Hlavní navigace

Linux ve světě: vede na Kubě, Česko je 12.

16. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Operační systém s tučňákem ve znaku je celosvětově i ve všech světadílech zvlášť až za Windows a Mac OS X. Přesto se najdou některé země, kde se Linuxu daří více. Centrem Linuxu je Kuba, kde její podíl podle StatCounteru dosahuje 6,33 %.

Není divu, kubánské úřady a školy přechází na tento systém už čtyři roky, předloni navíc vytvořila vlastní Nova Linux. Podle IWS používá v karibské zemi internet pouze 14 % obyvatel, takže úřední stroje hrají nezanedbatelnou roli v celkových statistikách. Na Kubě jinak vedou Windows XP se 74% zastoupením, Windows 7 mají 13,85% a Linux porazil i Windows Vista (2,14% podíl). Systém Applu se do tabulky ani nedostal.

Linux ve světě
Linux ve světě, foto: Royal Pingdom

Na dalších místech se objevují spíše země druhého a třetího světa. Linux pochází z Finska, země letošních hokejových mistrů má druhé nejsilnější zastoupení v Evropě (po Makedonii) s 2,31% podílem. Překvapivě vysoko je také dvanácté Česko. Obecně ale platí, že Linux má ve světě většinou pod jedno procento.

Mluvíme zde samozřejmě o podílech na desktopu. Linuxu se jinak daří na serverech, najdete jej coby součást síťových prvků, multimediálních přehrávačů, set-top-boxů a jiné elektroniky. Počítat musíme také Android. I když se tváří jako robot, uvnitř je to tučňák.

Zdroj: Royal Pingdom

Byl pro vás článek přínosný?