Hlavní navigace

LGA 1200: Comet Lake-S zvýší nároky na napájecí kaskádu, kompatibilita chladičů zůstane

14. 7. 2019

Sdílet

Tento týden prosákly na veřejnost informace o nových 14nm procesorech Intelu pro desktop, Comet Lake-S. Lépe řečeno, prosákla hlavně nová platforma LGA 1200, která s nimi bude uvedena, protože krátce předtím kolující specifikace CPU jsou podle všeho podvrh. Nový socket v desktopu v příštím roce je docela významná věc; teď se k němu objevily nějaké další informace, ukazující například na posílené napájení, implikující vyšší příkon procesorů Comet Lake.

Tyto informace se objevily na tchajwanském fóru PTT.cc, z něhož už nám nějaké zajímavé věci v minulosti prosákly, neboť si tam zřejmě pouštějí „pusu na špacír“ zaměstnanci výrobců desek a počítačů. Informace ke Comet Lake-S tam nyní nasdílel uživatel s přezdívkou Sharkbay, který už v únoru prozradil, že nový socket bude mít právě 1200 kontaktů, což se teď zdá se potvrdilo. Jeho informace by tedy mohly být legitimní, ale jako obvykle počítejte s tím, že zatím nejsou potvrzené a nakonec to tedy ještě může být jinak.

Comet Lake S novy socket LGA1200 PTTweb Socket LGA 1200 pro Comet Lake-S uváděl Sharkbay už v únoru (Zdroj: PTT.com)

Nové čipsety řady 400

Podle těchto informací budou k těmto procesorům na deskách určené čipsety Z490 (pro přetaktování), Q470 (enterprise verze pro firmy) a H470, plus nově W480. To by asi mohla být varianta pro pracovní stanice, procesory Xeon E a desky s podporou ECC. Pro notebooky (tedy procesory Comet Lake-H) budou čipsety QM480 a HM480 plus opět nový WM490, patrně opět pro mobilní Xeon. Na levnějších deskách pak prý má být osazený čipset B460 nebo H410D. Ty by mohly používat odlišný křemík, protože jsou údajně označené CMP-V, zatímco předchozí čipsety mají označení CMP-H. Teoreticky by tedy lowend mohl používat starší, nebo osekané levnější čipy s omezenou výbavou, zejména třeba bez integrovaného Thunderboltu 3, který budou obsahovat vyšší čipsety, stejně jako u mobilních 10nm čipů Ice Lake-U.

Tyto čipsety budou podporovat osazení Wi-Fi 6 (802.11ax) modulem Intel AX201 („Harrison Peak“), což bude RF část adaptéru připojenápřes rozhraní CNVio2 – digitální část adaptéru totiž už je integrovaná v čipsetu, jako u čipsetů B360/H370/Z390. Zajímavé je jinak ještě něco: Intel u této platformy počítá s tím, že bude na deskách použitý nový ethernetový adaptér I225-V/I225-LM/I225-IT („Foxville“), jenž už umí rychlost 2,5 Gb/s. To je příjemný pokrok proti dosud dominantním gigabitovým síťovkám, které jsou tu s námi přes 15 let.

Comet Lake-S bude mít vyšší nároky na napájecí kaskády

Hlavní novinka je ale něco jiného. Sharkbay uvádí, že socket LGA 1200 bude mít vyšší nároky na napájení, což je asi hlavní technická příčina pro to, že byl socket změněn. Zatímco LGA 1151 pro Coffee Lake/Coffee Lake Refresh-S má specifikováno, že CPU může z napájecí kaskády odebírat proud až 192 A, Comet Lake-S toto navýší a tato hodnota (IccMax) bude až 245 A. Pro představu, pokud by CPU z VRM opravdu táhlo tento limitní proud při napětí 1,0 V, spotřebovávalo by 245 W, při 1,25 V už by to bylo 306 W – pochopitelně ale ne kontinuálně, spotřeba by měla obvykle kolísat někde (hluboko) pod tímto stropem. Toto je nicméně asi pro 125W odemčené procesory. Pro úspornější procesory (s TDP 35 W?) by ICCMax mělo být 104 A.

Různé modely se asi budou svými požadavky na IccMax pohybovat mezi těmito hodnotami. Pro srovnání, AMD na platformě AM4 má jako nejvyšší proud, které může CPU kontinuálně konzumovat 140 A, ale nevím, jestli jsou hodnoty srovnatelné (a zdali krátkodobá špička proudového odběru nemůže být vyšší).

Comet Lake S unik Sharkbay Únik k parametrům platformy LGA 1200/Comet Lake-S (Zdroj: PTT.cc)

65W procesory Comet Lake-H pro notebooky, pořád jen osm jader?

Pro notebookovou verzi (Comet Lake-H) uvádí Sharkbay, že IccMax bude 165 A až 192 A (maximální proud ve specifikacích tedy bude stejný, jako byl pro desktopové Coffee Lake). Vypadá to také, že Comet Lake-H pro notebooky bude také moci mít i vyšší celkovou papírovou spotřebu. Zatímco Coffee Lake-H má oficiálně TDP 45 W, v generaci Comet Lake-H budou dostupné třídy TDP 45 W a nově k tomu 65 W. Je u toho ovšem uvedeno, že bude mít maximálně osm jader. Je tedy možné, že 10 jader se zatím ukáže jen v desktopu, ale ne v noteboocích, alespoň zatím.

Vypadá to tedy, že Intel platformu LGA 1200 dimenzoval tak, aby počtu jader navýšenému o 25 % odpovídalo zhruba stejné zesílení maximálního proudu, takže proud pro jedno jádro zůstane stejný. Nicméně to nemusí znamenat, že se i zátěžová spotřeba zvýší přesně o těch o 25 %. Pokud totiž Intel sníží napětí použité při zátěži všech jader, sníží tím celkovou spotřebu při daném proudu. Nicméně nějaké navýšení příkonu u pořád 14nm desetijader je asi očekávatelné, když už Intel zvýšil oficiální TDP.

Každopádně ale budou potřeba silnější napájecí kaskády, protože vyšší proud (a potažmo s tím spojené teplo) je to, co vytváří potřebu více fází. I vysoce kvalitní integrované MOSFETy jako IR/Infineon PowIRstages mají na jednu fázi maximální výstup 50 A, takže pokud je špičkově třeba 245 A, tak šestifázové kaskády asi už nemusí být dostatečné a pro 125W nejvýkonnější modely už může být jako minimum třeba sedm kvalitních fází jen pro jádra CPU (nepočítaje fáze pro čipset/GPU).

intel comet lake lga 1200 XFastest 1 Výbava a parametry procesorů Intel Comet Lake a platformy LGA 1200 (Zdroj: XFastest)

LGA 1200 bude prý kompatibilní s dnešními chladiči

Stejný leaker Sharkbay jinak také uvádí, že nový socket LGA 1200 bude mít stále stejnou rozteč montážních otvorů, 75 mm. To znamená, že se nic nezmění proti montáži u řady socketů LGA 115x a chladiče budou kompatibilní. Je však možné, že budou muset splňovat vyšší nároky, Sharkbay zmiňuje něco o potřebě zlepšit výkon/kapacitu o 25 %. Toto je ale asi dost možná hlavně odhad platící pro nejvyšší modely, u nichž se může zvýšit spotřeba úměrně k onomu nárůstu maximálního specifikovaného proudu. Mainstreamové neodemčené procesory by takové drama být nemusely.

Na LGA 1200 dektopové Ice Lake nepřijde. Asi ani Tiger Lake

Bohužel můžeme vycházet jenom ze strojového překladu, ale zdá se, že Sharkbay uvádí ještě jednu podstatnou věc. Do socketu LGA 1200 podle něj nejen že nepřijde desktopové Ice Lake (že desktopová varianta prostě nebude, vypadá už jako úplně hotová věc), ale prý ani následující Tiger Lake, v které jsme ještě doufali. A to proto, že Ice Lake i Tiger Lake údajně jsou stavěné na použití integrované regulace napětí na procesoru, ale platforma LGA 1200 a Comet Lake-S nikoliv.

roadmapy intel unik duben 2019 tweakers 02 Roadmapa Intelu pro business OEM segment, uniklá v dubnu 2019. Do desktopu podle ní přijde místo Ice Lake a Tiger Lake jen Comet Lake a Rocket Lake na 14 nm (Zdroj: Tweakers)

Toto asi není definitivní důkaz, protože na platformě LGA 2066 se Intelu podařilo podporovat jak procesory s integrovanou regulací (Skylake-X), tak ty bez (Kaby Lake-X). Bylo to ovšem komplikované a potřeba přepínat mezi vysokým napětím pro první a nízkým pro druhé byla rizikem. Při špatné volbě deska totiž Kaby Lake-X spolehlivě odpálila. Podle Sharkbaye ale každopádně Tiger Lake-S (tedy varianta čipu pro desktop) není plánována. Druhá generace na platformě LGA 1200 tak asi budou stále 14nm procesory Rocket Lake, jak ukazovala před časem prosáknuvší roadmapa. Jejich uvedení by snad mělo být koncem roku 2020 nebo začátkem roku 2021.

Galerie: Uniklé informace k platformě Intel LGA 1200 a procesorům Comet Lake

 

Byl pro vás článek přínosný?