Hlavní navigace

Linksys EA4500: Smart Wi-Fi a Cisco Connect Cloud (recenze)

14. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Směrovač v cloudu

Zjednodušeně řečeno by Connect Cloud měl zajistit o hodně jednodušší správu domácí sítě, hlavně co se uživatelů a zařízení týče – takové síťování pro normální lidi. Cisco Connect Cloud je webová služba, přes kterou se můžete připojít k vaší domácí síti třeba z mobilního telefonu nebo iPadu. Nebo odkudkoliv z internetu, protože už nechodíte na 192.168.1.1, ale na www.ciscoconnectcloud.com. Router Linksys je připojen na servery Cisca (Amazonu).

I samotná lokální administrace routeru se liší od minulé generace. Do starších routerů ale nepůjde nová funkcionalita přes firmware nahrát. Platforma Connect Cloud je připravena i pro televize a ledničky (černé a bílé spotřebiče), spolupráce je nachystána například s firmami Whirlpool či Onkyo.

Dle slov výrobce, služba Cisco Connect Cloud je navržena s ohledem na jednoduchost použití tak, aby běžný uživatel nemusel řešit technické detaily a mohl jednoduše spravovat bezpečnou domácí síť i všechna připojená zařízení a užívat si veškeré služby, které mu internet nabízí.

Nová verze umožňuje spravovat domácí sítě přes zabezpečené internetové připojení odkudkoliv, a to nejen z mobilních telefonů a tabletů, ale i z libovolného internetového prohlížeče. Snadno tak uživatel například nastaví přístup pro hosta nebo upraví rodičovský zámek. Také je možné přes Cisco Connect Cloud spravovat aplikace třetích stran a ovládat chytrá zařízení, připojená k domácí síti, jako jsou televizory, přehrávače, počítače nebo i kuchyňské spotřebiče.

 

 

Myšlenka je to jistě dobrá a Connect Cloud je zdarma jako bonus k routeru. Ale pojďme ji podrobit kritice. Na představení v Londýně, kde nás jeden přednášející nejprve trochu uspal a teprve druhý seznámil s myšlenkou služby (říkejme tomu vyrovnaná prezentace), jsme obdrželi testovací router Linksys EA4500.

EA4500 – představení

Dvoupásmový router standardu 802.11n a teoretickou rychlostí až 450 + 450 Mb/s. Na první pohled vypadá zcela obyčejně, respektive se neliší od zaběhnutého designu Linksysu. Na přední straně pouze prosvítá logo Cisco, porty jsou vzadu: čtyři gigabitové konektory LAN, jeden WAN (internet), tlačítko pro WPS, jedno USB 2.0, reset, napájení a kolébkový vypínač. Router se poměrně zahřívá, jako všechny výkonné směrovače standardu 802.11n.

Parametry
Cena 3 990 Kč
Zapůjčil Cisco
Linksys EA4500 (Smart Wi-Fi)
Standard 802.11n
Pásma 2,4 GHz a 5 GHz
Rychlost 450 Mb/s + 450 Mb/s
Antény 3× 3 MIMO
LAN 4× gigabit
Další funkce WPS, DLNAQoS, IPv6

Stejné funkce má i rychlejší model EA6500 a ostatní novinky řady EA:

Instalace

Podle štítku potřebuje router při instalaci CD v mechanice, ale není problém tento krok vynechat a stáhnout si aktuální ovladače z webu. Menší problém jsem měl jen se svým rozměrnějším UTP kabelem, který kvůli přesahujícímu kousku plastu na routeru a širšímu konektoru na kabelu nešel zapojit. V balení je ovšem kabel, který se vejde.

Kromě pásma 5 GHz umí všechny další méně využívané funkce, jako je DLNA, IPv6, hlavně ale Cisco Cloud Connect. Cisco se chlubilo podporou všech prohlížečů, ale hned na začátku jsem viděl hlášku „Browser not supported“. Umí pouze IE, Chrome, Firefox a Safari, což je na router málo a nepomohla ani změna identifikace prohlížeče na Firefox (jen při změně na IE šlo s administgrací pracovat). S Operou máte smůlu, aplikace Cisco ji rozpozná a blokuje. Usmál jsem se alespoň nad tím, že IE podporuje až od verze 8 – aspoň něco.

Cisco zatím také nepodporuje češtinu, ale byla nám přislíbena. Instalace jinak proběhla svižně a uživatelsky velmi přívětivě. Žádný problém s kolizí IP adres a během chvilky vše fungovalo. Trošku mě jen zaskočilo, že v hesle nemůžete mít speciální znaky, jen písmena a čísla. Na konci instalace si router asociujete se službou Connect Cloud, čímž se stane dostupný z celého internetu. DNS neřešíte, o to se stará Cisco.

Connect Cloud vs. Router

V základním nastavení je zapnuté Wi-Fi s zabezpečením WPA2 s vygenerovaným heslem, takže provozovat nezabezpečenou síť lze jen ruční změnou – výborné pro neznalé uživatele. Úvodní obrazovka je graficky povedená, s AJAXovým prostředím. Na levé straně jsou záložky cloudových služeb, pod nimi lokální nastavení a zbytek zabírají widgety. Pokud se chcete rychle překlikávat mezi záložkami, tak si musíte počkat na znovunačtení. AJAX není žádný rychlík.

Widgety ukazují aktuální stav sítě, počet připojených uživatelů, možnost zapnutí oddělené sítě pro hosty a rodičovské kontroly. Kromě prvních dvou je lze mezi sebou přetahovat a měnit pořadí.

Záložky aplikací

Guest Access – síť pro hosty, kterým chcete dát přístup k internetu, ale ne do vaší sítě. Má jednodušší heslo, které vidíte přímo na hlavní stránce a autentizaci přes web. Můžete omezit počet maximálně připojených hostů.

Parental Access – můžete blokovat konkrétní weby pro konkrétní zařízení ve vaší síti. Při pokusu o přístup na takovou stránku se objeví zpráva od Cisca o blokaci; uživatel pozná, že nejde o chybu, ale o restrikci. Můžete také blokovat přístup k internetu úplně, nebo jen ve zvolený čas.

Media Prioritization – na výběr jsou všechna připojená zařízení, vybrané desktopové aplikace a hry (které lze dále ručně doplňovat podle jejich používaných portů). Metodou drag a drop si je nataháte na místa označená 1, 2 a 3, podle čehož  budou upřednostněny.

Například nejvyšší prioritu v síti bude mít váš počítač, druhou volání přes Skype (z jakéhokoliv počítače) a třetí nějaká hra (také z jakéhokoli počítače). Ostatní budou v případě zahlcení linky vždy až po nich. Pro správnou funkci je dobré zadat vaši rychlost připojení pro download a upload. Přednastavená hodnota byla v mém případě zhruba 6/1 Mb/s. Nešlo poznat, jestli si router sám změřil rychlost při instalaci, nebo je to průměrná hodnota.

Speedtest – ukazuje, jak mizerná je současná kvalita internetu od UPC. Kromě toho také ukládá historii měření.

USB Storage – nedaří se detekovat žádnou z mých dvaceti flashdisků.

 

Záložky lokální

První záložky jsou funkční jen při připojení do internetu. Využívají totiž servery Cisca. Ty další jsou již lokální a pokud se k routeru připojíte postaru přes IP adresu, uvidíte jen je. Máte možnost změnit nastavení sítě, IP adresy, aktualizovat firmware (i automaticky). Lze tu uložit nastavení routeru do souboru (škoda že ne i do Connect Cloudu).

Když není dostupný internet, můžete se připojit druhým heslem k IP adrese routeru, ale možnosti jsou omezené. To může trochu vadit – přehlášení na lokální účet by mohlo být auktomatické, případně by router mohl udržovat obě spojení a při nefunkčním internetu jen přepnout. Většinu času však budete na online verzi.

V sekci Troubleshooting najdete Ping a Traceroute. Jsou to šikovní pomocníci, a u Pingu si lze vybrat kolik paketů se pošle; od pěti až po nekonečno (parametr -t).

Přesměrování portů je trochu zatrčené, najdete jej pod Security. Běžné uživatele by mátlo, ostatní si jej najdou, a tak nemám k jeho umístění větší výhrady.

Od externistů

Momentálně existuje šest dalších aplikací od různých vývojářů pro platformu Connect Cloud.

Block the Bad Stuff (iOS): blokuje přistup k obsahu podvodných stránek.

HipPlay (iOS): bezdrátový přenos multimédií

Gemini IP Camera Viewer (iOS): přenosy z domácích bezpečnostních kamer

Twonky Video (Android, iOS): katalog online videoslužeb pro mobily. Vybrané video umí přehrátna SmartTV či přes AirPlay.

Device Monitoring (iOS): dohledová aplikace nad připojenými zařízeními v síti.

Netproofer (iOS): rodičovský zámek

Hlavní ovládací aplikace Cloud Connect pro Android v době testu hlásila problém s připojením k serveru, vrátím se k ní v budoucnu v samostatném článku. Mělo by to vypadat nějak takto:

 

Chris White z Cisca představil další směřování Connect Cloudu

Cisco Cloud Connect

Chystají se další aplikace, například pro ovládání ledničky a světel. Platforma má velké ambice.
Cisco Cloud Connect

Cisco Cloud Connect

Cisco Cloud Connect

Cisco Cloud Connect

Zhodnocení

Nejvíc mi vadí omezená podpora jiných prohlížečů. Tohle je pochopitelné kdekoliv jinde, jen ne u síťových zařízení a hlavně ne u takového hegemona, jakým je Cisco. A protože je filozofie tohoto routeru, respektive cloudové služby, myšlena jako velmi jednoduché zařízení, bude právě uživatelům patrně chybět čeština. Prý je ale v plánu a těch pár slovíček by problém dělat nemělo – řekněte to však českému zákazníkovi.

Plusy / mínusy
komfortní a promyšlené prostředí slabá podpora prohlížečů
přednastavené zabezpečené Wi-Fi neumí češtinu
jednoduchá síť pro hosty místy pomalejší rozhraní
výhled do budoucna (SDK pro vývojáře) problém s připojením flashdisku
další aplikace na cestě  
Hodnocení

Cisco Connect Cloud se mi celkově líbil. Pro domácího uživatele přináší komfortní nastavování síťových záležitostí, ať už z počítače, nebo z iPadu. Přesto nejde o zařízení bez pokročilejších funkcí, ty najdete hlouběji v menu. Přechod od technologií vyžadující hlubší znalosti k přívětivému systému je správným krokem, hlavně když si současně techničtější uživatelé mohou pohrát s nastavením. Pokud Cisco opraví chyby, bude mít náskok – ani geeky nebude bavit příkazová řádka celý život.

 

Kompletní galerie

Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect Cisco Cloud Connect

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.