Hlavní navigace

Linux zabíjí notebooky Samsungu, na vině je vadná implementace UEFI

31. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Problém jako první nahlásil majitel laptopu Samsung 530U3C koncem minulého roku. Na svém stroji se pokoušel nahodit Ubuntu 12.04 z Live USB klíčenky. Krátce po nahrání kernelu ale systém zamrzl a bylo nutné jej natvrdo vypnout. Jaké však bylo uživatelovo překvapení, když počítač následně nenaskočil ani do POSTu. Notebook byl ještě v záruce a Samsung ochotně vyměnil základní desku za novou, majitel ale výše popsaným postupem poslal do věčných lovišť i ji. Tentokrát tedy kontaktoval vývojáře Ubuntu.

Od té doby se ozvalo mnoho dalších uživatelů a majitelů notebooků Samsung. Srážku s tučňákem nepřežily modely ze sérií 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C a NP900X4C a údajně i dalších. Problém se týká i novějšího Ubuntu 12.10, společným jmenovatelem všech případů je ale bootování pomocí UEFI. Do Linuxu lze úspěšně nabootovat pouze s využitím CSM (Compatibility Support Module), kdy se UEFI pro operační systém tváří jako klasický BIOS. Bootování přes CSM ale není výchozí chování a server The H-Open popisuje postup jako „ne zcela přímočarý“.

Vývojáři Ubuntu ve spolupráci s lidmi ze Samsungu a Mattem Flemingem z Intelu identifikovali příčinu potíží. Je jím modul linuxového jádra samsung-laptop (je tedy docela možné, že problém se týká všech linuxových distribucí a ne pouze nejrozšířenějšího Ubuntu), přesněji řečeno implementace firmwaru UEFI, který se sesype při spuštění kódu, který neočekává. Očekávat by jej přitom měl – původní zdrojový kód pro modul samsung-laptop totiž dodal sám výrobce.

 

Pokud jste majitelem notebooku Samsung s UEFI a máte nutkání na něm zkoušet Linux, bezpečné by mělo být denní sestavení, ve kterém je kernel upraven, aby se ovladač samsung-laptop nespouštěl. Nabádat vás k tomu ale rozhodně nebudeme – nelze spolehlivě vyloučit, že v UEFI lze rozbít i jiným způsobem. Jistějším řešením tak bude počkat, až Samsung vydá aktualizované firmware pro své stroje. Na opravě se prý pilně pracuje.

Zdroj: The H-Open

Byl pro vás článek přínosný?