Hlavní navigace

Linux poprvé s 2% tržním podílem. Spolu s OS X „škodí“ Windows

Sdílet

Zdroj: Redakce

Petr v pátek psal o podílech desktopových operačních systémů v souvislosti s rostoucím zastoupením Windows 10. Jeden zajímavý bod ale zapadl. Dlouhodobý trend ukazuje oslabování Windows na úkor konkurence.

Globální podíly OS (červen 2016)

NetMarketShare ukazuje, že ještě v červenci 2014 měly Windows 91,68% podíl, OS X pak 6,64% a Linux 1,68%. O rok později Windows dosáhly 90,65% podílu, OS X 7,67% a Linuxu zůstal 1,68%. Jeden bod tak Apple ubral Microsoftu. Jenže po dalším roce (no dobře, 11 měsících) ztratil Microsoft další bod.

 

Podle červnových čísel mají Windows 89,79% zastoupení, OS X 8,19% a Linux dokonce 2,02%. Nad dvě procenta se tučňák ještě nedostal. Co stojí za jeho vytrvalým, byť nikterak velkým, růstem? O důvodech můžeme bez rozsáhlé globální ankety jen polemizovat.

  • Před rokem ale přišly Desítky a s nimi agresivní politika Microsoftu, jak nový systém prosadit. To mohlo část uživatelů otrávit.
  • Sedmičkám loni skončila hlavní podpora, dostávat už budou jen bezpečnostní záplaty, nikoliv nové funkce.
  • Prosazují se levné minipočítače s Linuxem, které slouží jako přehrávače v obýváku nebo jednoduché webové terminály.
  • Vliv musí mít také Chrome OS postavený na linuxovém kernelu. Google stále mluví o rostoucím zájmu, Chromebooky jsou velmi levné a nenáročné na údržbu.

Byl pro vás článek přínosný?