Hlavní navigace

Vyšel LibreOffice 7.0. Do formátu DOCX ukládá nativně v režimu Office 2013, 2016 a 2019

6. 8. 2020

Sdílet

The Document Foundation vydává další řadu svého kancelářského balíku s otevřeným zdrojovým kódem. LibreOffice 7.0 podporuje OpenDocument Format 1.3, což je nativní formát, do něhož balík ukládá dokumenty. Nová verze především přináší digitální podpisy dokumentů a šifrování založené na OpenPGP. Zlepšeny byly některé stávající aspekty jako sledování změn.

Jako obvykle doznala zlepšení kompatibilita s formáty od Microsoftu. Ukládání do DOCX už neprobíhá v režimu kompatibility pro Office 2007, ale nativně v režimu verzí 2013, 2016 a 2019. Exportování do XLSX je možné i u souborů s názvy o více než 31 znacích a vyexportují se i vložená označovací pole v tabulkách. Dále se zlepšila kvalita importu a exportu u souborů PPTX.

Writer zlepšil automatické opravování v několika jazycích včetně češtiny a slovenštiny, jichž se týká používání správných apostrofů. (Navíc byl aktualizován slovenský slovník.) Kromě toho podporuje průsvitný text nebo zarovnávání seznamů s odstupy mezi odrážkou a samotným obsahem. Záložky můžete vidět přímo v textu. Mnoho novinek najdete v nástroji Navigátor, např. všechny objekty mají vlastní kontextové nabídky.

Tip: LibreOffice 6.4 přidává nástroj na tvorbu kódů QR

Do kancelářského balíku byl implementován grafický engine Skia, jenž je teď standardně používán ve Windows, a akcelerace pomocí grafického čipu Vulkan. Nová komponenta nahrazuje OpenGL a programy díky nim nabídnou lepší výkon. Na macOS je nově výchozím motivem vzhledu Sukapura, jež si osvojila paletu barev právě zmíněného operačního systému. Odstraněn byl filtr pro exportování do Flashe, LibreOffice 7.0 už dále nepodporuje macOS 10.10 a 10.11. V případě zájmu si kancelářský balík stáhněte z www.libreoffice.org/download. Obsáhlý přehled novinek hledejte na wiki The Document Foundation.

Zdroje: LibreOffice 7.0: Release Notes / The Document Foundation Wiki via The Document Foundation Blog

Jaké z novinek v LibreOffice 7.0 vás zaujala?

Byl pro vás článek přínosný?