Hlavní navigace

Lidovky: Ministerstvo má stále zájem zpoplatnit „Wi-Fi“. Zadalo si studii

13. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kauza Zpoplatnění Wi-Fi pokračuje. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek sice před třemi měsíci řekl, že dokud bude u kormidla, frekvence pro Wi-Fi sítě zpoplatněny nebudou, ale bylo to pouze slovíčkaření. Lidové noviny dostaly do rukou smlouvu mezi MPO a poradenskou firmou Grant Thornton Advisory. Ta má za 250 000 Kč pro ministerstvo vytvořit studii, „jež má zpoplatnění frekvencí ospravedlnit“.

Obsahem 52stránkového dokumentu, který má být předán v těchto dnech, je zmapování právní úpravy v okolních státech, a jak vyplývá z dalšího popisu, studie má prozkoumat, jestli by bylo možné frekvence zpoplatnit v souladu s regulemi EU a Mezinárodní telekomunikační unie,píšou Lidovky.cz.

Háček tkví v tom, že MPO nechce zpoplatnit frekvence 2,4 a 5 GHz, na kterých jsou poskytovány sítě pro koncové uživatele, ale 10 GHz, jež využívají metropolitní poskytovatelé připojení jako páteřní spoje. Na tomto pásmu tedy fakticky neběží Wi-Fi, ale je klíčové pro jejich poskytovatele. I ČTÚ jej označuje (s. 19) za podpůrné pásmo pro sítě Wi-Fi.

Podíl jednotlivých připojení v Česku
Podíl jednotlivých připojení v Česku

Zpoplatnění dosud bezlicenčních kmitočtů by ve výsledku zvýšilo ceny i pro koncové uživatele. Wi-Fi a jiné bezdráty jsou u nás podle ČTÚ nejvyužívanějším typem připojení.

Tip na čtení: Za Wi-Fi se zatím platit nebude. Strašák ale úplně nezmizel

Byl pro vás článek přínosný?