Hlavní navigace

Limitovaná edice Radeonu RX 5700 XT bude na prodej i u nás, AMD.com chce prodávat v ČR

20. 6. 2019

Sdílet

Generace grafických karet Radeon „Navi“, které firma AMD papírově odhalila na E3 minulý týden, má zatím oficiálně jen dva modely, Radeon RX 5700 a RX 5700 XT. Ovšem firma také odhalila speciální omezenou verzi „50th Anniversary Edition“ s trošku jiným vzhledem. Tento limitovaný RX 5700 XT má vyšší takty GPU, takže tak trochu představuje třetí nejvýkonnější model. Ze začátku to ovšem vypadalo, že se u nás nebude dát sehnat, protože se měl prodávat jen v oficiálním obchodu na AMD.com. Nicméně nakonec tyto karty zájemci asi seženou i u nás.

Už jsme to psali při odhalení Navi, ale model AMD Radeon RX 5700 XT 50Th Anniversary Edition firma prodává jen ve vlastnoručně provozovaném internetovém obchodě AMD.com, který ovšem počítal jen s americkými zákazníky. A i pokud by se vám objednávka povedla, museli byste se potýkat mezinárodním poštovným, clem a DPH a ještě měli problémy se zárukou. Jedinou výjimkou byla Čína, protože tam se má karta prodávat také pro změnu exkluzivně v obchodě JD.com. Už tehdy jsme tedy psali, že tato karta u nás k sehnání nebude.

AMD Radeon RX 5700 XT 50Th Anniversary Edition AMD AMD Radeon RX 5700 XT 50Th Anniversary Edition (Zdroj: AMD/Reddit)

Tento týden byla stejná věc zvlášť vypíchnuta některými hardwarovými weby, jejichž redaktoři si asi této komplikace nevšimli hned při odhalení (což je ovšem vzhledem k množství informací, které během E3 byly uvolněné, asi pochopitelné). Zajímavé ale je, že AMD se proti těmto článkům zdá se aktivně ohradilo. Sice ne úplně oficiálně, ale na Redditu jeden ze zaměstnanců společnosti napsal, že dostupnost speciální edice Radeonu RX 5700 XT jen pro Čínu a USA je jenom dočasná. A tato grafika bude eventuálně dostupná i v Evropě.

We will be expanding AMD.com sales to more countries, so we expect the 50th anniversary edition will also be available in: Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Luxembourg, Netherlands, Portugal, Spain, Sweden, and the United Kingdom. — Drew Prairie, Reddit (neoficiální komentář, zvýraznění naše)

Podle tohoto zaměstnance (mělo by jít o Drewa Prairieho) bude působnost oficiálního obchodu na AMD.com v budoucnosti (kdy přesně, není řečeno) rozšířená i o Evropu. Radeon RX 5700 XT 50th Anniversary Edition se pak prý tímto kanálem bude dát objednat i v části zemí EU (a odcházející Velké Británii). A mezi těmito končinami je přímo zmíněná i Česká Republika. Zatím k tomu ale nejsou nějaké bližší informace, takže těžko říct, jak rychlá bude expedice a případně jak se budou řešit záruky, takže nevíme, jestli to bude se stejným komfortem a náklady za dopravu/platbu jako u nějakého našeho domorodého eshopu.

Tento post na Redditu není oficiální vyhlášení, takže asi ještě plán může být zrušený nebo něčím překazený, ale firma tedy asi na vlastní distribucí k nám pracuje. Nebylo by to nic převratného, protože oficiální internetový obchod Nvidie, kde se dají kupovat například grafiky GeForce Founders Edition, pro nás má otevřeno už nějakou dobu.

AMD Radeon Navi RX 5700 XT 50Th Anniversary Edition Specifikace pro AMD Radeon Navi RX 5700 XT 50Th Anniversary Edition

Radeon RX 5700 XT 50Th Anniversary Edition má většinu parametrů stejných jako běžný model RX 5700 XT – obsahuje 2560 stream procesorů architektury RDNA a 8 GB paměti GDDR6 mu poběží na 14,0 GHz efektivně. Ovšem frekvenci GPU má vyšší: základ je na 1680 MHz, maximální Boost na 1980 MHz a typická herní frekvence (Game Clock) je 1830 MHz. Všechny frekvence jsou tak o 75 MHz výš než na běžné verzi. Karta má o 10 W vyšší TDP (235 W), ale také stojí 499 dolarů místo 449 za běžnou verzi. A také má stále referenční chladič s radiálním ventilátorem, takže pokud jdete po užitné hodnotě a nejen po nějakém statusu a limitovné edici, tak asi uděláte lépe, když počkáte na nereferenční modely RX 5700 XT. I ty by zřejmě měly být k mání přetaktované.

AMD Radeon VII Gold Edition 06 AMD Radeon VII Gold Edition: bundle s tričkem k 50. výročí AMD

Trička a podobné věci pro Čechy

Pokud k nám AMD.com začne posílat zboží, bude se dát pořídit nejen tato limitovaná grafika (možná zajímavá hlavně pro sběratele). Výhradně ve svém obchodě (a JD.com) totiž AMD prodává také speciální červenou verzi Radeonu VII a limitovaný Ryzen 7 2700X, které byly vyrobené k 50letému výročí a kupci k nim dostávají tričko opět upomínající na 50 let firmy. Takže pokud některým zarytým fanouškům v našich zemí bylo líto, že jim tyto suvenýry byly upřeny, možná teď dostanou novou šanci. I když by asi nebylo k zahození, kdyby v tom speciálním oslavném balení teď začal být nabízený nějaký 7nm Ryzen 3000 místo starého Ryzenu 7 2700X. Jestli to má AMD v úmyslu, to ale nevíme, zatím nikde nic takového nebyl zmíněné.

Galerie: AMD Radeon RX 5700 XT 50Th Anniversary Edition

Byl pro vás článek přínosný?