Hlavní navigace

LG uvádí 31" profesionální 4K monitor. Má atypický poměr stran a Thunderbolt

31. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme zde psali o 4K monitoru z produkce Philipsu, u nějž byla hlavním lákadlem zejména fyzická velikost 40" obrazovky. To monitor 31MU97, který nyní uvádí na trh konkurenční firma LG, je zase z jiného soudku. Jde sice také o poměrně velkou 4K obrazovku (úhlopříčka dělá 31 palců), tentokrát ovšem máme co do činění s čistokrevným profesionálním LCD. Zajímavé je ale také třeba podporou Thunderboltu pro Applisty nebo atypickým rozlišením.

LG 31MU97 má 31" palcový panel vyrobený s použitím technologie IPS. Rozlišení je třídy 4K, ovšem nikoliv obvyklých 3840 × 2160 bodů (tzv. UHD), nýbrž 4096 × 2160 bodů. Monitor má tedy po straně 256 sloupců (necelých 7 %) navíc, což také znamená, že poměr stran je atypických 17:9. Jelikož je horizontální rozlišení „kulatých“ 4096, označuje marketing LG tuto obrazovku za „plné 4K“. Nicméně počítám, že většině uživatelů by možná přišlo více vhod větší rozlišení vertikální, tedy poměr stran 16:9, když už ne 16:10. LG bohužel nikde neuvádí, zda je panel už obsluhován v režimu SST, nebo zda jde o „skládané“ LCD typu MST.

Monitor LG 31MU97

V bohužel neúplných dostupných specifikacích se bohužel objevuje jen nic neříkající údaj o dynamickém kontrastu; maximální jas by ale měl dosahovat 320 cd/m². Monitor přináší podporu 10bitových barev, což ale mají i mnohé 28" na bázi TN, ze ale dostanete také 99,5% pokrytí barevného prostoru Adobe RGB (vedle toho také 97% pokrytí prostoru DCI-P3). Podporována je hardwarová kalibrace pomocí softwaru True Color Pro a monitor by také měl mít zvláštní funkci pro srovnávací zobrazení dvou barevných režimů naráz (Dual Color Space).

Monitor má poměrně subtilní stojan, ovšem s řádnými možnostmi ergonomického nastavení – možná je změna výšky i otočení obrazovky na výšku. Možnosti připojení jsou oproti standardu o něco rozšířené: vedle DisplayPortu a dvou HDMI je přítomen i Thunderbolt, který využijí asi hlavně příznivci počítačů Apple. Monitor má i tříportový rozbočovač USB 3.0, ten má ale nezávislý vstup, a tak asi není pověšen na rozhraní Thunderbolt (zase ale funguje nezávisle na něm).

 

Monitor už byl vystaven na berlínském veletrhu IFA, až nyní ho nicméně LG oficiálně odhalilo. Prodej měl začít tento týden v Americe, Koreji, Británii, Austrálii a Německu; další Evropské země (včetně Polska, naše končiny mezi nimi ale zmíněny nejsou) a Japonsko se mají přidat v listopadu (novembri). Cena v USA by měla být stanovena na sumu 1400 USD (přes 35 000 CZK).

Zdroje: LG (1, 2), The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?