Hlavní navigace

Light Peak nakonec bez optiky?

11. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intelem vyvinuté rozhraní Light Peak slibuje dvojnásobnou propustnost oproti USB třetí generace. Přestože řadiče ani kompatibilní zařízení ještě neexistují, slibná technologie dostává další hřebík do rakve. Jednak hrozí, že výrobci počítačů rozhraní nepřijmou, a podle nejnovějších neověřených zpráv by Light Peak nakonec ani nemusel používat optická vlákna, jak bylo od začátku plánováno.

Přechod k měděným vodičům by se údajně nemělo podepsat na avizované maximální propustnosti, která má v první generaci činit 10 Gb/s; výhodou bude, že měď je levnější než optické vlákno. Intel ale sliboval, že optická vlákna umožní Light Peaku časem dosáhnout až 100 Gb/s – bude toto možné i s metalickými kabely, nebo další generace nezachovají zpětnou kompatibilitu?

A dá se název Light Peak pro „kovové“ rozhraní vůbec použít, když se od začátku počítalo s optikou (což ostatně i jméno symbolizuje) a cílem projektu bylo vyvinout křemíkové čipy se zabudovaným laserem, což by bylo levnější než stávající optické technologie?

Zařízení s podporou Light Peaku by se měla na trhu objevit nejpozději v polovině příštího roku. Podporu přislíbily společnosti Apple a Sony, stálé rozšiřování USB 3.0 však může způsobit, že Light Peak dopadne podobně neslavně, jako FireWire. Ne-li hůř.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?