Hlavní navigace

Lidé.cz v prosinci skončí. Sociální síť si sotva vydělá na provoz

18. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: Seznam.cz | koláž: Petr Urban / Cnews

Tuzemská internetová jednička zruší svou sociální síť Lidé.cz. Před více než dvěma roky došlo k ukončení svého času populární, ale postupem času notně zastaralou síť Spolužáci. Dnešní Lidé se oproti nim rozvíjeli lépe a vypadají a fungují jinak než např. před deseti roky, byť se v základu stále jedná o službu určenou primárně pro seznamování.

Jenže zájem o ni upadá. Světová konkurence nedává lokálnímu projektu dostatek prostoru, byť konkurenci Seznam ve vysvětlení nezmiňuje. Po zhruba 23 letech provozu Lidé každopádně skončí, specificky k vypnutí dojde 14. prosince. Provozovatel tvrdí, že se z finančního hlediska dlouhodobě nevyplácí. Sotva si vydělá na provoz. Ten pak prodražuje nedovolený obsah, na jehož vymazávání pak musí najímat pracovníci a pracovnice.

To je běžná praxe, protože s nedovoleným obsahem se potýká každý síť, ale na řešení lidské či technologické si musí vydělat. Tým Seznamu prý na ruční procházení profilů nemá dostatečnou kapacitu, reflektuje přitom přítomnost sexuálních predátorů i ve službě Lidé.cz, jak je odhalil zejména dokument V síti. Samotní uživatelé a uživatelky denně nahlásí deset nevhodných profilů, zbytek si odpracuje interní tým.

Lidé.cz skončí v prosinci 2020 (foto: Petr Urban) Lidé.cz skončí v prosinci 2020 (foto: Petr Urban)

Seznamu chybí kvalitní automatizovaný filtr, který by správu sítě zefektivnil. Jeho implementace se ovšem nevyplatí. Firma uvažovala o prodeji služby, nenašla však vhodného zájemce. Službu Lidé.cz v říjnu navštívilo přes 181 tisíc uživatelek a uživatelů, jedná se o data od NetMonitoru.

Zdroj: Blog Seznam.cz

Byl pro vás článek přínosný?