Hlavní navigace

LibreOffice 6.3: kompaktní pás karet, nástroj pro cenzuru a lepší výkon

13. 8. 2019

Sdílet

Některé věci se opakují stále dokola, ale neomrzí se. LibreOffice 6.3 zlepšuje kompatibilitu s formáty, ale také výrazně zlepšuje výkon při ukládání a načítání souborů. K tomu přidává nové nástroje a další alternativní uživatelská rozhraní.

Před půl rokem nám bezplatný kancelářský balík oficiálně nabídl alternativní prostředí k letitému systému nabídek a víceřádkové nástrojové liště, které známe mj. z Microsoft Office od 90. let. Pás karet nabízí alternativu převzatou pro změnu z Office 2007 a novějších. Ačkoli byl pás dokončen, výchozím prostředím LibreOffice 6.2 zůstalo stále předchozí rozhraní. Výchozí prostředí se nemění ani v čerstvě vydaném LibreOffice 6.3, který však přináší další dvě alternativy. Představují je Kompaktní karty a Kontextová lišta (najdete je v hlavní nabídce Zobrazit | Uživatelské rozhraní). První prostředí představuje pás karet, tj. příkazy jsou logicky kategorizované, ale počet příkazů byl redukován tak, aby tvořil jeden řádek. O něco podobného se ostatně pokouší v poslední době třeba Microsoft. Tip: LibreOffice 6.2 oficiálně získává vlastní pás karet Ještě kompaktnější útvar představuje kontextová lišta, protože na ní nenajdete řádek pro kategorie. Jedná se o jednořádkovou lištu, jejíž obsah se mění podle toho, s jakými typy objektů právě pracujete. Najdete ji zatím jen ve Writeru a Drawu. Mimochodem, karty neplýt

Cenzura a lepší výkon

Aplikace WriterCalc slibují výrazné zlepšení výkonu v určitých scénářích. Jedná se především o dokumenty se záložkami, tabulkami nebo vloženými písmy, velké tabulky (formáty ODS a XLSX), soubory s funkcí VLOOKUP. Rychlejší je v těchto případech načítání a vykreslení. Calc zvládne rychleji uložit tabulku do formátu XLS.

Na této verzi LibreOffice se podílely z 65 % firmy jako Collabora nebo Red Hat a ze 35 % dobrovolnice a dobrovolníci z komunity. To je o zhruba 10 procentních bodů více než minule.

LibreOffice 6.3 nově podporuje exportování do formátů šablon DOTXXLTX, ale také zlepšuje importování zavedených standardních formátů DOCX, PPTXXLSX – u každého si rozumí s prvky, které předtím neznal, případně si rozumí lépe se dříve podporovanými prvky. Kvalitnější podpory se dočkal export do formátu PDF, resp. do standardu PDF/A-2, snazší je proces úpravy formulářů.

V Calcu se před začátkem řádku pro vzorce objevila nová nabídka s nejčastěji používanými funkcemi. Výbavu doplnila funkce FOURIER. Z výraznějších novinek nelze nezmínit nástroj pro redigování dokumentů, se kterým začerníte citlivá místa. Když ho vyvoláte, dokument se otevře ve Drawu. Rychlá vlastní zkušenost napovídá, že nejde o vyloženě komfortní a intuitivní proces, protože ve Drawu musíte manuálně navolit ty správné nástroje.

Výsledek lze pouze exportovat do PDF, samotný Writer si s redigovaným dokumentem již neporadí. Jako začátek dobré, nástroj pro redigování by si ale do budoucna zasloužil další péči, aby byl opravdu skvělý. LibreOffice 6.3 samozřejmě nabízí řadu dalších drobných úprav a vylepšení, přehled najdete na oficiální wiki. Kancelářský balík si stáhnete z oficiálního webu www.libreoffice.org/download.

via The Document Foundation Blog

Galerie: LibreOffice 6.3

Byl pro vás článek přínosný?