display totiž vykázalo za minulý rok ztrátu 1 trilion wonů, tedy asi 850 miliard dolarů. Výroba panelů OLED pak zůstane v obou zemích, ale u LCD je zkrátka patrný obrovský tlak čínské konkurence.

U OLEDu navíc LG plánuje novou továrnu (opět v Číně) a očekává zdvojnásobení produkce ze 3 na 6 milionů panelů (ročně se prodá okolo 300 milionů televizorů). Ovšem zisk je z nich větší. Televizory OLED v současnosti vyrábí například Panasonic, Philips, Sony (všichni berou panely od LG) a očekává se zahájení produkce i od menších (méně známých) výrobců, jakou jsou Vizio či Skyworth, ale také od Huawei a OnePlus.

Tip: TCL předběhlo LG a je druhým největším výrobcem televizorů na světě

LG se dávno spadlo ze druhého největšího výrobce televizorů na třetí místo, když jej přeskočilo čínské TCL. Zároveň se objevují nové technologie a na OLED (který se postupně dostává i do levnějších televizorů pod třicet tisíc) se tlačí vedle QLEDu ještě Mini-LED, v blízké budoucnosti pak QD-OLED a microLED.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.